to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 12.06.2018

Οικονομία

Ποιες είναι οι θετικές φορολογικές ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο που κλείνει την τέταρτη αξιολόγηση υπάρχουν θετικές φορολογικές ρυθμίσεις που αποτέλεσαν και σημείο διαπραγμάτευσης


Στο νομοσχέδιο που κλείνει την τέταρτη αξιολόγηση υπάρχουν θετικές φορολογικές ρυθμίσεις που αποτέλεσαν και σημείο διαπραγμάτευσης.

Μονιμοποιείται η διάταξη σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές κ.λπ.). Επομένως, στους εν λόγω φορολογούμενους, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, θα χορηγείται μείωση φόρου όταν το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. 

Ένας περιστασιακά απασχολούμενος, ο οποίος δεν έχει κάνει έναρξη εργασιών, απέκτησε εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2017. Είναι φιλοξενούμενος στους γονείς του, δεν διαθέτει αυτοκίνητο και τα τεκμήρια του ανέρχονται στο ύψος των 3.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ο απασχολούμενος δικαιούται μείωσης φόρου και το εν λόγω ποσό είναι αφορολόγητο. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε σε μόνιμη πλέον βάση η ρύθμιση θα κατέβαλε κύριο φόρο 660 ευρώ (3.000 * 22%) και προκαταβολή επομένου έτους 660 ευρώ (κύριος φόρος * 100%), με συνολική επιβάρυνση 1.320 ευρώ.


Εισάγεται η συνυπευθυνότητα των καπνικών εταιρειών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου  και υιοθετείται το καθεστώς των υποχρεωτικών πληρωμών προς το ελληνικό Δημόσιο από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα βιομηχανοποιημένων καπνών, συνδέοντας μάλιστα το ύψος των πληρωμών αυτών με τις κατασχέσεις σχετικών προϊόντων τους. Οι εν λόγω εταιρείες υποχρεούνται στην καταβολή «αποζημιώσεων» προς το ελληνικό δημόσιο σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω. Η ευθύνη τους μάλιστα αυτή θεσπίζεται ως αντικειμενική, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η απόδειξη δόλου και σκόπιμης ενέργειας εκ μέρους τους για να αξιώσει το Δημόσιο αυτό το ποσό.


Τέλος, υπάρχουν διατάξεις με φορολογικά κίνητρα σε 3 τομείς:

Εργασία - Περιβάλλον - Οπτικοακουστικές παραγωγές. 


Φορολογικό κίνητρο για την Εργασία

Οι εργοδοτικές εισφορές (π.χ. εισφορές υπέρ σύνταξης, εισφορές υπέρ υγείας κ.λπ.) για τη δημιουργία νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημένες κατά ποσοστό 50% για μια περίοδο πέντε ετών. 
Η ρύθμιση καταλαμβάνει νέους έως 30 ετών και μακροχρόνια άνεργους. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ρύθμιση καταλαμβάνει και την μετατροπή οποιασδήποτε σύμβασης σε σύμβαση εξηρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η διάταξη συμπληρώνει το πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, αυτό της ανεργίας των νέων, αλλά και της μακροχρόνιας ανεργίας.

Μια επιχείρηση διαθέτει 6 εργαζόμενους το 2017 και προσλαμβάνει 2 επιπλέον εργαζόμενους το 2018, με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο πρώτος είναι 28 ετών και αμείβεται με 586 ευρώ το μήνα και ο δεύτερος είναι 40 ετών και μακροχρόνια άνεργος και αμείβεται με 750 ευρώ το μήνα.

Οι εργοδοτικές εισφορές ύψους 4.687 ευρώ εκπίπτονται από τα βιβλία και η προσαύξηση ύψους 2.344 ευρώ εξωλογιστικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογητέα βάση και να μην επιβάλλεται φόρος 29% στο ποσό των 2.344 ευρώ.


Κινηματογραφικές παραγωγές

Προβλέπει την παροχή φορολογικών κινήτρων για την παραγωγή στην Ελλάδα οπτικοακουστικών εν γένει έργων, όπως κινηματογραφικά, τηλεοπτικά κ.λπ. Το κίνητρο συνίσταται σε μια έκπτωση 30% των επιλέξιμων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που χρηματοδοτεί το έργο.


Περιβάλλον-ενεργειακό αποτύπωμα

Το εν λόγω κίνητρο θεσπίζει οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ο διπλασιασμός των συντελεστών απόσβεσης για επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)