to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 28.09.2012

Κοινωνία

Ποινικοποίηση της διαφωνίας στον Δήμο Αθηναίων; της Έφης Γιαννοπούλου

Το χρονικό της διαγραφής από τον Γ. Καμίνη δυο μελών της παράταξής του με επίκεντρο τη διαμάχη για το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών της ΑΘήνας.


Για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επιδεικνύει όχι μόνο υπέρμετρη προθυμία να θυσιάσει κοινωνικές παροχές προκειμένου να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και πρωτοφανή αντιδημοκρατική συμπεριφορά προκειμένου να εξαφανίσει κάθε αντίθετη άποψη. Δύο μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, διορισμένα από την παράταξη της πλειοψηφίας, αποπέμφθηκαν από το ΔΣ με βαρύτατες κατηγορίες. Ποινικοποιείται άραγε η διαφωνία;

Της
Έφης Γιαννοπούλου
από το περιοδικό Unfollow

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου απολυμένοι συμβασιούχοι του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών προχώρησαν σε προειδοποιητική κατάληψη του κτιρίου του Βρεφοκομείου, όπου στεγάζονται τα κεντρικά του ιδρύματος και το Α’ μαγειρείο, στο οποίο παρασκευάζεται το φαγητό για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Μερικές χιλιάδες παιδιά έμειναν εκείνη τη μέρα χωρίς φαγητό. Η είδηση παρουσιάστηκε με αποτροπιασμό σε ειδησεογραφικά σάιτ και εφημερίδες ως μια ακόμα αθλιότητα κρατικοδίαιτων δημοσίων υπαλλήλων. Ακραία πράγματι η χειρονομία των απολυμένων και εντέλει μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και τις τελευταίες μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής. Από την αποσιώπηση στην ελλιπή πληροφόρηση.


Μια μέρα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσιζε την αποπομπή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών δύο μελών του και μάλιστα διορισμένων από την παράταξη της πλειοψηφίας, δηλαδή του κ. Καμίνη, της κ. Ρόης Ντάκουρη και του κ. Μιχαήλ-Ράντου Μουσσού. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι σοβαρές και μάλιστα στους δύο απεστάλη εξώδικο όπου κατηγορούνται για απιστία, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στα παραπάνω και απειλούνται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Κατηγορούνται επίσης ότι με τις πράξεις τους μπορεί να ζημιώσουν τον φορέα για πάνω από 600.000 ευρώ. Κι όλα αυτά επειδή τόλμησαν να έχουν γνώμη και σε πολλές περιπτώσεις διαφώνησαν με την άνωθεν επιβαλλόμενη πολιτική στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Το επίδικο ήταν ακριβώς η απόφαση δίμηνης επαναπρόσληψης των 272 απολυμένων συμβασιούχων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Βρεφοκομείου και των δημοτικών σταθμών, την οποία είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΒΑ.

Πέρα από την τύχη των 272 συμβασιούχων που πολλοί από αυτούς εργάζονται με σύμβαση για εννέα ή και δέκα χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το σωματείο εργαζομένων, δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και γονείς καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο, που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά και θέτουν σοβαρά ζητήματα υγιεινής, αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του θεσμού και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μεθοδεύσεις με σκοπό την αλλαγή του σκοπού λειτουργίας του φορέα και τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του, αλλά και σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη διοίκησή του, αυταρχικότητα, αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον από το προσωπικό έχει αντίθετη άποψη με τη διοίκηση και τέλος διώξεις μελών του Δ.Σ. και ποινικοποίηση της τοποθέτησης ψήφου.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Καμίνης και η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας δηλώνουν ότι το κόστος κάθε παιδιού που φιλοξενείται στους παιδικούς σταθμούς είναι υπερβολικό.  Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει εκφραστεί ειρωνικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες («σιγά μην τρώνε τα παιδιά τόσο καλά και στο σπίτι τους»), ενώ φέρεται να έχει πει πως δεν χρειαζόμαστε πλέον «παιδικούς σταθμούς με μοντέλο σοβιετικού τύπου» (να τη πάλι η περίφημη τελευταία σοβιετική ευρωπαϊκή χώρα!).

