to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 17.05.2018

Διεθνή

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστέρας προς whistleblowers και δημοσιογράφους

Οι υποψήφιοι για να λάβουν το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπερασπιστές της αλήθειας ανακοινώθηκαν από την κριτική επιτροπή.



Πρόκειται για τους:

- Γιόργκι Λαζαρέφσκι και Ζβόνκο Κοστόφσκι
Δυο πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρουέφσκι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα περισσοτέρων από 20.000 πολιτικών του αντιπάλων. Η αποκάλυψη οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης.

- Γιαν Κουτσιακ
Σλοβάκος ερευνητής δημοσιογράφος που ειδικευόταν σε θέματα φοροδιαφυγής επιχειρηματιών με διασυνδέσεις με πολιτικούς της χώρας, και του οποίου η δολοφονία τον Φεβρουάριο ανέτρεψε την κυβέρνηση Φίκο.

- Τζούλιαν Ασάνζ
Ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος είναι κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 προκειμένου να αποφύγει πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ.

- Μαρία Εφίμοβα
Πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank που αποκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης της Μάλτας και του Αζερμπαϊτζάν. Πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ διώκεται από τις αρχές της Κύπρου και της Μάλτας.

- Ραφαέλ Αλέ
Πρώην υπάλληλος της PwC που μαζί με τον Αντουάν Ντελτούρ αποκάλυψαν τα LuxLeaks. Δικάζεται ακόμη στο Λουξεμβούργο για την διαρροή των εγγράφων που ανέδειξαν πολλαπλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην χώρα.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και θα λάβει 5000 ευρώ για την δουλειά του.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θεσπίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, φέτος θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, καθώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή ομάδες ατόμων που απειλούνται ή διώκονται για την αποκάλυψη της αλήθειας.

«Σκοπός του βραβείου είναι ενισχύει με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό αλλά και πολύ περισσότερο ηθικά αυτούς τους ανθρώπους, που θέτουν την ζωή τους σε τεράστιο κίνδυνο προς όφελος της κοινωνίας που κερδίζει δισεκατομμύρια από την αποκάλυψη των σκανδάλων», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου.

Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιος Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν, και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Στεφανί Ζιμπώ, Ζουλιέτ Γκαρσάιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Ομπερμάιερ, και Τσάν Ντούνταρ.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)