to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 10.05.2021

Πολιτισμός

Ποιες κακοτεχνίες εντόπισε ο Μανόλης Κορρές στην Ακρόπολη

Διαφωνούσε και με την τοποθέτηση του ανελκυστήρα και είχε διατυπώσει άλλη πρόταση για να μην πληγώνεται κατάφωρα ο Ιερός Βράχος


Ο Μάνος Στεφανίδης, τακτικός καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ στα έργα της Ακρόπολης και μέσα από ένα άρθρο του μεταφέρει και τις ενστάσεις του κ. Κορρέ όσον αφορά ορισμένες κακοτεχνίες αλλά και την τοποθέτηση του ανελκυστήρα.

Στο άρθρο του  με τίτλο «Ακρόπολη, Τιμωρία χωρίς Έγκλημα, ελπίζοντας να μην ξεχάσετε ότι οι Καρυάτιδες που είναι σήμερα in situ στο Ερεχθείο, έχουν φτιαχτεί από τσιμέντο)», μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στις 25 Απριλίου 2021, ο Μάνος Στεφανίδης αναφέρει ότι: « η επιτόπια, πρόσφατη ξενάγηση από τον ίδιο τον καθηγητή κ. Κορρέ διάρκειας 5 ωρών (!) μού έλυσε πολλές απορίες, ήρε αρκετές επιφυλάξεις και με έπεισε ως προς τα περισσότερα ζητήματα της παρέμβασης».

Ο Μάνος Στεφανίδης αναφέρεται αναλυτικά στη θέση του επικεφαλής των έργων αναστήλωσης της Ακρόπολης απέναντι σε όσους αντιδρούν με τις παρεμβάσεις και αναφέρεται ιδιαίτερα στη χρήση του τσιμέντου επισημαίνοντας, όπως γράφει στο άρθρο, ότι: «Επίσης διαμαρτύρεται για την προκατάληψη εναντίον του μπετόν το οποίο ως εύπλαστο και πειθαρχημένο υλικό είναι πιο κοντά στην υφή και τις πτυχώσεις του Βράχου. Τί προτείνουν αλήθεια οι διαφωνούντες;

Ο ίδιος αντιδρά στην δαιμονοποίηση και αισθητική απαξίωση του τσιμέντου, υλικού που αξιοποιείται από τη ρωμαϊκή ακόμη εποχή και επιμένει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα μείγμα με 12% σκυροδέματος, με ελάχιστη χρήση πλεγμάτων και μάλιστα ελαφρών, δηλαδή "εξαριών"».

Στο άρθρο του ο Μάνος Στεφανίδης μεταφέρει, όμως, και τις κακοτεχνίες που έχει εντοπίσει ο καθηγητής Μανόλης Κορρές στα έργα που έχουν γίνει στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο άρθρο του:

-«Παραδέχεται ότι υπάρχει μία κακοτεχνία διάστρωσης η οποία πρέπει να διορθωθεί ανάμεσα στο Ερεχθείο και τη νότια πλευρά του σηκού του Παρθενώνα εκεί που διαμορφώνεται ένα τσιμεντένιο έξαρμα ύψους περίπου μισού μέτρου το οποίο και ακαλαίσθητο αλλά και επικίνδυνο»

-«Επίσης διαφωνεί με την τοποθέτηση του ανελκυστήρα τόσο αισθητικά όσο και μορφολογικά. Ο ίδιος έχει άλλη πρόταση που δεν πληγώνει τόσο κατάφωρα τον Βράχο»

-« Όπως επίσης θεωρεί προσωρινό τον διάδρομο που αρχίζει από την έξοδο του ανελκυστήρα και φτάνει ως την κεντρική διάστρωση. Η απομάκρυνση του βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές του.

-« Όσο για τα απαράδεκτα, μεταλλικά κολωνάκια τα οποία τού χρεώνουν, ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και να τα αλλάξει. Και μάλιστα ταχύτατα)».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Μάνου Στεφανίδη στον προσωπικό του ιστότοπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)