to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 03.02.2017

Κοινωνία

Ποινική δίωξη για τις απώλειες του ΠΑΜΑΚ από τον ΕΛΚΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ), επειδή δεν διεκδίκησαν την τελευταία 15ετία καταβολές -ύψους 640.000 ευρώ- υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιδρύματος, με υπόχρεους τους καθηγητές που είχαν παράλληλη εξωτερική απασχόληση, παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης.


   Η δίωξη αφορά -κατά περίπτωση- τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή, ενώ στρέφεται εναντίον συνολικά εννέα προσώπων. Ανάμεσα σ' αυτούς που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς είναι δύο πρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ, κατά το διάστημα 2000-2014, όπως επίσης οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων του ΕΛΚΕ του Ιδρύματος για την ίδια περίοδο.

   Η παραπάνω δίωξη έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης δίωξης που παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, για τις απώλειες που είχε ο ΕΛΚΕ του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης την προηγούμενη 15ετία σε σχέση με τους καθηγητές του Ιδρύματος που ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα. Στην περίπτωση του ΤΕΙ παραγγέλθηκε δίωξη για απιστία σε βάρος πρώην προέδρων του Ιδρύματος αλλά και των προεδρείων του ΕΛΚΕ, την επίμαχη περίοδο. 

   Η υπόθεση των καταβολών υπέρ του ΕΛΚΕ από καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, που έχουν παράλληλη ιδιωτική απασχόληση ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τις διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Με βάση καταγγελίες που προηγήθηκαν, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα στα τρία Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Α-ΤΕΙ).

   Σύμφωνα με τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, για το διάστημα 2000-14, στο ΠΑΜΑΚ ήταν υπόχρεοι να καταβάλλουν το ποσό των 640.000 ευρώ περί τους 35-40 καθηγητές, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο ποσό ήταν 2,7 εκατ. ευρώ από περίπου 70 διδάσκοντες, ενώ το ποσό για το ΑΠΘ ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ και οι υπόχρεοι καθηγητές είναι εκατοντάδες (μεταξύ αυτών γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση καθηγητή της Ιατρικής που δεν απέδωσε υπέρ του ΕΛΚΕ ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

   Για τους υπόχρεους καθηγητές το θέμα έκλεισε ποινικά με νόμο του Λοβέρδου, ωστόσο παρέμεινε η ενοχική τους υποχρέωση να δώσουν τα χρήματα που όφειλαν και αντιστοιχούσαν (το διάστημα 2000-2014) στο 15% των εσόδων τους από την ιδιωτική απασχόληση. Η δε υποχρέωση διεκδίκησης των οφειλών και κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών ανήκει στους επικεφαλής των Ιδρυμάτων και τα προεδρεία του ΕΛΚΕ κάθε Ιδρύματος. 

   Αξιολογώντας τα πορίσματα για το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τις πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων των δύο Ιδρυμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαβιβαστεί το πόρισμα για το ΑΠΘ.

   Όπως έγινε γνωστό, η σημερινή πρυτανική Αρχή του ΠΑΜΑΚ αλλά και η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ξεκίνησαν τις διαδικασίες διεκδίκησης των χρημάτων, ενώ στην περίπτωση του πρώτου Ιδρύματος κινούνται και οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)