to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιο δρόμο πρέπει να πάρει η Αριστερά;

Το πολιτικό ίδρυμα Naprzód (Εμπρός) της πολωνικής αριστεράς συνδιοργάνωσε με το transform! ημερίδα με θέμα τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η πολωνική και η ευρωπαϊκή αριστερά. Πώς μπορεί η αριστερά να ανοικοδομηθεί στην τρέχουσα συγκυρία που η πολιτική κυριαρχείται όλο και περισσότερο από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη δεξιά;


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου στη Βαρσοβία και την παρακολούθησαν πάνω από πενήντα άτομα. Στο πρώτο πάνελ, εκπρόσωποι της πολωνικής αριστεράς (ο Πιοτρ Ικόνοβιτς από το Κίνημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης και η Αλεξάντρα Κλούτσκα από το Κόμμα Πρασίνων) μαζί με εκπροσώπους της τσεχικής (Γίρι Ουντέτσεκ από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) και της γερμανικής αριστεράς (Χάιντς Μπίρμπαουμ από το DieLinke), μίλησαν για την αριστερά στην Πολωνία και την Ευρώπη. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα οικοδόμησης ενός κινήματος εργαζομένων και απεύθυνσης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με έμφαση στη νεολαία.

Το δεύτερο πάνελ ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες και τα κοινωνικά κινήματα. Εκπρόσωποι από το γυναικείο κίνημα Πολωνίας (Εύα Νταμπρόβσκα-Σουλτς) και το Συνδικάτο Πολωνών Δασκάλων (Μαγκνταλένα Καζουλάνις) συζήτησαν με εκπροσώπους από τη Δημοκρατία της Τσεχίας (Ντάγκμαρ Σβέντοβα - transform!europe) και τη Σλοβενία (Λούκα Φολκ – Ινστιτούτο 8 Μαρτίου) για την άνοδο του γυναικείου κινήματος και το ρόλο των γυναικών σε ευρύτερα κοινωνικά κινήματα. Στην Πολωνία έγιναν πρόσφατα τεράστιες κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της πρότασης απαγόρευσης των αμβλώσεων στη χώρα. Το πολωνικό συνδικάτο δασκάλων συμμετέχει σε μια εκστρατεία με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατά της κυβερνητικής πρότασης για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η συζήτηση για το ρόλο των γυναικών σε αυτά τα κινήματα και για τη σχέση του γυναικείου κινήματος με την αριστερά ήταν πολύ ζωντανή. Η συζήτηση έθιξε και τη σχέση μεταξύ τάξης και κοινωνικού φύλου και το κατά πόσο τα δικαιώματα των γυναικών θα πρέπει να είναι κεντρικά στις εκστρατείες της αριστεράς. 

Στο τελευταίο πάνελ συζητήθηκαν η εκλογική αποχή και οι τρόποι με τους οποίους η αριστερά μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη όσων δεν ψηφίζουν στις εκλογές. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, χώρες με  δεξιές, συντηρητικές και αυταρχικές κυβερνήσεις και με την αριστερά αδύναμη και περιθωριοποιημένη. Οι ομιλητές, Ατίλα Βαγνάι (Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα) και Γκάβιν Ρέι  (Naprzód), αντάλλαξαν εμπειρίες από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ο Ατίλα πρότεινε η αριστερά να αντλήσει μαθήματα από τις προεκλογικές εκστρατείες του Μπέρνι Σάντερς και του Τζέρεμι Κόρμπιν και να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσει τους νέους, ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές. Ο Γκάβιν Ρέι περιέγραψε το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα του ιδρύματος Naprzód για την εκλογική αποχή στην Πολωνία, στόχος του οποίου είναι ο εντοπισμός των αριστερών ψηφοφόρων που απέχουν από τη διαδικασία ψήφου και η εξεύρεση τρόπων, προκειμένου οι ψηφοφόροι αυτοί να ευαισθητοποιηθούν από τα κόμματα της αριστεράς.   

Η παραπάνω ημερίδα ήταν η δεύτερη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιεί το ίδρυμα Naprzód, με πρώτο το συνέδριο για τον Αυταρχισμό και τον Εθνικισμό στην Ευρώπη που διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το ίδρυμα Naprzód επιδιώκει τη διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα στην πολωνική και την ευρωπαϊκή αριστερά, με στόχο την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας και την ισχυροποίηση και οικοδόμηση της αριστεράς στην Πολωνία.

 

Μετάφραση: Καλλιόπη Αλεξοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)