to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 12.08.2020

Πολιτική

Βορειοανατολική η πορεία του «Oruc Reis» - Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή (ενημέρωση)

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX - Συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη


(η φωτ. από tweet του τουρκικού υπ. Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας 10/8/2020)

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ(φωτογραφία), ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι την Παρασκευή συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Το έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει από τη Βιέννη, όπου θα βρίσκεται.

Συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo), θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας

Το Συμβούλιο Άμυνας συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Στη συνεδρίαση η οποία διήρκησε 3 ώρες συμμετέχουν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε για την αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγώνν καθώς και να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επικοινώνησε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές κινήσεις - Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε ο Ν. Δένδιας

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε ο Ν. Δένδιας το μεσημέρι της Τρίτης, τονίζοντας πως «το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο», ενώ επισημαίνει πως «η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια, το πρωί της Τρίτης, αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ. Να σημειωθεί ότι την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν ζητά συνεργασία των χωρών της Μεσογείου για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη μεριά του, αφού επισήμανε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της», κάλεσε τη Δευτέρας τις χώρες του Μεσογείου να «συνεργαστούν» για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της. (αναλυτικά)

Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως τόνιζε πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

«Ανησυχητικές» χαρακτηρίζει μέσω Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τις διαρροές για τη δραστηριότητα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «επίσημη ενημέρωση».

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά "δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων"» γράφει ο τέως υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζει:

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας "θόρυβο". Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Προπαγανδιστική ανάρτηση του γενικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ

Χάρτη με τις κινήσεις του Oruc Reis μαζί με προπαγανδιστικά κείμενα υπέρ των τουρκικών θέσεων έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ελλάδα για «άδικες, άνισες και παράλογες απαιτήσεις», επικαλούμενος και το μικρό μέγεθος του Καστελόριζου και την απόστασή του από την ηπειρωτική Ελλάδα:

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου «έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». Για τις τουρκικές ενέργειες ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Σαρλ Μισέλ ενώ στις 5 το απόγευμα θα μιλήσει και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, η Τουρκία εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει το μεσημέρι της Δευτέρας:

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν»

Σημειώνεται, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις, ενώ έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους τομεάρχες Γιώργο Κατρούγκαλο και Θοδωρή Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

Για τις εξελίξεις ως το βράδυ της Δευτέρας, δείτε εδώ: Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis (ενημέρωση)

tags: ORUC REIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)