to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 11.10.2023

Διεθνή

Βρυξέλλες: O Ζελένσκι στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ - Το Βέλγιο θα διαθέσει F-16 στην Ουκρανία το 2025

Η αντιαεροπορική άμυνα κομμάτι της απάντησης για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Βέλγιο, όπου πραγματοποιείται σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ - Το Βέλγιο θα διαθέσει F-16 στην Ουκρανία από το 2025, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι


Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ρουστέμ Ουμέροφ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας, το οποίο συστάθηκε στη διάρκεια της συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία.

Οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν επίσης και άλλα ζητήματα εκτός της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ζημιάς που υπέστη υποθαλάσσιος αγωγός αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσει την επίθεση της Χαμάς εναντίον της χώρας του.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να παραστεί σε συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία» μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και να συναντηθεί με την βελγική κυβέρνηση.

Κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής οι αξιωματούχοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να προετοιμαστεί για τον χειμώνα, κυρίως με την ενίσχυση των αμυντικών της συστημάτων, προκειμένου να απωθεί τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών, και την αποστολή επιπλέον πυρομαχικών για να συνεχιστεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Ζελένσκι μετέβη στις Βρυξέλλες έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, στη Ρουμανία, από όπου ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε η Ρωσία να μην μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε «νεκρή ζώνη» για τη ναυσιπλοΐα μετά την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Η αντιαεροπορική άμυνα κομμάτι της απάντησης για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

«H αντιαεροπορική άμυνα είναι σημαντικό κομμάτι της απάντησης στο ερώτημα για το πότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει και εάν θα τελειώσει δίκαια για την Ουκρανία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τοποθέτησή του στην Ομάδα Επαφής για Ουκρανίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι ο καθένας μπορεί να δει τι προσφέρει η προστασία των αιθέρων», συμπληρώνοντας ότι «η αντιαεροπορική άμυνα θα διαβεβαιώσει ότι τα ρωσικά τζετ δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν τα ουκρανικά σύνορα και θα λύσει το πρόβλημα των τηλεκατευθυνόμενων από τη Ρωσία βομβών».

«Χρειαζόμαστε αυτή την ώθηση τώρα, ένα βήμα μπροστά στην αντιαεροπορική άμυνά μας», προσέθεσε.

Το Βέλγιο θα διαθέσει F-16 στην Ουκρανία από το 2025, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Το Βέλγιο θα διαθέσει F-16 στην Ουκρανία από το 2025, εν αναμονή της απόφασης της επόμενης κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από το 2025, το Βέλγιο θα μπορεί να παραδώσει F-16 στην Ουκρανία. Θα είναι στη διάθεσή σας ανάλογα με την απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι εκεί εκείνη την ώρα», εξήγησε ο Ντε Κρου, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2024 θα διεξαχθούν εκλογές και εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή.

Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Βέλγο πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι «βήμα-βήμα, ο συνασπισμός για τα F-16 αναπτύσσεται και είμαι σίγουρος ότι θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα, LeSoir, το Βέλγιο δεσμεύτηκε τον Μάιο να ενταχθεί στον «συνασπισμό F-16» με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία, αλλά, σε αντίθεση με αυτές τις δύο χώρες που διαθέτουν ήδη F-35, δεν υπήρχε θέμα να προμηθεύσει αεροπλάνα στην Ουκρανία. Η συμμετοχή του Βελγίου μέχρι τώρα συνίστατο σε εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, χρησιμοποιώντας δύο βελγικά F-16.

Σε αντίθεση με τη θέση του Βελγίου πριν από μία εβδομάδα, φαίνεται ότι τώρα το Βέλγιο θα μπορέσει να παραδώσει τα F-16 του στην Ουκρανία. Ο αριθμός δεν προσδιορίζεται. Τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε ένας αριθμός από δύο έως τέσσερα. Μια «ελάχιστη» εκτίμηση, σύμφωνα με μια καλή πηγή. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την παράδοση.

Ένα άλλο νέο στοιχεία, σύμφωνα με τη Soir, είναι η δημιουργία ενός Ταμείου προς όφελος της Ουκρανίας, τα χρήματα από το οποίο θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την υποδοχή των Ουκρανών στο Βέλγιο.

Αυτό το μέσο θα χρηματοδοτηθεί με χρήση τόκων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο Βέλγιο στους λογαριασμούς της Euroclear, μιας διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, το Βέλγιο δεν μπορεί να εισπράξει αυτούς τους τόκους, αλλά εισπράττει φόρο από την Euroclear, της οποίας η φορολογική βάση αυξάνεται λόγω αυτών των τόκων. Φέτος εισπράχθηκαν περίπου 625 εκατ. ευρώ από φόρους εταιρειών και το επόμενο έτος αναμένονται 1,7 δισ. ευρώ.

Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ιδίως στο πλαίσιο της ομάδας επαφής Άμυνας για την Ουκρανία - τη λεγόμενη ομάδα «Ramstein», υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ν. Δένδιας: Η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί

Η υποστήριξή προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Αυτό τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας που συμμετείχε σήμερα στην υπουργική συνάντηση για την ‘Αμυνα στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group), στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του υπουργού ‘Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ ‘Οστιν.

Οπως ανέφερε στην ανάρτηση του, στη συνάντηση «παρέστη και μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)