to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιον ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε;

Άρθρο του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ».


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περίοδο μετασχηματισμού. Ενός αναγκαίου μετασχηματισμού, όπου θα βοηθήσει το κόμμα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες, αλλά και να υπερβεί τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την κυβερνητική περίοδο, πολιτικά και οργανωτικά, έτσι ώστε να δώσει τις μάχες για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προσπαθήσει να κουβαλήσει το βαρύ ιστορικό του φορτίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα στην Ευρώπη ότι η Αριστερά υπάρχει και μπορεί να νικήσει και να εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα προς όφελος των λαϊκών τάξεων. Να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη τάξη που ορίζει ότι οι πλούσιοι θα ζουν εις βάρος των φτωχών.

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται ένα κόμμα που θα έχει ρίζες στην κοινωνία και στις κοινωνικές ομάδες που θέλει να εκπροσωπήσει, ανοιχτό σε νέα μέλη και ιδέες, έχοντας μια διάθεση, συνεχώς, να αμφισβητεί την πραγματικότητα και να προάγει ένα όραμα που θα εμπνέει τον κόσμο που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί, ένα κόμμα που θα αξίζει να οργανωθείς και να παλέψεις γι’ αυτό. Απαιτείται ένα κόμμα που θα μπορεί να δίνει τις ιδεολογικές μάχες με τον σκληρά νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό αντίπαλο που καλλιεργεί και στηρίζεται στις σχέσεις διαπλοκής με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ, ελέγχοντας την ενημέρωση και αναδημιουργώντας την πραγματικότητα όπως τους συμφέρει.

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να κερδίσει στην κοινωνική σύγκρουση, πρέπει να προχωρήσει, όχι, όμως να στρέφεται μυωπικά αποκλειστικά στο χώρο του σοσιαλιστικού κέντρου, αλλά σε όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, κυρίως στους νέους ανθρώπους, που ψάχνουν χώρο να ανασάνουν σε μια κοινωνία που τους πετάει μαζικά στο περιθώριο. Τα νεανικά, σύγχρονα και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική και την ορμή που έχασε, και είναι λογικό, κατά την κυβερνητική περίοδο και θα του επιτρέψουν να δώσει τις μάχες για την Παιδεία, την Εργασία, το Περιβάλλον που είναι τα κυρίαρχα πεδία που θα κρίνουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο εποχή μετά την πανδημία.

Βασικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντα διασφάλιζε πολλά από τα παραπάνω, είναι η συλλογική του λειτουργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ώριμο τέκνο της Αριστεράς που έδινε χώρο σε όλες τις απόψεις να αναπτυχθούν και η πλουραλιστικότητα αυτή αποτελούσε, συνήθως, πλούτο και προωθητική δύναμη. Η συμμετοχή των μελών στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό ήταν ακρογωνιαίος λίθος του κόμματος που από το 3%-4% έφτασε να κυβερνά και να βγάζει τη χώρα από τη μνημονιακή κατρακύλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για να μη γίνει κόμμα προσωπικοτήτων και παραγόντων και κατάφερε να παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό, κόμμα των μελών, γνωρίζοντας πως τα αρχηγικά μοντέλα, άλλωστε, δημιουργούν κόμματα που έχουν ημερομηνία λήξης αν δεν μεταλλαχθούν σε συστημικά γρανάζια. Τη συλλογικότητα πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται οι αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα ενώσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία και θα πετύχει την ανατροπή όλων αυτών που πλουτίζουν πάνω στις ανάγκες και τη ζωή ενός ολόκληρου λαού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)