to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 10.03.2019

Κοινωνία

Ανοιχτές αγορές και καταστήματα για την Καθαρά Δευτέρα

Ανοικτά θα παραμείνουν σήμερα το βράδυ, η ψαραγορά της Βαρβακείου και η Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη προκειμένου να κάνουν, όσοι θέλουν, τις αγορές τους για τα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας


Ανοικτά θα παραμείνουν σήμερα το βράδυ, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, η ψαραγορά της Βαρβακείου και η Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη προκειμένου να κάνουν, όσοι θέλουν, τις αγορές τους για τα Κούλουμα.

Τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στου Ρέντη (ΟΚΑΑ) θα μείνουν ανοικτά σήμερα μέχρι τις 12 τη νύχτα, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 6 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αλλά κάποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν συνέχεια ανοικτά μέχρι αύριο το μεσημέρι. Το ωράριο των καταστημάτων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού.

Η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει στις 9 το βράδυ και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιχτά θα είναι όμως την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Τα αρτοποιία θα παραμείνουν, όπως κάθε χρόνο, ανοιχτά έως το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας για να διαθέσουν την παραδοσιακή λαγάνα.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας, σύμφωνα με το σωματείο των αρτοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», θα πωλείται ακριβότερα σε ποσοστό από 10% έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και την αδυναμία των βιοτεχνών να απορροφήσουν το σύνολο της αύξησης. 

 

Η υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών

 

Στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού και στην ενότητα "ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ" έχει αναρτηθεί κείμενο για την υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής:

 

Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια όπως είναι τα χταπόδια, οι σουπιές, τα καλαμάρια και τα οστρακοειδή π.χ. οι γαρίδες, τα μύδια κ.α. Τα θαλασσινά εκτός από τη ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές τροφές.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μια ποσότητα θαλασσινών, περίπου 90 γραμμαρίων, μας εφοδιάζει με το 30-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη τους είναι πιο εύπεπτη από εκείνη του κρέατος, καθώς τα θαλασσινά περιέχουν λιγότερο συνδετικό ιστό.

Όσον αφορά τα λιπαρά, σε γενικές γραμμές τα θαλασσινά είναι φτωχά σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα οστρακοειδή περιέχουν λιγότερο από 5% λίπους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών που περιέχονται σε αυτά είναι πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά, κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση τόσο στο καρδιαγγειακό, όσο και στο νευρικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λιπιδίων και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ένα θέμα που προκύπτει με τα θαλασσινά είναι εκείνο της χοληστερόλης. Πολλοί θεωρούν ότι τα θαλασσινά θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, αλλά η χοληστερόλη των τροφίμων επηρεάζει σε μικρό βαθμό τη χοληστερόλη του αίματος.

Εκτός από μακροθρεπτικά συστατικά, τα θαλασσινά είναι πλούσια και σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα θαλασσινά περιέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο και βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Ειδικά σε περιόδους νηστείας, τα θαλασσινά είναι μια καλή επιλογή καθώς μας εφοδιάζουν με βιταμίνη Β12, την οποία τη λαμβάνουμε μόνο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο αιμοποιητικό σύστημα.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή, στη φύλαξη και στο μαγείρεμα των θαλασσινών καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα. Καταρχήν θα πρέπει να είστε προσεκτικοί από πού τα προμηθεύεστε. Τα θαλασσινά θα πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να μην έχουν άλλες περίεργες οσμές. Τα οστρακοειδή τα οποία είναι σπασμένα δεν τα επιλέγουμε και όσα δεν ανοίγουν κατά το μαγείρεμα δεν τα καταναλώνουμε. Τέλος, αν αγοράζετε κατεψυγμένα θαλασσινά ακολουθείστε πάντα τις αναγραφόμενες οδηγίες για την απόψυξη και το μαγείρεμα του προϊόντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)