to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 11.05.2017

Πολιτική

Ποινική δικογραφία για τον πρώην υπ. Υγείας Μ. Βορίδη στη Βουλή

Ποινική δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη μεταβίβασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Αφορά δημοσιεύματα για παραπεμπτικά υπερκοστολογημένων εξετάσεων που συνταγογραφούσε ο βουλευτής-και πρώην αναπληρωτής υπ. Υγείας Μ. Σαλμάς.


Όπως γράφει η Ειρήνη Προμπονά - στο Κόκκινο

Ποινική δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη μεταβίβασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «105,5 στο Κόκκινο», αφορά δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για παραπεμπτικά με υπερκοστολογημένες εξετάσεις τα οποία συνταγογραφούσε ο πρώην αναπληρωτης υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Μάριος Σαλμάς για συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ζημιώνοντας έτσι το Δημόσιο με το ποσό των 825.000 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι  τα δημοσιεύματα της εφημερίδας αφορούν την περίοδο του Οκτωβρίου 2016, ενώ ο πρώην υφυπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της ΝΔ Μ. Σαλμάς είχε αποστείλει εξώδικο διαμαρτυρία στην εφημερίδα εξ αιτίας των δημοσιευμάτων.
 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Αυγής για το θέμα:

Σβήνουν σιγά - σιγά τα φώτα και οι μουσικές στο πάρτι που επί χρόνια είχε στηθεί στον χώρο της δημόσιας Υγείας, καθώς η μία μετά την άλλη οι δικογραφίες για σκάνδαλα με ενδεχόμενη συμμετοχή πολιτικών προσώπων φτάνουν στη Βουλή. Αυτή τη φορά, η δικογραφία που εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος διά των υπογραφών του φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 850.000 ευρώ.

Η υπόθεση που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η “Εφ.Συν.” τον περασμένο Οκτώβριο αφορά Υπουργική Απόφαση του Μ. Βορίδη τον Δεκέμβριο του 2014, που συνυπέγραφε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος, με την οποία αποδέχονταν απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η συγκεκριμένη απόφαση έδινε τη δυνατότητα για τη διενέργεια ορθοπεδικής εξέτασης (σ.σ.: διαγνωστική αρθροσκόπηση) σε ιδιωτικό ιατρείο και προέβλεπε ότι η αποζημίωση θα γίνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρονταν στην απόφαση του ΚΕΣΥ, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος, αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής».

Εμπλοκή Σαλμά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, μέσα σε μόλις έναν χρόνο (καλοκαίρι του 2015 - Αύγουστος του 2016) 550 ασθενείς έλαβαν παραπεμπτικό για την εξέταση από τον ίδιο γιατρό, που δεν ήταν άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Επιπλέον, και οι 550 εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε., το οποίο στεγάζεται σε κτήριο της λεωφόρου Κηφισίας. Το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο ήταν ιδιοκτησίας του Αθανάσιου Αρβάλη, ο οποίος ήταν γαμπρός του Μ. Σαλμά, ενώ και το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού συστεγαζόταν στις ίδιες εγκαταστάσεις!

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τη βεβαίωση για τη λειτουργία του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου υπέγραψε στις 19 Φεβρουαρίου 2015, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ο επίσης «γαλάζιος» Γιώργος Πατούλης. Όπως ανέφερε μάλιστα η “Εφ.Συν.”, έναν μήνα μετά την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, και συγκεκριμένα στις 5.3.2015, η Διεύθυνση Παροχών του ΕΟΠΥΥ, με επιστολή της προς τον ΙΣΑ και το υπουργείο Υγείας, ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση λειτουργίας του συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου, επισημαίνοντας πως δεν εντάσσεται στον ορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Στις 11.3.2015 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας απαντά επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, το Π.Δ. 84/2001 και την Υπουργική Απόφαση Μ. Βορίδη, την οποία κρίνει απολύτως νόμιμη.

Η υπόθεση ωστόσο είχε και συνέχεια. Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η συγκεκριμένη εξέταση, που στοιχίζει κανονικά περίπου 200 ευρώ, υπερκοστολογούταν κατά τουλάχιστον 300% και έφτανε να στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ, που πλήρωνε κανονικά την αξία της εξέτασης, έναντι 1.500 ευρώ τη μία!

Ο Μ. Σαλμάς στη συνέχεια κατέθεσε αγωγή κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά και αγωγή στην Ευελπίδων εναντίον του Π. Πολάκη.

Ο τελευταίος πάντως επίλεξε να απαντήσει στον προκάτοχό του με μαντινάδα: «Απού καλά καθότανε και πιο καλά γυρεύει, ο διάολος του κ@@υ του κουκιά του μαγειρεύει...»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)