Μιλήσαμε με την κα Ρόη Ντάκουρη, η οποία πρωτοδιορίστηκε στο Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου από τη δεκαετία του 1980 (επί δημαρχίας Δ. Μπέη) και είτε ως μέλος του ΔΣ είτε εθελοντικά ασχολείται όλα αυτά τα χρόνια με το Βρεφοκομείο και τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά τα πράγματα. Οι καταγγελίες της για την παρούσα διοίκηση είναι πολλές. Κυρίως για αντιδημοκρατικότητα: οι όποιες αποφάσεις έρχονται έτοιμες άνωθεν και τα μέλη του ΔΣ καλούνται να παίξουν ρόλο εντελώς διακοσμητικό, ενώ αποκλείεται η διαφορετική άποψη και ο όποιος διάλογος. Αλλά και για συστηματική αδιαφάνεια και παραπληροφόρηση από την πλευρά της διοίκησης και της δημοτικής αρχής προς τα μέλη του ΔΣ. Επιβεβαιώνει τις κατηγορίες του σωματείου των εργαζομένων και καταγγέλλει ότι εδώ και καιρό ασκείται πραγματική τρομοκρατία τόσο στην ίδια όσο και σε άλλα μέλη του ΔΣ που διαφωνούν προκειμένου να παραιτηθούν. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε μάλιστα και επιστολή του κ. Καμίνη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου τη συγχαίρει για την επιτυχία της στο Βρεφοκομείο και την καλεί να παραιτηθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί σε άλλο αξίωμα, πρόταση την οποία αρνήθηκε θεωρώντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια να απομακρυνθεί διά της πλαγίας οδού. Σημειωτέον, η ίδια υποστήριξε θερμά και ενεργά τον νυν Δήμαρχο για την εκλογή του.

Στο επίμαχο διοικητικό συμβούλιο υπέρ της επαναπρόσληψης των 272 συμβασιούχων ψήφισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά και η κ. Ρ. Ντάκουρη και ο κ. Μιχαήλ Μουσσού από την παράταξη του κ. Καμίνη, ενώ κατά ψήφισαν 2 εκπρόσωποι της παράταξης Καμίνη και λευκό ψήφισαν η πρόεδρος του ΔΒΑ και δύο ακόμη μέλη διορισμένα από την παράταξη της πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ούτε καν η πρόεδρος κα Μ. Ηλιοπούλου δεν συμμορφώθηκε με τη γραμμή της δημοτικής αρχής, δηλώνοντας πως δεν είναι βέβαιη για τη νομιμότητα της απόφασης, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και απειλούμενοι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις βρέθηκαν μόνο η κ. Ντάκουρη και ο κ. Μουσσού, οι οποίοι και αποπέμφθηκαν από το ΔΣ του Βρεφοκομείου. Η απόφαση πρόσληψης των συμβασιούχων ακυρώθηκε και το μέλλον των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων διαγράφεται δυσοίωνο μιας και από την πλευρά της δημοτικής αρχής έμμεσα ή άμεσα εκφράζεται η πρόθεση να νοικιαστούν οι δημοτικοί σταθμοί σε ιδιώτες ή να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη «κοινωνικών επιχειρήσεων λαϊκής βάσης» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) με επιδότηση στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Κανείς ωστόσο, ούτε από την πλευρά της δημοτικής αρχής, δεν φαίνεται να αμφισβητεί το εξαιρετικό παιδαγωγικό έργο που γίνεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κάνοντάς τους μάλιστα περιζήτητους ακόμα και για εύπορους δημότες. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ίδια ποιότητα στον ιδιωτικό τομέα.    

 

To UNFOLLOW 09 κυκλοφορεί ως και το Σάββατο 29/9. Ζητήστε το στα περίπτερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)