to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποια δικαιοσύνη;

Όσο ο Μητσοτάκης μιλάει για «στρεβλώσεις», οι μικρότεροι των μικρομεσαίων εξακολουθούν να νιώθουν ότι οι τράπεζες απομυζούν τον κόπο τους


Οποιοσδήποτε ψωνίζει από ψιλικατζίδικα, παίρνει ταξί, πίνει καφέ, συναλλάσσεται γενικά με κάθε είδους μικρομάγαζα θα το έχει ακούσει πάμπολλες φορές: Δεν με συμφέρει να σου πουλήσω με κάρτα, δεν βγαίνω, η τράπεζα για κάθε συναλλαγή, συν το POS, μου παίρνει τόσα που τελικά μπαίνω μέσα.

Εχει περάσει ένας χρόνος από τη μέρα που ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωνε περήφανος ότι επί «δύο ώρες μπινελικωνόμασταν» με τις τράπεζες, έχει περάσει ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τότε που ο Άδωνης Γεωργιάδης απειλούσε τις τράπεζες με πρόστιμα για την επιβολή νέων προμηθειών σε μικρές καθημερινές συναλλαγές. Η κατάσταση, όμως, παραμένει ίδια. Όσο ο Μητσοτάκης μιλάει για «στρεβλώσεις», επιχειρώντας να χρεώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες τις ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, ακόμα και στην άμυνα, οι μικρότεροι των μικρομεσαίων εξακολουθούν να νιώθουν ότι οι τράπεζες απομυζούν τον κόπο τους, ότι η Πολιτεία τούς αδικεί και τους κλέβει. Κάπως έτσι οι πιο ειλικρινείς αναγνωρίζουν πως όποτε μπορούν ψιλοφοροδιαφεύγουν. Κακό; Κάκιστο!

Ο φαύλος κύκλος -φαύλος από οικονομική, αλλά και από κοινωνική άποψη- πρέπει να κλείσει. Η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε ως επιταχυντής για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θεωρούνται ως μια από τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της χαμηλού προφίλ φοροδιαφυγής, αλλά η μικρή φοροδιαφυγή παρέμεινε. Όπως και η μεγάλη, βεβαίως, που είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που ζουν και βασιλεύουν με τις ευλογίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η επαγγελλόμενη ψηφιοποίηση γενικότερα, δεν πρόκειται να γίνει «σύμμαχος για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη», όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, όσο οι πραγματικές αδικίες επιτείνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνία προς το κράτος. Αποκατάσταση εμπιστοσύνης δεν θα υπάρξει όσο το κράτος, η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν αποφασίζει να ελέγξει τον ισχυρό παίκτη, τις τράπεζες, αλλά δείχνει με κάθε τρόπο ότι τις αντιλαμβάνεται ως ένα από τα βασικά του όπλα για την υλοποίηση της κύριας στόχευσης του σχεδίου Πισσαρίδη, της προώθησης των συγχωνεύσεων, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να υπαχθούν σε όλο και μεγαλύτερους ομίλους, εγχώριους ή ξένους. Υπάρχει απάντηση; Για ορισμένες, τουλάχιστον, κατηγορίες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα ήταν η οργάνωση σε συνεταιρισμούς - πραγματικούς και οικονομικά υγιείς. Ειδάλλως, θα γίνουν χαμηλόμισθοι υπάλληλοι...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)