to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 15.02.2021

Διεθνή

Πολικό ψύχος σαρώνει τις ΗΠΑ - Τους -45 άγγιξε το θερμόμετρο

«Άνευ προηγουμένου» το πολικό ψύχος που σαρώνει τις ΗΠΑ - Για παγοθύελλες, χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τέξας


Κύμα ψύχους «άνευ προηγουμένου» σαρώνει τις ΗΠΑ, όπου αέριες μάζες από την Αρκτική θα προκαλέσουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, προειδοποιούν σήμερα οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Παγοθύελλες, χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, καθώς πολικό ψύχος πλήττει εδώ και ημέρες από την ανατολική έως τη δυτική ακτή. Οι νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, που είναι περισσότερο συνηθισμένες σε ρεκόρ ζέστης, επηρεάζονται επίσης από τη βαρυχειμωνιά.

«Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές όπου οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για δριμύ ψύχος, παγοθύελλες ή έχουν εκπονήσει σχέδια επαγρύπνησης για χιονοθύελλες», επιβεβαίωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS).

«Αυτό το εντυπωσιακό κύμα ψύχους, που έπληξε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ σχετίζεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα που μεταφέρει πολικές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχής», διευκρινίζει η NWS.

«Εκατοντάδες ρεκόρ ψύχους έχουν καταγραφεί και θα καταρριφθούν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος πολικού ψύχους», συμπληρώνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στα κεντρικά της χώρας, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη «βουτήξει» σε επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, με -45 βαθμούς κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μινεσότα, μιας από τις πιο παγωμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ιδίως στο Τέξας, όπου ο παγετός προκάλεσε επίσης μια τεράστια καραμπόλα την περασμένη Πέμπτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Τουλάχιστον επτά πολιτείες, η Αλαμπάμα, το Όρεγκον, η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Κεντάκι, το Μισισίπι και το Τέξας εξέδωσαν συναγερμούς για την κακοκαιρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τέξας

Αν και περισσότερο συνηθισμένο σε ρεκόρ ζέστης παρά στον παγετό και το χιόνι, το Τέξας επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτό το ιστορικό κύμα ψύχους.

Σε ορισμένα τμήματα της πολιτείας, η θερμοκρασία «κατέρρευσε» έως τους -18 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ στο Χιούστον έπεσε σήμερα στους -9 βαθμούς Κελσίου.

Σε πόλεις του Τέξας, οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και τα παιδιά δεν μπορούν καν να βγουν έξω καθώς δεν έχουν τόσο ζεστά ρούχα, σε αυτήν την πολιτεία όπου η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι σήμερα λόγω των χιονοπτώσεων και των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να αποφύγουν την υπερφόρτωση του δικτύου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Το Τέξας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για κλιματικούς λόγους τις 254 κομητείες της πολιτείας, ένα μέτρο που ενέκρινε χθες ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν.

«Κάθε τμήμα της πολιτείας θα γνωρίσει πολικές μετεωρολογικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες και προτρέπω τους Τεξανούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση μπροστά στα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που αναμένουμε», προειδοποίησε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο.

Εκτός του Τέξας, τουλάχιστον 6 πολιτείες, η Αλαμπάμα, το Όρεγκον, η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Κεντάκι, το Μισισίπι εξέδωσαν συναγερμούς για την κακοκαιρία.

Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και περισσότερες από 1.000 αναμένεται να ακυρωθούν αύριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)