to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιος ευθύνεται για το νέο εμφύλιο μεταξύ Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ;

Με κοινό αίτημα τη δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, η ΕΔΕΜ αποδέχεται μεν την απορρόφησή της από την Αυτοδιαχείριση, δεν αποδέχεται όμως να επωμιστούν και τα δικά της μέλη τα «υπέρογκα» χρέη του έτερου ΟΣΔ, όπως δεν αποδέχεται και να συμφωνήσει «τυφλά» στη συνένωση πριν από τον πλήρη έλεγχο (φορολογικό, νομικό και οικονομικό) και των δύο οργανισμών, όπως απαιτεί η Αυτοδιαχείριση


Νέο εμφυλιοπολεμικό κλίμα με εκατέρωθεν κατηγορίες διαπνέει τις τελευταίες ημέρες τους δυο μεγαλύτερους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών, δηλαδή την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) και την Αυτοδιαχείριση / Autodia. Ουσιώδες αίτημα για την επιβίωση του ελληνικού τραγουδιού είναι άλλωστε η ένωση του εθνικού ρεπερτορίου σε έναν ενιαίο Οργανισμό στην Ελλάδα, αλλά αυτό φαίνεται πώς είναι ακριβώς και το πεδίο προστριβής των δύο οργανισμών. Κι αυτό γιατί αυτή η ένωση θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους: α) είτε με τη διάλυση και των δύο ΟΣΔ και τη δημιουργία ενός καινούριου «σώματος», β) είτε με την απορρόφηση του ενός από τον άλλον, με διαφανείς όμως όρους.

Κι εκεί φαίνεται πώς είναι η βασική αιτία πρόσκρουσης. Κι αυτό γιατί η ΕΔΕΜ αποδέχεται μεν την απορρόφησή της από την Αυτοδιαχείριση, δεν αποδέχεται όμως να επωμιστούν και τα δικά της μέλη τα μεγάλα χρέη που επιμένει ότι έχει η Αυτοδιαχείριση, όπως δεν αποδέχεται και να συμφωνήσει «τυφλά» στη συνένωση πριν τον πλήρη και διαφανή έλεγχο (φορολογικό, νομικό και οικονομικό) και των δύο οργανισμών, όπως απαιτεί η Αυτοδιαχείριση προκειμένου να δεχτεί συνεργασία.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ στις 17 Μαρτίου έγινε μία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο ΟΣΔ σε «εξαιρετικό κλίμα συνεννόησης και διάθεσης επίλυσης σχεδόν όλων των εκκρεμών ζητημάτων», όπως διαβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, ακολούθησε μία ιδιαιτέρως επιθετική ανάρτηση της «Αυτοδιαχείρισης» στην επίσημη σελίδα της στo Facebook, με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, Φοίβο Δεληβοριά, για υπαναχώρηση και στροφή 180 μοιρών ως προς τους όρους ένωσης των δύο ΟΣΔ. «Σας θυμίζουμε», ανέφερε η Αυτοδιαχείριση μεταξύ άλλων, «ότι υπήρξε ΔΙΚΗ ΣΑΣ πρόταση η συγχώνευση με απορρόφηση, αφού η άποψη της Αυτοδιαχείρισης ήταν η de facto ένωση. Όμως, εμείς στο πλαίσιο της καλής πίστης και χάριν της Ένωσης τη δεχθήκαμε και καθίσαμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων: οι τεχνικές λεπτομέρειες της συγχώνευσης των δύο ΟΣΔ με απορρόφηση, όπου η Αυτοδιαχείριση θα απορροφούσε την ΕΔΕΜ.
»Συμφωνήθηκε ακόμη ρητά ότι θα διενεργηθούν όποιοι έλεγχοι προβλέπει ο νόμος για τη συγχώνευση με απορρόφηση και μάλιστα συμφωνήσαμε (με εσάς τον ίδιο να υπογραμμίζετε πόσο καλή ιδέα είναι), για τον σκοπό αυτό, να ορισθεί από κοινού η ανεξάρτητη και εγνωσμένου κύρους ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, η οποία έχει γνώση του κλάδου μας, έχοντας διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους στην ΑΕΠΙ, στην ΕΥΕΔ και στην Αυτοδιαχείριση».

