to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποινές εκφοβισμού σε φαντάρους

Οπλίτες που δεν ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ευρωστρατό ή διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία του συγκεκριμένου Στρατηγείου, τιμωρήθηκαν με φυλάκιση, όπως καταγγέλλει ο «Σπάρτακος»


Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η υπόθεση της ελληνικής εμπλοκής στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας. Σύμφωνα με καταγγελίες από το δίκτυο ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος, 20 μέρες φυλάκιση και κλήση σε προανάκριση με την κατηγορία της ανυπακοής ήταν η ποινή εκφοβισμού σε φαντάρο ο οποίος παρουσιάστηκε παραπονούμενος στην αναφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Στρατηγείου δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της άμυνάς της και των στρατευμένων νέων.

Ακολούθησε δεκαήμερη ποινή φυλάκισης δεύτερου φαντάρου που δήλωσε ότι δεν θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ευρωστρατό, ζήτησε μετάθεση σε άλλη μονάδα και την πήρε, αλλά τιμωρήθηκε γιατί άσκησε κριτική στην επίσημη κρατική πολιτική.

Την ίδια ώρα, φαντάρος που υπηρετεί στην παραμεθόριο (10ος λόχος στο Διδυμότειχο) έλαβε φύλλο πορείας για το Στρατηγείο στη Λάρισα, παρότι έχει δικαίωμα σε κατ’ εξαίρεση μετάθεση καθώς είναι σωματικής ικανότητας Ι4 και πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Ο λόγος; Η ειδικότητά του ως γραφέα κέντρου τηλεπικοινωνιών, που κρίνεται απαραίτητη στην ευρωπαϊκή επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που θα καθοδηγηθεί από τη Λάρισα.

Ενάντια στον όρκο τους

Σε όλες τις περιπτώσεις οι φαντάροι υπογράμμιζαν πως «οι όροι της υποχρεωτικής στράτευσης και ο όρκος που έδωσαν να υπερασπίσουν το Σύνταγμα και την άμυνα της χώρας δεν έχει καμιά σχέση με την επέμβαση ενάντια σε έναν λαό που δεν μας χωρίζει τίποτε, για τα συμφέροντα μιας ξένης χώρας και των εταιρειών της».

Απέναντι στην ποινικοποίηση της αντίθεσης των φαντάρων στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης και αντιπολεμικής δράσης. Εκατοντάδες φαντάροι από 54 μονάδες συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας δηλώνοντας: «Δεν γινόμαστε πιόνια του ΝΑΤΟ, του ευρωστρατού και των εφοπλιστών. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που εξυπηρετεί τη δράση γαλλικών κολοσσών όπως η πετρελαϊκή ΤΟΤΑΛ, η εταιρεία αναψυκτικών και ζάχαρης Castel, η εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών AREVA και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας France Telecom». Στο πλευρό τους βρίσκονται ήδη 12 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κόστος λειτουργίας του Στρατηγείου θα το καταβάλει το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Αθηνά», που όμως ήδη χρωστά 180 εκατ. στη Γερμανία. Από 3 έως 20 εκατομμύρια ευρώ (ανάλογα το χρονικό διάστημα της επέμβασης) υπολογίζεται το λειτουργικό κόστος, το οποίο, σύμφωνα με το δίκτυο Σπάρτακος, θα αναλάβει αρχικά το ελληνικό Δημόσιο. Μόνο για την ενοικίαση ενός κλωβού τηλεπικοινωνιών από τη γαλλική εταιρεία Thales το κόστος ανέρχεται σε 60.000 ευρώ τον μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)