to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 19.08.2022

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες διενέξεις για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει, τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, από το ουκρανικό δίκτυο


Την ώρα που συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή, του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε την Παρασκευή το λιμάνι της Οδησσού.

Ο ίδιος ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποσυνδέσει από το ουκρανικό δίκτυο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχό της,

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (...) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Αν. Γκουτέρες ο οποίος χθες ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης τονίζοντας παράλληλα ότι «οποιαδήποτε ζημιά στην Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία».

Σημειώνεται ότι η διαχειρίστρια εταιρία των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών, Energoatom, με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σχετικά με τις μεταφορές ουκρανικού σιταριού προς τον υπόλοιπο κόσμο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης πρόσβαση παγκοσμίως στα ουκρανικά προϊόντα τροφίμων. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και για τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.


Ακόμη ο Αν. Γκουτέρες πρόσθεσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται βοήθεια για να αγοράσουν σιτηρά και έκανε έκκληση για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο μέρη που έχουν ακινητοποιηθεί σε μια σκληρή σύγκρουση. Είναι πρωτόγνωρη σε εύρος και κλίμακα. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας σε πολλά μέτωπα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «είναι ώρα για μαζική και γενναιόδωρη υποστήριξη έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να αγοράσουν τα τρόφιμα από αυτό και από άλλα λιμάνια -και οι άνθρωποι να μπορούν να τα αγοράσουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)