Ακολουθούσε μία απειλή για απόσυρση της Αυτοδιαχείρισης από τις διαπραγματεύσεις: «Στο πλαίσιο αυτό σάς γνωρίζουμε ότι εάν το ΔΣ της Εδέμ δεν εγκρίνει τη συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε κατά την πρώτη μεταξύ μας συνάντηση, με την οποία και εσείς προσωπικά την ημέρα εκείνη ήσασταν απολύτως σύμφωνος και ενθουσιώδης, η Αυτοδιαχείριση θεωρεί άτοπη την οποιαδήποτε συνέχιση προσχηματικών (από την πλευρά σας) συζητήσεων. Συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν σε περιβάλλον κινούμενης άμμου, ανακολουθίας και αναξιοπιστίας».

Αλλά και μία κατά μέτωπον επίθεση με οριακές κατηγορίες εναντίον της Γενικής Διευθύντριας της ΕΔΕΜ, Λούκας Κατσέλη, και του Προέδρου του Δ.Σ. Φοίβου Δεληβοριά: «Λυπόμαστε ειλικρινά», γράφει η Αυτοδιαχείριση «που για ακόμη μία φορά δυναμιτίζετε μία ευκαιρία ένωσης του Ελληνικού Τραγουδιού κάτω από μία στέγη και θεωρούμε ότι, όπως ακριβώς με μελανά γράμματα γράφτηκε η ιστορία της ΑΕΠΙ, με εξίσου μελανά -αν όχι μελανότερα- θα γραφεί και το έπος Δεληβοριά - Κατσέλη που δυναμίτισε την Ένωση. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι η ανεξήγητη αυτή πρόσφατη στροφή σας είναι για να οδηγήσετε το ελληνικό τραγούδι (υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της κας Κατσέλη) στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων».

Εντελώς άλλη εκδοχή για τα σοβαρά προσκόμματα εν όψει πιθανής συνένωσης δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΔΕΜ. «Μας κατηγορούν», αναφέρει ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Λούκα Κατσέλη που συνυπογράφουν την ανακοίνωση, «ότι δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση για απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση, επειδή απλώς ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συγχώνευσης που αυτός προβλέπει». Και επισημαίνουν ότι η Αυτοδιαχείριση στην ανακοίνωσή της αποσιωπά ότι η συνάντηση της 17ης Μαρτίου μεταξύ των δύο μερών ήταν άτυπη και διερευνητική και ότι προκειμένου να ληφθεί οποιαδήποτε θεσμική απόφαση αρμόδιοι είναι το Δ.Σ. του κάθε Οργανισμού και, φυσικά, η Γενική Συνέλευση του κάθε οργανισμού (που ως προς την ΕΔΕΜ αριθμεί 3.000 μέλη- Έλληνες Δημιουργούς).

Έλεγχος εκ των υστέρων;

Κυρίως όμως επισημαίνει το σοβαρότερο όλων: Ότι το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, «με ευγενέστατη και ενωτική επιστολή του στο Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης λίγες μέρες μετά (30 Μαρτίου 2022) δεν απέρριψε τη μονομερή πρόταση της Αυτοδιαχείρισης.

Απλώς, επέμεινε να προηγηθεί, όπως επιτάσσει ο νόμος, φορολογικός, νομικός και οικονομικός έλεγχος κάθε Οργανισμού από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία. Και να συνταχθεί Έκθεση όπου θα παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από κάθε δυνατή νομική μορφή συγχώνευσης (δι’ απορροφήσεως του ενός ΟΣΔ από τον άλλο ή δημιουργίας νέου Οργανισμού).

