to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 08.12.2021

Πολιτική

ΠΟΕΔΗΝ - ΟΕΝΓΕ: Καταγγέλλουν την ύπαρξη 47 κενών κλινών ΜΕΘ για VIP ασθενείς

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για κλίνες ΜΕΘ που μένουν επίτηδες κενές για επιφανείς πολίτες, όταν εκατοντάδες πολίτες είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Χάσμα στις δηλώσεις Πλεύρη και Οικονόμου- Σκληρή απάντηση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Καταπέλτης όσα ανέφεραν ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και ο Π. Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στο Kontra και την Αν. Γιάμαλη, καθώς κατήγγειλαν ότι κρατούνται καβάτζα» κλίνες ΜΕΘ για «VIP ασθενείς». 

Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τον τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι η η κυβέρνηση και το υπ. Υγείας «φουσκώνουν» τους αριθμούς σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, πως και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο γεν. γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, επεσήμαναν ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότεροι ασθενείς, αν είχε στηριχθεί το ΕΣΥ. 

Ο κ. Παπανικολάου έκανε εξαρχής σαφές ότι «οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερες, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα». Παράλληλα, ζήτησε από το υπ. Υγείας να δηλώσει πόσοι από τους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκονταν εντός και εκτός ΜΕΘ. 

Τα περί «καβάτζας» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα επιβεβαίωσε και ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός.

Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για «ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.». Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ. Γιατί δεν μεταφέρονται εκεί π.χ. ένα ανδρόγυνο που είναι στο νοσοκομείο της Νίκαιας, 58 και 59 ετών, διασωληνωμένοι από χτες; Και πολλοί άλλοι, βέβαια.Το 80% των ασθενών με covid-19 πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Είναι πραγματικά σκάνδαλο. Θα έπρεπε μόνο και μόνο με αυτό το στοιχείο να παρέμβει η Δικαιοσύνη.

Από το 2020 ξέραμε ότι θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Έγιναν και αρκετές δωρεές. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι εγκληματικό, αντί να ενισχύεις το σύστημα στην πανδημία, να το αποδυναμώνεις. Φέτος, σε σχέση με τον χειμώνα του 2020, είμαστε μείον 9.000 υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλά όταν ένας πολίτης προσφεύγει στα δικαστήρια και ζητά το δίκιο του, του επιδικάζεται ποσό από το νομικό πρόσωπο του κράτους, το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο το καταλογίζει στους επαγγελματίες Υγείας, υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, περιγράφοντας το πώς το σύστημα εμποδίζει τον καταλογισμό ευθυνών στην πολιτική ηγεσία της δημόσιας Υγείας.

Απέχουν παρασάγγας οι δηλώσεις Πλεύρη - Οικονόμου

Το μόνο που βρήκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σχετικά με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, ήταν η άγνοιά του!

Φυσικά, δεν έχασε χρόνο να επαινέσει την κυβέρνηση για την «αύξηση κλινών ΜΕΘ», την ώρα που καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκατοντάδες πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Οι δηλώσεις στο ΣΚΑΪ του Γιάννη Οικονόμου είναι χαρακτηριστικές της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου να μεταθέτει παντού αλλού τις δικές της ευθύνες, ακόμη και στο γεωγραφικό ανάγλυφο και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Δείτε αναλυτικά, τι απάντησε: 

Σε πανικό φαίνεται ότι βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά τις καταγγελίες για κενές κλίνες ΜΕΘ, που περιμένουν να υποδεχτούν VIP ασθενείς.

Αν και με καθυστέρηση, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για fake news. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν»

Νάσος Ηλιόπουλος: Για κάθε πολίτη που χρειάζεται ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κ. Μητσοτάκης

«Περισσότεροι από 100 ασθενείς με covid αυτή την στιγμή είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σε χθεσινή εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στο Kontra Channel υπήρξε καταγγελία από εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ ότι, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν τις αξιοποιεί. Συγκεκριμένα είναι εκτός μάχης κρατημένες για "VIP περιστατικά".

Σε σημερινή του εμφάνιση στο ΣΚΑΪ ΤV ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις. Aπαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ.

Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς.

Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πληροφορίες: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)