to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 28.02.2021

Κοινωνία

«Ποιον θίγουν οι αντιναζιστικές αναρτήσεις;»: Καταγγελία για «κατέβασμα» σελίδας από το Facebook

Ο ιστότοπος Weave καταγγέλλει το Facebook ότι προχώρησε σε «κατέβασμα» του για δημοσίευση με αντιναζιστικό περιεχόμενο.


Αναλυτικά η δημοσίευση της σελίδα Weave:

Τις τελευταίες ημέρες, η σελίδα μας Weave δεχόταν συνεχείς ειδοποιήσεις από το Facebook για «παραβίαση των Όρων της Κοινότητας». Όλες οι ειδοποιήσεις αφορούσαν μια ιστορική και πολύ γνωστή αντιναζιστική φωτογραφία που είχαμε ανεβάσει στις 24 Μαΐου του 2020 (!) που απεικόνιζε έναν Γερμανό εργάτη να αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά τον Χίτλερ.

Στη σειρά ειδοποιήσεων, το Facebook τη μία φαίνεται να αποφάσιζε ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι ενδεχομένως επικίνδυνη και την άλλη, έχοντας κάνει δεκτές τις ενστάσεις μας, να απολογείται, ενημερώνοντας μας ότι τελικά δεν υπάρχει κάποια παραβίαση των Όρων της Κοινότητας.

Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης η χτεσινή ημέρα, 26/02, όπου και βρεθήκαμε ως διαχειριστές/-τριες μπροστά στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δημοσίευσης και σχολιασμού μέσω της σελίδας μας για 90 ημέρες.
Επικοινωνώντας με εκπροσώπους του Facebook, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας ότι δεν επρόκειτο για μια από τη πλευρά τους αλγοριθμική αστοχία.
Δημοσιεύουμε την αιτιολόγηση της ποινής, διότι την βρίσκουμε πιο προβληματική και από την ίδια την πράξη της απαγόρευσης (μεταφρασμένη από τα αγγλικά):
«Έχουμε ελέγξει τη δημοσίευση σας και καταλαβαίνουμε ότι είναι πολιτική. Επιπλέον, το περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ευαίσθητο για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έκαναν αναφορά».

Ποιους Όρους της Κοινότητας παραβιάζει μια δημοσίευση, απλώς επειδή είναι «πολιτική»; Ποιες ευαισθησίες, ποιων ανθρώπων θίγει μια ιστορική αντιναζιστική φωτογραφία;
Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί καθώς και η αιτιολόγηση τους από το Facebook δημιουργούν ένα πολύ στρεβλό προηγούμενο για το πώς μπορεί να αντιλαμβάνεται το Facebook την ελευθερία της έκφρασης, τα συλλογικά δικαιώματα, τον αντιφασισμό και την ιστορική μνήμη, τους πυλώνες δηλαδή του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Παρόμοια φαινόμενα έχουν ακουστεί τις τελευταίες σε πολλές άλλες σελίδες και ατομικά προφίλ. Η μαζικότητα των απαγορεύσεων μάς δημιουργεί το φόβο ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στον τρόπο χρήσης των δημοφιλών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
Η Facebook Ελλάδος (κατ’ εντολή ποιών άραγε;) φαίνεται να επιλέγει «προληπτικά» να αφαιρέσει τη φωνή από δεκάδες σελίδες και προφίλ που μεταξύ τους έχουν μόνο ένα κοινό: τοποθετούνται δημόσια υπέρ της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που αυτό δείχνει να γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Διαχειριστική ομάδα του
Weave

tags: Facebook

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)