Το μόνο που αποδέχεται η Αυτοδιαχείριση είναι να ελεγχθεί μόνο εφόσον η ΕΔΕΜ συμφωνήσει από πριν να απορροφηθεί. Η αξίωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνήθη νόμιμη πρακτική, που προβλέπει η διενέργεια ελέγχων να γίνεται πριν τη λήψη αποφάσεων από τα Δ.Σ.».

Τα 7 ερωτήματα της ΕΔΕΜ

Περαιτέρω Λούκα Κατσέλη και Φοίβος Δεληβοριάς θέτουν εκ μέρους της ΕΔΕΜ 7 ερωτήματα «ώστε να γίνει απ’ όλους -και κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς- αντιληπτό γιατί δεν προχωράει η Ένωση όπως όλοι θέλουμε». Ένα εκ των ερωτημάτων αυτών αφήνει να εννοηθεί ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα έπρεπε να διευκρινιστούν πριν από τη συνένωση είναι να ανταποκριθεί η Αυτοδιαχείριση στην αποπληρωμή των χρεών της, ώστε αυτά να μη μεταφερθούν άδικα στο νέο σχήμα που θα προκύψει.

Και τα άλλα ερωτήματα είναι όμως ουσιώδη:

  1. Πώς εξηγείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών και των σπουδαίων ρεπερτορίων εμπιστεύτηκαν την ΕΔΕΜ που άρχισε να λειτουργεί το 2020, αντί να προτιμήσουν την Αυτοδιαχείριση που λειτουργεί από το 2003;
  2. Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους έχει η Αυτοδιαχείριση; Από ποιον και πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα χρέη της;
  3. Γιατί η Αυτοδιαχείριση έχει διαχειριστικό κόστος 40% μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια λειτουργίας, όταν το νόμιμο ποσοστό είναι 20% μετά την τριετία;
  4. Ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της Αυτοδιαχείρισης έναντι «ξένων συμφερόντων» όταν έχει δανειοδοτηθεί με όρους άκρως περιοριστικούς για την αυτονομία της;
  5. Γνωρίζουν οι χρήστες και το ευρύτερο κοινό ότι στις 22/11/2019 έγινε προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης από το ΥΠΠΟ λόγω παραβάσεων της νομοθεσίας και ζητημάτων βιωσιμότητας, ενώ εκκρεμεί και σήμερα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Οργανισμό από τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ;
  6. Δυναμίτισε ή όχι η Αυτοδιαχείριση την προοπτική της Ένωσης όταν προχώρησε σε απανωτές αιτήσεις ακύρωσης της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ και της μεταβίβασης της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις;
  7. Ποιος ΟΣΔ απαξιώνει τους Έλληνες δημιουργούς, καθώς ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι η αναλογία ξένου / ελληνικού ρεπερτορίου στην ελληνική αγορά ανέρχεται στο 70/30%; Ποιος τους απαγορεύει να κάνουν εκλογές για τρία ολόκληρα χρόνια αφού γίνει η απορρόφηση, ενώ κατά τα άλλα, ο νόμος επιτάσσει να διοικείται κάθε ΟΣΔ δημοκρατικά απ’ τους δημιουργούς του;

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΜ καταλήγει επισημαίνοντας πώς το Δ.Σ. και τα μέλη της «θα είναι πάντοτε υπέρ της Ένωσης του εθνικού ρεπερτορίου σε έναν ενιαίο Οργανισμό στην Ελλάδα (…) Ένωση αμέσως, αλλά νόμιμα και με αλληλοσεβασμό. Ούτε διαδρομισμοί, ούτε διαπλοκές, ούτε χυδαίοι και καταστροφικοί πόλεμοι». Την ανακοίνωση υπογράφουν Κατσέλη και Δεληβοριάς «με απεριόριστη υπομονή και επιμονή»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)