to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 28.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Ποιητική ολονυκτία στο Κάστρο της Καβάλας

Ραντεβού με την ποίηση δίνει το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη το Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, στο Κάστρο της Καβάλας, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί, ποιητές, σκηνοθέτες, μουσικοί, κινηματογραφιστές θα παρουσιάσουν "Έως όρθρου βαθέος" επτά και δυο προσωπογραφίες ποιητών.



Επτά "απόντες", που όμως θα βρεθούν ακριβείς στο ραντεβού με το κοινό και τους οικοδεσπότες μέσα από την ποίησή τους. Τον ρόλο του κεντρικού οικοδεσπότη θα έχει ο ποιητής Κώστας Καναβούρης, που θα εισαγάγει με μια σύντομη ομιλία στο έργο των "φιλοξενούμενων" ποιητών, για να δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες που με τον δικό του τρόπο ο καθένας θα ιχνογραφήσει το αποτύπωμα κάθε ποιητή. Έτσι, η Όλια Λαζαρίδου και οι Lost Bodies (Θάνος Κόης, Αντώνης Παπασπύρου) θα παρουσιάσουν την περφόρμανς Το βαπόρι, βασισμένη σε ποιήματα του Μ. Σαχτούρη, ενώ η δραματική σχολή του ΚΘΒΕ την παράσταση Δεν μου ανήκει τίποτα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, με αφορμή τον ποιητή Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου. Την Έλαφο των άστρων σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, για τον ποιητή Νίκο Καρούζο, ενώ ο Θανάσης Δόβρης ερμηνεύει ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Εύας Γουλάκου και δραματουργική επεξεργασία Μισέλ Φάις, με τίτλο Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά.

Την Τρίτη 31/7 σειρά έχουν η Μάτση Χατζηλαζάρου και η παράσταση Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Κονδυλάκη και ερμηνεία Δέσποινας Παπάζογλου, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης με τον μονόλογο Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη, βασισμένο στην ποίηση του Αργύρη Χιόνη, και ποιήματα, κείμενα σαν ποιήματα και ένα τραγούδι των "Χειμερινών Κολυμβητών" από τη Γεωργία Τριανταφυλλίδου, με τη συμμετοχή των Τότας Ευλαβή και  Αργύρη Μπακιρτζή, αφιερωμένα στην παρουσία του απόντος Γιάννη Βαρβέρη.

Τέλος, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης θα παρουσιάσει ένα πανόραμα ποιητών της Καβάλας στον 20ό αιώνα με τίτλο «Από τις επαναστατικές προπόσεις στις εξεγέρσεις της καρδιάς» και αφορμή το έργο δύο Καβαλιωτών ποιητών, του Ιωάννη Κωνσταντινίδη και του Γ. Ξ. Στογιαννίδη.

Ραντεβού, λοιπόν, με 7+2 παρόντες-απόντες, στον υποβλητικό χώρο του Κάστρου της Καβάλας, ραντεβού με την ποίηση, γιατί, όπως λέει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης, "από κει θα κλέψουμε θάρρος, αναπνοή, κουράγιο, βηματισμό, θάλασσα, βουνό, πίστη".




Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)