to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου ασφαλιστικού

Η προοπτική αύξησης των συντάξεων δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς το μόνο που "διασφάλιζε" για τους συνταξιούχους ήταν οι περαιτέρω περικοπές.


1. Βασική σύνταξη vs εθνική σύνταξη

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Είχαν θεσμοθετήσει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Καθιερώνει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Η βασική σύνταξη μπορεί να αυξηθεί λόγω της ρήτρας ανάπτυξης. Η εθνική σύνταξη ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος και λειτουργεί ως ασπίδα κατά της φτώχειας. Τη δικαιούνται όλοι (αρκεί να έχουν 15 χρόνια ένσημα), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη. Σε αυτή προστίθεται πάντα το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε το τελικό άθροισμα να οδηγεί σε πολύ ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων (της τάξης του 80%).

2. Εγγύηση του Δημοσίου

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Το Δημόσιο εγγυόταν μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το Δημόσιο εγγυάται την κατώτατη σύνταξη, δηλαδή την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) και το αναλογικό μέρος της σύνταξης, που έχει να κάνει με τα έτη ασφάλισης. Δεν γίνεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, αφού το σημερινό τους ύψος διατηρείται ως προσωπική διαφορά.

3. Ποσοστό αναπλήρωσης

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Μετά τις 11 μειώσεις στις συντάξεις, η αναπλήρωση είχε μειωθεί κατά 40%.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα, πάνω από 80% για μηναίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη). Παρέχεται η δυνατότητα αυξημένου ποσοστού αναπλήρωσης στους χαμηλόμισθους και όσους αυταπασχολούμενους έχουν χαμηλά εισοδήματα και εξασφαλίζεται επίπεδο διαβίωσης πάνω από τα όρια της αξιοπρέπειας.

4. ΕΚΑΣ

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Υπερασπίζονταν παθιασμένα την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ πέρυσι το καλοκαίρι στις πλατείες.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων (και όχι απλώς συνταξιούχων, με στόχο να καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι). Μάλιστα, το νέο επίδομα θα δίδεται σε συνδυασμό και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επισημαίνεται ότι η εθνική σύνταξη καλύπτει καλύτερα και πληρέστερα τον στόχο της καταπολέμησης της φτώχειας των ηλικιωμένων από το ΕΚΑΣ.

5. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Συμφώνησαν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που οδηγούσε νομοτελειακά στην εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συμφωνήθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΕΤΕΑ, ώστε, σε συνδυασμό με αύξηση των εισφορών 1%, να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις.

6. Εισφορές υπέρ τρίτων

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Καταργούσαν όλες τις εισφορές υπέρ τρίτων, που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Θα χρησιμοποιηθούν ως γενικοί κοινωνικοί πόροι του ασφαλιστικού συστήματος για τη δημιουργία αποθεματικού.

7. Ενοποίηση ταμείων

* Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Μετά τις εικονικές ενοποιήσεις, είχαν καταντήσει το ΙΚΑ να δίνει συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους!

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργείται ένα ταμείο με ενιαίους, δίκαιους κανόνες τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές (συντάξεις). Τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.

Το ενιαίο ταμείο έχει υποδιοικήσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.

ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για τις μη συνταξιοδοτικές τους αρμοδιότητες.

Αξιοποιείται η περιουσία των ταμείων με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας, καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή με είσπραξη των εισφορών στην πηγή, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με το προσωπικό που απελευθερώνεται με την ενοποίηση των ταμείων, αξιοποιούνται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας), αξιοποιούνται νέοι πόροι.

Τέσσερις ερωτήσεις, τέσσερις απαντήσεις

1) Μειώνονται οι συντάξεις 20%-30%;

Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του εργαλείου της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν στο εξής, τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις.

Επίσης, με τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά την πενταετία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

2) Πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς;

Η Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη (με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ), όταν στην Ε.Ε. των 28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. Αν η κατάσταση αφεθεί ως έχει, θα οδηγηθούμε σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το ασφαλιστικό που προτείνεται εξασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά δίνει και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

Αυτό που πληρώνεται είναι η εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.:

* Κακοδιαχείριση των αποθεματικών

* Εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. στα αποθεματικά των ταμείων

* Πελατειακές σχέσεις

* Εκτόξευση της ανεργίας

* Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου

3) Τι παρέλαβαν και τι παρέδωσαν στο ασφαλιστικό Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ;

Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έφυγαν από την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Δηλαδή έχουμε μεσοσταθμική μείωση 41%!

Μερικά παραδείγματα: Από το 2010 ώς το 2013 οι συντάξεις έπεσαν:

* Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ (-28%)

* Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ (-28%)

* Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ (-14%)

* Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ (-16%)

4) Μετά το Μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά;

Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2018, οι νέες συντάξεις θα έχουν εξισωθεί με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς.

Από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οι συντάξεις θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται.

Η προοπτική αύξησης των συντάξεων δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς το μόνο που "διασφάλιζε" για τους συνταξιούχους ήταν οι περαιτέρω περικοπές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)