to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 29.08.2016

Διεθνή

Στόχος δεν είναι μόνο ο ISIS: Συνεχίζονται τα τουρκικά πλήγματα κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού γύρω από τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας δεν στρέφεται τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, όσο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν τις περιοχές αυτές - «Απαράδεκτες» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις συγκρούσεις αυτές σε περιοχές όπου δεν βρίσκεται το Ι.Κ.


Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, στοχεύοντας αφενός εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους αλλά και (κυρίως) κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Άγκυρα ονομάζει «τρομοκράτες». Η άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας επί συριακού εδάφους ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, έχοντας την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

«Η YPG δεν έχει στείλει καθόλου στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Μανμπίτζ»

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πολεμάει τις δυνάμεις της YPG δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία δεν αληθεύουν και αποτελούν πρόσχημα για την κατάληψη συριακού εδάφους. "Η YPG δεν έχει στείλει καθόλου στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Μανμπίτζ. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πολεμάει τη YPG δυτικά του Ευφράτη δεν βασίζονται στην αλήθεια και αποτελούν απλώς ευτελή προσχήματα για να διευρύνει την κατοχή συριακής γης", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος Ρεντούρ Τζελίλ.

Διαψεύδει η Τουρκία ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις κούρδων μαχητών στην επαρχία Χάσακα

Η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων αποσύρεται νοτιότερα της Τζαραμπλούς

Αντάρτες που συμμετέχουν στη συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν σήμερα πως θα αποσυρθούν νοτιότερα μετά την τουρκική προώθηση στη Συρία από την πόλη Τζαραμπλούς, την οποία κατέλαβε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα από το ΙΚ.

"Εμείς, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς και των περιχώρων της, ανακοινώνουμε την αποχώρηση των δυνάμεών μας στη γραμμή νότια του ποταμού Σατζούρ προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων και ώστε να μην μείνει κανένα πρόσχημα για τα συνεχιζόμενα πλήγματα εναντίον χωριών και αμάχων", αναφέρεται στη δήλωση του στρατιωτικού συμβουλίου που αναρτήθηκε ηλεκτρονικά.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έχει καταλάβει διάφορα χωριά νότια της Τζαραμπλούς έπειτα από συγκρούσεις με δυνάμεις συμμαχικές των SDF.

Επικρίσεις κατά Άγκυρας από τις ΗΠΑ

Οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, καλώντας την Τουρκία και τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους. Σε δήλωσή του, το Πεντάγωνο αναφέρει επίσης πως οι ΗΠΑ επανέλαβαν το αίτημα η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη και αντιλαμβάνονται πως η κίνηση αυτή έχει "σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί".

"Παρακολουθούμε από κοντά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μάχες (...) ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οργανώσεις της αντιπολίτευσης (σ.σ.: φιλοτουρκικές) και δυνάμεις που μετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις", σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Πενταγώνου. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια αντιτζιχαντιστική συμμαχία που υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς και στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι, αλλά περιλαμβάνονται επίσης άραβες μαχητές. "Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μάχες αυτές είναι απαράδεκτες και προκαλούν τη βαθιά ανησυχία μας", υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Οι μάχες επικεντρώνονται νότια της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, που κατελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τους μαχητές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα. "Το ΙΚ δεν έχει παρουσία νότια της Τζαραμπλούς", επισημαίνει το Πεντάγωνο. "Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες (...) δεν τις υποστηρίζουμε", αναφέρει ακόμη το υπουργείο και καλεί "όλα τα ένοπλα μέρη να σταματήσουν" τη μάχη.

 

Kurdish People's Protection Units, or YPG fighters control downtown of Tal Abyad, Syria, June 2015

Πάντως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε σήμερα πως η Τουρκία δεν μπήκε σε πόλεμο με την εισβολή της στη βόρεια Συρία και πως δεν έχει την πρόθεση να γίνει μια μόνιμη δύναμη εκεί.

"Η Τουρκία δεν είναι μια κατοχική χώρα. Η Τουρκία δεν μπαίνει σε πόλεμο", δήλωσε ο Κουρτουλμούς προς δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. "Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Δαμασκού, γνώριζε για την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Η Ρωσία τους ενημέρωσε, είμαστε σίγουροι γι' αυτό", πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Άγκυρα στην εισβολή της στη βόρεια Συρία.

Ο Κουρτουλμούς δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εμποδίσει τον σχηματισμό ενός κουρδικού διαδρόμου. "Ο στόχος της επιχείρησης είναι να καθαριστεί η περιοχή από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να εμποδιστεί το PYD και η YPG να δημιουργήσουν έναν διάδρομο από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη" ο οποίος "θα διαιρούσε τη Συρία", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες Τσαβούσογλου κατά των YPG και τα νέα πλήγματα

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τη συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι πραγματοποιούν εθνοκάθαρση στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας πως προσπαθούν να εγκαταστήσουν δικούς τους ανθρώπους σε περιοχές που κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως σκοπός της υποστηριζόμενης από την Τουρκία επιχείρησης σύρων ανταρτών γύρω από τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και πως η YPG θα πρέπει αμέσως να μετακινηθεί ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

"Oι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν από αυτά τα μέρη πρέπει να τοποθετηθούν πάλι σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να ζήσουν εκεί, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός της YPG. Η YPG έχουν ξεκινήσει εθνοκάθαρση, τοποθετούν εκείνους που θέλουν σε αυτά τα μέρη", δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. "Αυτός είναι ο λόγος που η YPG και το (κουρδικό) PYD [Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης] αισθάνονται στενάχωρα με αυτή την (υποστηριζόμενη από την Τουρκία) επιχείρηση", είπε. Στο μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 57 πλήγματα πυροβολικού εναντίον 16 στόχων μαχητών στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα στρατιωτική πηγή. Τα πλήγματα είχαν στόχο "τρομοκρατικές ομάδες εν κινήσει", δήλωσε η πηγή στο Ρόιτερς, χωρίς να διευκρινίζει αν επλήγησαν μαχητές των YPG των Κούρδων της Συρίας ή του Ισλαμικού Κράτους.
 

«Κανείς δεν θα επιβάλει στην Τουρκία ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις θα πολεμά»

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση έχει ή δεν έχει δικαίωμα να πολεμά, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή την κριτική που δέχεται η χώρα του για τις συγκρούσεις με Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση να αντιπαλεύουμε και ποια να αγνοούμε», είπε ο κ. Τσελίκ.

Σύροι αντάρτες της αντιπολίτευσης με τουρκική υποστήριξη εισήλθαν βαθύτερα στο έδαφος της Συρίας τη Δευτέρα, κερδίζοντας ζωτικό χώρο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συμμαχία κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών που αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι ΗΠΑ άσκησαν νωρίτερα κριτική σε Τουρκία και Κούρδους, καλώντας όλες τις δυνάμεις στη Συρία να επικεντρωθούν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Map showing control of northern Syria

Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της Συρίας περιπλέκει την μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει ο Λευκός Οίκος

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την αντίθεση της αναφορικά με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης που φέρει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προέλασαν σήμερα στα ενδότερα της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από μαχητές που είναι σύμμαχοι με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

"Περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούμε", τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)