to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:55 | 22.02.2021

Κοινωνία

Ποιο είναι το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου από το 2018, όπως έχουν σχετικό δικαίωμα και άλλοι κρατούμενοι με παρόμοιες ποινές, μετά από δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης σε ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού. Με «φωτογραφική» διάταξη του Μιχ. Χρυσοχοϊδη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο τον 2020, απαγορεύτηκε η παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή και μετήχθη, αντί στον Κορυδαλλό, στον Δομοκό. Η απεργία πείνας από 8/1/2021 είναι η αντίδρασή του στην εκδικητική μεταχείριση


Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει πλέον το θέμα της απεργίας πείνας του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα - παρά τη σιωπή αρχικά, και την απόλυτα εχθρική στάση των περισσότερων ΜΜΕ στη συνέχεια. Οπότε, ας υπενθυμίσουμε ποιο είναι το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας:

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας από το 2018 εξέτιε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπως έχουν σχετικό δικαίωμα και άλλοι κρατούμενοι με παρόμοιες ποινές. Μέχρι τότε, το περισσότερο διάστημα από τα 15 χρόνια φυλάκισης που είχε εκτίσει ως το 2018, βρισκόταν σε ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού. Με «φωτογραφική» διάταξη του Μιχ. Χρυσοχοϊδη  που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο τον 2020, απαγορεύτηκε η παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την ψήφιση της διάταξης αυτής, βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα, που θα έπρεπε - με βάση το νόμο - να επιστρέψει στη φυλακή στην οποία εξέτιε την ποινή του προηγουμένως, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Το υπουργείο όμως αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό, επικαλούμενο τη διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική, αλλά και επικαλούμενο τον ισχυρισμό ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων  (ενώ, στην πραγματικότητα, από τους 1.315 κρατουμένους στον Κορυδαλλό, οι 500 είναι ακόμα και σήμερα κατάδικοι). Οι αρχές δε έχουν διαπράξει ακόμα και διαδικαστικές παρατυπίες, ενώ αρνούνται, επικαλούμενες «προσωπικά δεδομένα» άλλων κρατουμένων, να δώσουν στη δικηγόρο του Δημ. Κουφοντίνα, τα έγγραφα της μεταγωγής του.

Ο κρατούμενος, απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη μη τήρηση ούτε καν του νόμου που η ίδια ψήφισε, ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, και παρά τη δραματική επιδείνωση της υγείας του και το κύμα υποστήριξης του νόμιμου αιτήματός του, η κυβέρνηση κωφεύει εκκωφαντικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)