to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 26.09.2023

Διεθνή

Ρωσία-Ουκρανία: Συνεχίζεται ο πόλεμος των drones - Νέες καταρρίψεις - Ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Ισμαήλ

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 26 από τα 38 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν τη νύχτα - Ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Ισμαήλ - Φορτηγό πλοίο απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με πηγή


Η Ρωσία έπληξε ουκρανικά λιμάνια και εγκαταστάσεις σιτηρών σε νυχτερινή επίθεση με drone

Η Ρωσία έπληξε ουκρανικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών σε μια νυχτερινή επίθεση με drone στην περιοχή Ισμαήλ, από όπου εξάγονται δημητριακά, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Όλεχ Κίπερ, κυβερνήτης στην περιοχή της Οδησσού, στο νότιο τμήμα της χώρας που περιλαμβάνει επίσης τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη στο Ισμαήλ και το Ρένι, δήλωσε ότι κτίριο συνοριακού ελέγχου, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και πάνω από 30 φορτηγά και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές ενώ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις σε διεθνές σημείο ελέγχου ανεστάλησαν και η κίνηση των οχημάτων εξετράπη προσωρινά. Η υπηρεσία συνόρων της Ουκρανίας ανέφερε αργότερα ότι το σημείο ελέγχου είναι το Ορλίφκα, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Η δίωρη επίθεση ήταν το τελευταίο χτύπημα κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων με σιτηρά και λιμανιών από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα δημητριακά που αποτελούσε εγγύηση για την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών φορτίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Ουκρανία, βασικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας σιτηρών, έχει έκτοτε αυξήσει τις εξαγωγές μέσω του Δούναβη.

«Ο εχθρός στοχοθέτησε το λιμάνι και τις συνοριακές υποδομές του Δούναβη», ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες κατεστραμμένων σιλό με σιτηρά και φλεγόμενων φορτηγών. «Δύο οδηγοί φορτηγών τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης. Σιταποθήκες, διοικητικά κτίρια και φορτηγά οχήματα καταστράφηκαν».

Ο στρατός δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν 26 από τα 38 ιρανικής κατασκευής drones που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιθέσεις και σε άλλες περιοχές

Επιπλέον ανέφερε ότι εκτός της περιοχής της Οδησσού, πυρά δέχθηκαν οι περιοχές Μικολάιφ, Χερσώνας και Κιρόβοχραντ.

Ρωσικό πυραυλικό χτύπημα προκάλεσε επίσης ζημιές σε τοπική επιχείρηση στην πόλη Κρίβι Ριχ, δήλωσε ο δήμαρχός της, και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερκάσι δήλωσε ότι εκεί χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις υποδομών που δεν διευκρινίστηκαν.

Δεν υπήρχαν αναφορές για θανάτους στις επιθέσεις, τις τελευταίες μιας σειράς χτυπημάτων που πραγματοποίησε η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 19 μήνες.

Το Κίεβο έχει απαντήσει με αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εντός της Ρωσίας και της υπό ρωσικής κατοχής Κριμαίας και έχει εντείνει την αντεπίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι σταδιακά κερδίζει εδάφη σε περιοχές κατεχόμενες από τη Ρωσία στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ δήλωσε ότι υπήρξε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε επτά οικισμούς στην περιοχή στην τελευταία αναφερόμενη επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένα drone καταστράφηκε πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ γύρω στις 5.30 πμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές καμίας εκ των δύο πλευρών.

Φορτηγό πλοίο απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με πηγή

Φορτηγό πλοίο απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα μετά την φόρτωσή του, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο λιμάνι, δήλωσε πηγή του κλάδου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σκάφος είναι το τελευταίο που αποπλέει από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από τότε που το Κίεβο δημιούργησε έναν προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία που είχε επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών.

Την περασμένη εβδομάδα δύο φορτηγά πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι Τσορνομόρσκ μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία φορτηγά πλοία οδεύουν προς ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για περαιτέρω εξαγωγές τροφίμων και χάλυβα. Ανέφερε ότι πρόκειται για τα φορτηγά πλοία Azara, Ying Hao 01 και Eneida και δήλωσε ότι επρόκειτο να παραλάβουν φορτία 127.000 μετρικών τόνων αγροτικών προϊόντων και σιδηρομεταλλεύματος για την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ισπανία. Δύο ακόμα σκάφη βρίσκονταν στα λιμάνια σε διαδικασία φόρτωσης.

Αφού εισέβαλε πέρυσι στην Ουκρανία, η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές σιτηρών, με το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση να κάνουν λόγο για προσπάθεια εκβιασμού μέσω των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων. Η Μόσχα υποστήριξε ότι στα λιμάνια μπορεί να μεταφερθούν όπλα.

Τα λιμάνια άνοιξαν εκ νέου από τον Ιούλιο του 2022, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που επέτρεψε στη Ρωσία να επιθεωρεί τα πλοία για πιθανή ύπαρξη όπλων. Ένα χρόνο αργότερα η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αποκλεισμό, λέγοντας ότι αγνοήθηκαν τα αιτήματά της για καλύτερους όρους αναφορικά με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εμφανίστηκε να συμμετέχει σε βιντεοδιάσκεψη αφού οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι τον σκότωσαν

Ο ναύαρχος Βίκτορ Σοκολόφ, διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένας από τους κορυφαίους αξιωματικούς του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίστηκε να συμμετέχει σε βιντεοδιάσκεψη σήμερα, μία ημέρα αφού οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις δήλωσαν ότι τον σκότωσαν.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοκολόφ εμφανίστηκε να συμμετέχει κατά τα φαινόμενα σε βιντεοδιάσκεψη με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλους ανώτατους αξιωματικούς του ναυτικού και του πεζικού. Το βίντεο μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας υποστήριξαν χθες ότι σκότωσαν τον Σοκολόφ, μαζί με 33 άλλους αξιωματικούς σε πυραυλικό χτύπημα την περασμένη εβδομάδα στο αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία αναφορικά με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς περί θανάτου του Σοκολόφ. «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι πάνω από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο και ότι πάνω από 2.700 όπλα, συμπεριλαμβανομένων επτά αμερικανικών οχημάτων μάχης Bradley, καταστράφηκαν.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται σοβαρές απώλειες κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου», δήλωσε ο Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει έως τώρα αποτελέσματα.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και το καθεστώς του Κιέβου ρίχνει στη σφαγή ανεκπαίδευτους στρατιώτες σε επιθέσεις χωρίς λογική», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)