to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 03.03.2014

πηγή: sofokleousin.gr

Διεθνή

Πόλεμος νεύρων και προπαγάνδας στην Ουκρανία

Ο Πούτιν διαψεύδει τα περί τελεσιγράφων αλλά συνεχίζει και εντείνει την πολιορκία


Θολώνει περαιτέρω το τοπίο στην Κριμαία καθώς Μόσχα, Κίεβο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ εστιάζουν τώρα σε πόλεμο προπαγάνδας επιχειρώντας να επαναδιαμορφώσουν την εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις στρατιωτικές και πολιτικές διεργασίες με κομμένη την ανάσα.

Νωρίτερα το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Interfax είχε μεταδώσει ότι ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέστειλε τελεσίγραφο στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που εδρεύουν στην Κριμαία, ζητώντας παράδοση έως τις 5 το πρωί της Τρίτης. Προ ολίγου εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας το διέψευσε χαρακτηρίζοντάς τα σχετικά δημοσιεύματα «ανοησίες».

Τα τελευταία λεπτά το Associated Press επικαλούμενο πηγές στο Κίεβο, δηλαδή στην ουκρανική κυβέρνηση μετέδωσε ότι ο ρώσικος στόλος ζήτησε την παράδοση των πληρωμάτων από δυο ουκρανικά πολεμικά πλοία εντός της επόμενης ώρας, σε διαφορετική περίπτωση απειλεί να τα καταλάβει δια της βίας.

Μετά την πρώτη διάψευση οι ρώσικες δυνάμεις αναμένεται να διαψεύσουν και την είδηση του AP, εντείνοντας τη σύγχυση και τον πανικό.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν στο sofokleousin.gr ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς όλες οι πλευρές ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Το Sofokleousin.gr νωρίτερα έγραφε

Η Μόσχα  έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και χαράσσει τη στρατηγική της με γνώμονα την εκτίμηση ότι η πολιτική "κατευνασμού" της Δύσης δεν αποδίδει.Ενώ λοιπόν εμφανίζεται  πρόθυμη για συνεννόηση, παράλληλα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μεταβολή τους status quo στα σύνορα της. Χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση - παρά μόνον φραστικές διαμαρτυρίες από πλευράς δυτικών κυβερνήσεων -  η Ρωσία καταλαμβάνει σταδιακά την Ουκρανία, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Η αποσκίρτηση του νεοδιορισμένου αρχηγού του ουκρανικό στόλου και η αυτομόλιση της ναυαρχίδας που βρίσκεται στη Σούδα, "επαναστατώντας" ουσιαστικά -  δείχνει ότι η νεοπαγής κυβέρνηση του Κιέβου δεν ελέγχει καν τις ένοπλες δυνάμεις και τον κρατικό μηχανισμό της χώρας.

 Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους δυτικούς, που βλέπουν τώρα ότι η νέα εξουσία που εγκαθίδρυσαν στην Ουκρανία είναι ετοιμόρροπη και μπορεί να επιβιώσει μόνον εάν υπάρξει συνδιαλλαγή και κάποιου είδους συμφωνία με τη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ η ουκρανική κυβέρνηση "διέταξε" πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση για να αποτρέψει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, το μόνο αποτέλεσμα ήταν η "ανταρσία" του αρχηγού του στόλου.  Κι ενώ η απόβαση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ αρκέσθηκε να δηλώσει σήμερα ότι «η Κριμαία δεν παραδίδεται», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν υπάρχει σχέδιο στρατιωτικής δράσης».

Η Ρωσία κρατά πάντως τα προσχήματα: Οι στρατιώτες που αποβιβάζονται δεν έχουν διακριτικά και εμφανίζονται ότι ανήκουν σε μονάδες οι οποίες παίρνουν διαταγές από την τοπική κυβέρνηση της αυτόνομης ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας. 

Χωρίς εμφανή ρωσική παρουσία η κατάσταση αλλάζει και στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου είναι συγκεντρωμένη η βαριά βιομηχανία της χώρας και υπάρχουν πολλά ορυχεία.  Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ, που είναι από τους βασικούς οικονομικούς "πνεύμονες" της χώρας.. Στο ενδεκαώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία και όχι η ουκρανική.

"Στα λόγια" η Μόσχα εμφανίζεται διαλλακτική και δηλώνει διατεθειμένη να διαπραγματευθεί  με τους δυτικούς για την εξεύρεση λύσης, ωστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.Ταυτόχρονα όμως φροντίζει να διαμορφώσει τα δεδομένα πάνω στα οποία θα βασισθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

Η τακτική της όμως βασίζεται στη - ρεαλιστική - εκτίμηση ότι  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, Γερμανία και ΕΕ δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων, δεν  πρόκειται να εμπλακούν επ' ουδενί στρατιωτικά  και θα αρκεσθούν σε  φραστικούς λεονταρισμούς, καταφύγοντας ίσως και σε πρόσκαιρες οικονομικές κυρώσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι  απείλησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» από πλευράς των ΗΠΑ και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων, με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Τέτοιες φραστικές απειλές δεν πρόκειται βέβαια να φοβίσουν τη Μόσχα και να αποτρέψουν την εφαρμογή των σχεδίων της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συμμετέχει σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη στη Γενεύη, όπου  - παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν  - το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται θα τεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

 Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου - η οποία όμως μόνον φραστική μπορεί να είναι. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι «κατακτώντας την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα μας».

Το πόσο πραγματικά "εγγυώνται" και πόσο είναι διατεθειμένες οι δυτικές χώρες να εμπλακούν, φαίνεται από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις τους: Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)