to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 23.09.2022

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με περισσότερα όπλα απαντά στα δημοψηφίσματα το ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να «ενισχυθούν περαιτέρω οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης»


Σε εξέλιξη βρίσκονται για πρώτη μέρα τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες της Ουκρανίας για την ένωσή τους με την Ρωσία, με την Δύση και το Κίεβο να αμφισβητούν τη νομιμότητα και να δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το αποτέλεσμα τους και το ΝΑΤΟ να διαμηνύει ότι θα δώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία ως απάντηση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις εκφράζοντας την υποστήριξή τους στα δημοψηφίσματα, των τεσσάρων περιοχών.


Στις αντιδράσεις των δυτικών χωρών για τις πρόσφατες αναφορές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χρήση πυρηνικών όπλων απάντησε σήμερα ο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τονίζοντας ότι Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για τη χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη βοήθειά του προς το Κίεβο ως απάντηση στα ψεύτικα, όπως τα αποκάλεσα, δημοψηφίσματα της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας όπως μεταδίδει το Reuters.  Σε συνέντευξη του στο CNN είπε ότι «η απάντησή μας, η απάντηση του ΝΑΤΟ, είναι να ενισχύσουμε την υποστήριξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης, ώστε να μπορέσουν, σε κάποιο στάδιο, να καθίσουν και να καταλήξουν σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή για την Ουκρανία και που θα διατηρεί την Ουκρανία ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Τα δημοψηφίσματα έχουν εγείρει φόβους ότι η Ρωσία ενσωματώνει τις τέσσερις περιοχές ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει τις επιθέσεις της Ουκρανίας για την ανακατάληψή τους ως επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας. «Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αυτές τα ψεύτικα δημοψηφίσματα για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε για το σενάριο αυτό.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δημοψηφίσματα «δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και φυσικά δεν αλλάζουν τίποτα. Αυτός συνεχίζει να είναι ένας επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Η G7 δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα «ψευδοδημοψηφίσματα»
Καταδίκασαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, οι ηγέτες των χωρών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ των δημοψηφισμάτων
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία διαδήλωσαν σήμερα την υποστήριξη τους στα δημοψηφισματα για την ένωση με την Ρωσία των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία, δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, στην πλατεία Μανέζ. Από το πλήθος ακούγονταν συνθήματα όπως «Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «μια ιστορική στιγμή». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να «σώσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)