to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιος πραγματικά ευθύνεται για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που φτωχαίνουν όλο και περισσότερο; Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες;

Ανακοίνωση της Επιτροπής κατοίκων κέντρου Θεσσαλονίκης με αφορμή την εντεινόμενη καταστολή των αγορών χωρίς μεσάζοντες


Να αναγνωρίσουμε λοιπόν την βασική αιτία του προβλήματος…

Τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Ζορπίδης, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εξαπέλυσε ανυπόστατες και βαρύτατες κατηγορίες κατά των επιτροπών κατοίκων της πόλης και του κινήματος χωρίς μεσάζοντες.  Αυτό συνέβη σε συνέχεια της καταστολής με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κίνημα απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα και δηλώνουμε ακόμα μια φορά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι στις αγορές χωρίς μεσάζοντες οι παραγωγοί διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και ταμειακές μηχανές ή μπλοκ  αποδείξεων, όπως ορίζει το φορολογικό καθεστώς για τον καθένα τους.  Όμως εμείς είμαστε ειλικρινείς – σε αντίθεση με την διοίκηση του Ε.Ε.Θ -  γνωρίζουμε ότι αλλού βρίσκεται το πρόβλημα.  Σε μια χώρα που διανύει την 5η χρονιά ύφεσης και μνημονιακής λεηλασίας με τις γνωστές συνέπειες στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, θεσμικοί φορείς όπως το Ε.Ε.Θ  επειδή δεν μπορεί να χτυπήσει το άλογο, χτυπάει το σαμάρι, όπως λέει και ο λαός. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την πέρα κάθε λογικής, επίθεση που δέχεται το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Ξαφνικά βρήκαν  «το εύκολο θύμα» για να δικαιολογήσουν την απραξία τους σε ότι αφορά την υπεράσπιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που κλείνουν το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο.

Τι έργο έχουν να επιδείξουν απέναντι στην φορολογική λαίλαπα που πνίγει τους επαγγελματίες;  Με ποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες προσπάθησαν να συσπειρώσουν τους ανθρώπους που έχουν μια μικρή επιχείρηση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που έχει συρρικνωθεί η αγοραστική τους δύναμη με βάση τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς σε συντάξεις;  Σε  ποιο χρόνο βρέθηκαν απέναντι σε κυβερνήσεις, τράπεζες, δανειστές και τοκογλύφους που έχουν δημιουργήσει μια έρημο ανεργίας και φτώχειας που πνίγει και την αγορά;

Εκτός αν θέλουμε να πάρουμε οριστικά διαζύγιο με την λογική και να πιστέψουμε ότι για τον μαρασμό και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ευθύνονται μερικές δεκάδες παραγωγών και ενεργοί πολίτες που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη…

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. δε δίστασε να ρίξει πολλούς τόνους λάσπης, λέγοντας ότι οι επιτροπές οργανώνουν το κίνημα χ.μ για να κερδίσουν χρήματα. Κατανοούμε  ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί,  πως μπορούν άνθρωποι ανιδιοτελώς αφιερώνουν χρόνο  εμπνεόμενοι από τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Πιθανά αν αυτές οι έννοιες  ήταν ριζωμένες στην σκέψη και την πράξη των εκπροσώπων των εργαζομένων και των ελεύθερων  επαγγελματιών να ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση ως κοινωνία. Όμως θέλει πολύ θράσος να μιλάς για «κάγκελα» με τόσο πλούσιο βιογραφικό. Και για αυτό το ζήτημα, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο.

Καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τα υπόλοιπα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα απέναντι στην τρόικα, την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις πολιτικές τους που μας έχουν διαλύσει.

Να αποτρέψουμε τις διχαστικές λογικές που αναπτύσσονται στο έδαφος της φτώχειας. Μαζικά και ενωτικά να αντισταθούμε απέναντι στους πραγματικούς υπαιτίους της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο αγώνας, η αντίσταση, η κοινωνική αλληλεγγύη για μας είναι μονόδρομος… Συνεχίζουμε…

Επιτροπή κατοίκων κέντρου Θεσσαλονίκης

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)