to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Πολεμάει» τη μαύρη εργασία... αλλοιώνοντας τα μέτρα εναντίον της

Tην ώρα που ο Γ. Βρούτσης συνεχίζει τις τυμπανοκρουσίες, αλλάζει επί τα χείρω τις διατάξεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας


Στο πλαίσιο της επικοινωνιακού τύπου προσπάθειας να χρυσώσει το χάπι σχετικά με τις αντεργατικές παρεμβάσεις, ο υπουργός Εργασίας υπερτονίζει την πρόθεσή του να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.

Το έπραξε και την Κυριακή 15/9 μιλώντας εκ νέου σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βρούτσης θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι ήταν ο ίδιος που ως υπουργός είχε θεσπίσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και αναλύει τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και έχουν, υποτίθεται, στόχο, την ακόμα μεγαλύτερη προστασία των εργαζόμενων.

Ωστόσο, με μία προσεκτικότερη ματιά, μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις του κ. Βρούτση σχετικά με το πρόστιμο που αφορά στην “μαύρη” εργασία.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι σήμερα, με βάση το νόμο 4554/2018 (ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ισχύουν δύο καινοτόμα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας: πρώτον, η δυνατότητα του εργοδότη να πετύχει σημαντική μείωση του προστίμου, εφόσον προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο για ορισμένο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 3 έως 12 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός, προστατεύεται ο εργαζόμενος, ο οποίος κερδίζει μια προστατευμένη θέση εργασίας, ενώ προηγουμένως δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από το διοικητικό πρόστιμο που επιβαλλόταν στον εργοδότη.

Αφετέρου, διευκολύνεται ο εργοδότης, ο οποίος μπορεί, με τα χρήματα που εξοικονομεί από τη μείωση του προστίμου, να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο υπό καθεστώς διαφάνειας και νομιμότητας. Δεύτερον, προβλέπεται ότι, ακόμη και αν δεν προσληφθεί ο αδήλωτος εργαζόμενος, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τα ένσημα του εργαζομένου για ένα τρίμηνο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσαύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία: το πυροτέχνημα βγήκε ξανά από το ψυγείο

Μειώνει το πρόστιμο και «κλέβει» 3 μήνες ένσημα από κάθε αδήλωτο εργαζόμενο

Με τις προτάσεις του σχεδίου νόμου, τις οποίες παρουσιάζει με διθυραμβικά σχόλια ο αρμόδιος υπουργός, αλλάζουν τρία σημεία:

Καταργείται η υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης του αδήλωτου εργαζομένου για τρεις μήνες και έτσι οι εργαζόμενοι πλέον θα χάνουν αυτά τα ένσημα, τα οποία αντιστοιχούν σε 820 ευρώ.

Ως εκ τούτου, μειώνονται τα κίνητρα για καταγγελία από τον εργαζόμενο που εργάζεται αδήλωτος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το τρίμηνο αποτελεί τεκμήριο για τον εργαζόμενο και βάσει αυτού μπορεί να κινηθεί ακόμη και δικαστικά για να διεκδικήσει από τον εργοδότη τα δεδουλευμένα του.

Η ρύθμιση που θα καταργήσει η νέα κυβέρνηση θεσμοθετήθηκε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας αδήλωτος εργαζόμενος εργάζεται περίπου για 3 μήνες ανασφάλιστος.

Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη και του εργαζομένου να επιλέξουν τη διάρκεια της μεταξύ τους σύμβασης μέσω περισσότερων επιλογών και τους υποχρεώνει να συνάψουν μόνο 12μηνη σύμβαση.

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο για τον εργοδότη μειώνεται στις 2.000 ευρώ και, αν αναλογιστούμε ότι ο εργοδότης γλιτώνει και τα 820 ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, παύει να λειτουργεί η εν λόγω ρύθμιση ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους εργοδότες.

Ο εργοδότης θα προτιμά να έχει αδήλωτο τον εργαζόμενο, αφού αν τον  «πιάσει» ο έλεγχος του ΣΕΠΕ θα πληρώνει πλέον πολύ χαμηλό πρόστιμο (αν προσλάβει για 12 μήνες τον συγκεκριμένο εργαζόμενο).

Στις περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων μειώνεται τόσο η χρονική διάρκεια της σύμβασης στους 3 μήνες όσο και το ύψος του προστίμου (θα πέσει στις 5.000 αντί για 7.000 ευρώ που είναι σήμερα).

Εδώ φαίνεται μεταξύ άλλων και η άγνοια (ή αδιαφορία) για την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Διότι, μέχρι σήμερα, οι εποχικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα, αν δεν επαρκεί το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της σεζόν, να προσλάβουν τον εργαζόμενο και στην επόμενη σεζόν.

Για παράδειγμα, αν ο αδήλωτος εργαζόμενος βρεθεί σε έλεγχο τον Αύγουστο, θα ήταν αδύνατον να προσληφθεί για 3 μήνες σε μία επιχείρηση που κλείνει τον Σεπτέμβριο, χωρίς να κινδυνεύσει μία άλλη θέση εργασίας.

Άλλωστε, αν ο κ. Βρούτσης ήθελε ειλικρινά να χτυπήσει την μαύρη αλλά και την υποδηλωμένη εργασία θα σχεδίαζε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ αντί για την πλήρη απαξίωση που με στοχευμένες παρεμβάσεις δρομολόγησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας του θητείας στην οδό Σταδίου.

Κι ενώ αδρανοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο υπουργός Εργασίας επιμένει να διαφημίζει ως δική του έμπνευση (και) την προσαύξηση του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη.

Ωστόσο, ήδη ο νόμος 4554/2018 προέβλεπε την προσαύξηση στο πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής  ως εξής:

α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και
β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση από αυτήν της περίπτωσης α΄, που διαπιστώνεται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.

Ακόμη, με βάση το άρθρο 33 του Ν.4488/2017 υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινής διακοπής λειτουργίας μίας επιχείρησης έως τρεις ημέρες, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε διάστημα δύο ετών.

Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε την διαστρέβλωση σχετικά με το (υποτίθεται καινοφανές) «Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων».

Το εν λόγω μητρώο δεν αποτελεί καινοτομία της σημερινής κυβέρνησης, καθώς είχε θεσπιστεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αφορούσε σε όλες τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και όχι μόνο στη μαύρη εργασία. Άρα, μάλλον θα μειωθεί η ευρύτητα του μητρώου, παρά θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τους παραβατικούς εργοδότες.

Σε αντιδιαστολή, υποτίθεται, με το μητρώο των παραβατών, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε (πάλι από τον ΣΚΑΪ στις 13/9/19) το «Λευκό Μητρώο» με το οποίο, στο προσεχές μέλλον, «θα επιβραβεύονται οι συνεπείς εργοδότες». Όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενο ρεπορτάζ («Εποχή», 14/7/19), θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για παροχή «ασυλίας» σε εργοδότες, οι οποίοι δεν θα υφίστανται ελέγχους και θα απολαμβάνουν μία σειρά από προνόμια.

Αλλά θα επανέλθουμε...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)