to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 21.08.2015

Πολιτική

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Με επικλήσεις σε άρθρα του Συντάγματος


Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας στα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου για το θέμα των διερευνητικών εντολών, κατά την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της ΝΔ Β Μεϊμαράκη επισημαίνουν:

«Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες"».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν με έμφαση: «Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θεσμικό ατόπημα»

Θεσμικό ατόπημα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δρομολόγηση της διαδικασίας ανάθεσης των διερευνητικών εντολών «με αντισυνταγματική σπουδή», όπως υποστήριξε, στρεφόμενη τόσο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και κατά του Πρωθυπουργού. 

«Επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές και non paper ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση του Γραφείου μου στην οποία εκφράζω τη ενόχλησή μου για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με αντισυνταγματική σπουδή» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατόπιν αιτήματός του. 

Στην άκρως επικριτική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της, η κ. Κωνσταντοπούλου στρέφεται τόσο κατά του κ. Τσίπρα όσι και κατά του Πρ. Παυλόπουλου, κατηγορώντας τους ότι «παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση».

ΕΡΤ1

Συνάντηση της προέδρου της Βουλής με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει επίσης ότι αποτελεί «δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα», αλλά και το ότι ο κ. Παυλόπουλος «απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς».

Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει ακόμη «θεσμικό ολίσθημα» το ότι όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί της σήμερα στις 11.30 «επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

«Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία και καταλήγει: «Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)