to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιος πήρε τι και από ποιον;

Η αξιωματική αντιπολίτευση με φανατισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιο διακριτικά υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ανταλλάγματα


Η αξιωματική αντιπολίτευση με φανατισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιο διακριτικά υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ανταλλάγματα. Αντί όμως, σύμφωνα με τη λογική σειρά, να παρουσιάσουν αυτοί τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες τους, καλούν την κυβέρνηση να προσκομίσει τις αποδείξεις ότι δεν έκανε αυτό που την κατηγορούν.

Με την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου έχουμε άλλη μία αφορμή για να επαναφέρουν η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ τη θεωρία περί συναλλαγής. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε πως με την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου «αποδείχτηκε ότι ο Τσίπρας εξαγόρασε βουλευτές για να πουλήσει τη Μακεδονία». Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης -επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.- έκανε λόγο για «διαβατήριο εξουσίας». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε, αναφερόμενος στην αιφνίδια υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Και οι δύο όμως διαπράττουν ένα κορυφαίο σφάλμα λογικής. Συνδέουν την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου με τη στάση του κόμματός του στο Μακεδονικό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος όμως δεν μετακινήθηκε από τη θέση του. Ηταν από την αρχή υπέρ της επίλυσης του θέματος με συμβιβασμό, είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «καλή συμφωνία», είχε δηλώσει ότι θα την ψηφίσει και έδωσε αγώνα για να επικρατήσει η άποψή του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., την περίοδο που η ΔΗΜΑΡ ήταν μία από τις συνιστώσες που το συγκροτούσαν. Δεν τα κατάφερε, διαφώνησε, αποχώρησε, προσχώρησε στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συνεπώς αν υπάρχει «εξαγορά», σίγουρα δεν αφορούσε το Μακεδονικό. Αποφεύγουν όμως τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης να αναμετρηθούν με το ερώτημα: «Γιατί τα κόμματά τους υποχώρησαν από την κεντρική γραμμή τους στο Μακεδονικό;». Και η Νέα Δημοκρατία από το 2008 και το ΠΑΣΟΚ αρκετά νωρίτερα ήταν υπέρ του συμβιβασμού με τη γειτονική χώρα και είχαν δεχτεί τη σύνθετη ονομασία, χωρίς τους αστερίσκους που επινόησαν αργότερα για να δικαιολογήσουν τον οπορτουνισμό τους. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και ανεπίσημες συζητήσεις Ελλήνων αξιωματούχων με ξένους παράγοντες (έχουν διαρρεύσει και δεν έχουν διαψευστεί) που το επιβεβαιώνουν.

Μόλις εμφανίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών αιφνιδιάστηκαν. Δεν περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχαινε εκεί που είχαν αποτύχει οι δικές τους κυβερνήσεις. Υπέστησαν όμως κι άλλο ένα σοκ. Και η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χαιρέτισαν τη συμφωνία. Η απομόνωσή τους ήταν φανερή. Τα κόμματα που επαίρονται για τον ευρωπαϊσμό τους ήταν μειοψηφία στις πολιτικές οικογένειές τους. Το να συμφωνήσουν χωρίς να καταθέσουν καμία ένσταση δεν το περίμενε κανείς. Ομως αντί για ουσιαστικές παρατηρήσεις και εποικοδομητική κριτική προτίμησαν την καταστροφολογία.

Ο τσιρίδας της Ν.Δ. και γενικώς η υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματος μίλησε ανοιχτά για προδοσία και οχυρώθηκε πίσω από την εξόφθαλμα ανιστόρητη θέση ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πιο ήπια φρασεολογία («εθνικώς επιζήμια η συμφωνία»), αλλά άφησε ανενόχλητα τα στελέχη του να αλωνίζουν στο γήπεδο του εθνικισμού, προφανώς για να μη θυμώσουν οι ακροδεξιοί και οι επαγγελματίες μακεδονομάχοι. Στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς πάντως ρητορικούς εξτρεμισμούς, κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Κοντολογίς: Οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πουν ποια ανταλλάγματα πήραν και από ποιους για να αλλάξουν θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)