to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιος υπολογίζει τους μικρομεσαίους;

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δημοσιεύθηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει 1,2 εκατ. ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα βρεθούν αντιμέτωποι και με αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους, παρά την καταιγιστική καθημερινότητα.

Με τον Ν. 4670/2020, η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των μη μισθωτών αυξήθηκε κατά 420 ευρώ ετησίως (από 185 ευρώ τον μήνα ανέβηκε στα 220 ευρώ τον μήνα). Τώρα, πρόκειται να αυξηθεί ξανά, σύμφωνα με το ύψος του πληθωρισμού του έτους που διανύουμε. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η συγκεκριμένη αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 9%, γεγονός που μεταφράζεται σε μια ετήσια επιβάρυνση της τάξης σχεδόν των 250 ευρώ. Το ποσό αυτό προβλέπεται για τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς τα ποσά για τις μεγαλύτερες κατηγορίες ανεβαίνουν κλιμακωτά.

Πρόκειται για μια άκαιρη εξέλιξη, που έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη καθημερινότητα. Έρχεται να προστεθεί στη γενικευμένη ακρίβεια που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την έκρηξη των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες. Δείχνει ακόμα με πρακτικό, πια, τρόπο πόσο υπολογίζει η κυβέρνηση τους μικρομεσαίους και τις ανάγκες τους.

Ήδη Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ενώσεις έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους και ζητούν να ανασταλεί αυτή η ρύθμιση. Επισημαίνουν πως, εν όψει του ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα, όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν μπορούν καν να ανταποκριθούν στις σημερινές υποχρεώσεις, λόγω της γενικευμένης ακρίβειας που επικρατεί, της συσσώρευσης των χρεών και της έλλειψης ρευστότητας.

Επομένως, μια ακόμα αύξηση στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων οφειλών, που αφενός θα υπερχρεώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα εισπραξιμότητας στον ΕΦΚΑ, λόγω αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δε θέλει να αντιληφθεί τη δυσχέρεια που επικρατεί και επιμένει να μην αναστέλλει το μέτρο. Δε θέλει να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα η επιχειρηματικότητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής και ενεργειακής κρίσης προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να μη βάλουν λουκέτο. Αδιαφορεί συνειδητά για το ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έχει
εκτοξευθεί, ενώ την ίδια στιγμή η απορροφητικότητά τους έχει μειωθεί κατά πολύ, εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και των υψηλών τιμών λιανικής.

Την ώρα, λοιπόν, που έχουμε ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό, οι ανισότητες διευρύνονται και αυξάνεται ο κίνδυνος φτωχοποίησης για εκατομμύρια Έλληνες, οι κυβερνώντες πρόκειται να εφαρμόσουν νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντί να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν την κοινωνική πλειοψηφία από τις δυσθεώρητες ανατιμήσεις, στηρίζοντάς τη με οικονομικά μέτρα πραγματικής ενίσχυσης και όχι με επιδοτήσεις, που καταλήγουν στις τσέπες των παρόχων ενέργειας. Αντί να ρυθμίσουν τα δυσβάστακτα χρέη, που γιγαντώθηκαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, επιλέγουν να τη φορτώσουν με επιπλέον βάρη, τα οποία προφανώς και δεν μπορεί να σηκώσει σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση.

Στα τριάμισι χρόνια, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τις πράξεις και τους σχεδιασμούς της έχει δείξει ποιους υποστηρίζει, για ποιους κόπτεται και ποιους υπολογίζει. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ο μεγάλος, δηλαδή, κορμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγής. Η δίκαιη οικονομία, η δίκαιη ανάπτυξη, η δίκαιη κοινωνία είναι έξω από τις στοχεύσεις αυτής της κυβέρνησης. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης τώρα. Η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων αυτό ακριβώς θα στοχεύσει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)