to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 03.10.2012

Διεθνή

Ποιος σκότωσε τον Καντάφι;

Τροπή συνωμοσιολογικού θρίλερ παίρνουν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τις οποίες ο Καντάφι δολοφονήθηκε από πράκτορα της Γαλλίας κι όχι από Λίβυους αντικαθεστωτικούς.


Σκοπός της δολοφονίας ήταν να μην αποκαλύψει ο Λίβυος δικτάτορας ότι το καθεστώς του χρηματοδότησε με τεράστια ποσά την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου και της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πληροφορίες εμπλέκουν τη Γαλλία στη δολοφονία του δικτάτορα

Πληροφορίες, που μετέδωσαν αρχικά αιγυπτιακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης και ανηπαρήγαγαν ιταλικές και βρετανικές εφημερίδες, αναφέρουν ότι ο Καντάφι δολοφονήθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών κατά την τελευταία φάση του πολέμου στη Λιβύη, ύστερα από ζωτικές πληροφορίες που παρήσχε στο Παρίσι το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που ηγήθηκε της πρώτης λιβυκής κυβέρνησης μετά την πτώση του καθεστώτος, σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό κανάλι υποστήριξε ότι "ένας ξένος πράκτορας παρεισέφρησε στις Επαναστατικές Ταξιαρχίες (των αντικαθεστωτικών) με εντολή να σκοτώσει τον Καντάφι"...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "Κοριέρε ντελα Σέρα", που επικαλείται ανώνυμες δυτικές διπλωματικές πηγές, "αν όντως ο Καντάφι δολοφονήθηκε από ξένο πράκτορα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτός είναι Γάλλος"... Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήθελε να "βγάλει απ' τη μέση" τον Λίβυο δικτάτορα, καθώς ο τελευταίος άρχισε να τον απειλεί ότι θα αποκαλύψει τα μεγάλα ποσά σε μετρητά που του είχε προσφέρει προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, το 2007.

Επικαλούμενη τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Λίβυων αντικαθεστωτικών, Ραμί ελ Ομπέιντι, η βρετανική εφημερίδα “Ντέιλι Τέλεγκραφ” έγραψε την Κυριακή ότι η συριακή κυβέρνηση "πούλησε" στους Γάλλους το νούμερο του δορυφορικού τηλεφώνου του Καντάφι, επιτρέποντάς τους να παρακαλουθούν κάθε κίνησή του και να βρίσκονται διαρκώς πίσω από τα ίχνη του. Σύμφωνα με τον Ομπέιντι, καθώς ο Άσαντ προσπαθούσε να καταστείλει την εξέγερση που είχε εκδηλωθεί εναντίον του, συνεργάστηκε με το Παρίσι ελπίζοντας πως η Γαλλία θα χαλάρωνε τις πιέσεις προς τη Δαμασκό δίνοντάς του χρόνο να εξοντώσει τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Λίβυος αξιωματούχος επιμένει, στη συνέντευξή του στην “Ντέιλι Τέλεγκραφ”, ότι η επιχείρηση εντοπισμού και εξόντωσης του Καντάφι ήταν "αποκλειστικά γαλλική" παρά την παρουσία ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας και της Βρετανίας στην περιοχή. Κατά την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, όπως την περιγράφει το ΝΑΤΟ, ο χειριστής ενός βρετανικού μαχητικού αεροπλάνου εντόπισε αυτοκινητοπομπή να απομακρύνεται από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, στις 20 Οκτωβρίου 2011. Στη συνέχεια, αεροσκάφη της Συμμαχίας βομβάρδισαν την αυτοκινητοπομπή "αγνοώντας" ποιος ταξίδευε μ' αυτή. Μαχητές των αντικαθεστωτικών συνέλαβαν λίγο αργότερα τον δικτάτορα, ενώ κρυβόταν σε αγωγό ομβρίων υδάτων... Η δολοφονία του δικτάτορα φέρεται να έγινε κάτω από εντελώς αδιευκρίνιστες συνθήκες στη διάρκεια της απομάκρυνσής του από το σημείο της σύλληψης.

Όπως ισχυρίστηκε ο Ομπέιντι στη βρετανική εφημερίδα, "η γαλλική αντικατασκοπεία έπαιξε άμεσο ρόλο στον θάνατο του Καντάφι, περιλαμβανομένης της δολοφονίας του"...

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)