to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιος θέλει τη Νησιωτικότητα;

Απορρίφθηκαν χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι προτάσεις για την τροποποίηση του άρθρου 101, παρ. 4 του Συντάγματος που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Βουλή με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση (174 ΝΑΙ).


Τώρα που τα «έτοιμα» που βρήκαν τελειώνουν, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Απορρίφθηκαν χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι προτάσεις για την τροποποίηση του άρθρου 101, παρ. 4 του Συντάγματος που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Βουλή με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση (174 ΝΑΙ).

Ηχηρότατη, η … σιωπή των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών. Πλήρης αποδόμηση κάθε ενέργειας προς όφελος των νησιωτικών περιφερειών από τη ΝΔ. Η πραγματικότητα απουσίας πολιτικού λόγου και προγράμματος για την περιφέρεια μας είναι αμείλικτη: Έτσι, αφού δεν βρίσκουν τίποτα να μας πουν για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις μεθοδεύσεις για τη ματαίωση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, δε βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για τη Συνταγματική θωράκιση της υποχρεωτικής μέριμνας του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολλάκις ξεχασμένη Ελλάδα.
Η επιλογή των βουλευτών της ΝΔ μεταξύ της «ουσιαστικής στήριξης και αναπτυξιακής προοπτικής των νησιών» και της «ξεπερασμένης παλαιοκομματικής τακτικής της «ακαδημαϊκής» στήριξης», έγινε: Υπέρ της ουδετερότητας σε δράσεις και επιδεικτική ανελαστικότητα σε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της Νησιωτικότητας.
Νησιωτική πολιτική ή νησιωτική κρίση;


Αφήνουμε στην κρίση των Δωδεκανήσιων, όλων των νησιωτών, το έργο της δίκης μας κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με τη δική τους μεταβλητότητα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε κρίση. Διότι, με την «πολιτική» τους απουσία, τη σημαντική αυτή στιγμή του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, οι τοπικοί κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, πρακτικά βάζουν εμπόδια αντί να βοηθήσουν στην επίλυση των κοινωνικών και αναπτυξιακών προβλημάτων των νησιών μας. Μήπως όμως αυτή είναι η ουσία της πολιτικής που τους βολεύει; Η διατήρηση του προβλήματος;


Από τη δική μας πλευρά, καταθέσαμε και εγκρίθηκε στην α’ φάση, από την προηγούμενη Βουλή, η πρόταση για την αναθεώρηση της παρ. 4 του άρθρου 101 προς την κατεύθυνση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Μια νέα διατύπωση στο Σύνταγμα της Ελλάδος που απαντά με συγκεκριμένο τρόπο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη: Τις νέες χωρικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις στην Περιφέρεια της.


Ως Αριστερά, σταθήκαμε με ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Ακούσαμε τους νησιώτες. Ανταποκριθήκαμε, στο βαθμό που επέτρεπε η αναθεωρητική διαδικασία, στις προσδοκίες τους. Ενδυναμώσαμε με την πρότασή μας θεσμικά τη Νησιωτικότητα. Οι νησιώτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι νησιωτικοί κοινωνικοί, οικονομικοί και επιστημονικοί φορείς, οφείλουν να πάρουν δημόσια θέση σ’ αυτή την άρνηση της συνταγματικής αλλαγής από την κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)