to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 03.07.2013

Αθλητισμός

Το ποδόσφαιρο στις συνθήκες της κρίσης: εκδηλώσεις στη Δράμα

Το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δράμας πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει τα προβλήματα του ποδοσφαίρου στις συνθήκες της κρίσης. Κάλεσε γι αυτό τον Νίκο Μάλλιαρη, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και συνδικαλιστή, υπεύθυνο του τομέα ποδοσφαίρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.





    Την Τετάρτη 26/6 το πρωί, ο Ν.Μάλλιαρης μαζί με τα στελέχη του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δράμας Φεστερίδη Χρήστο, Παπουτσή Γιώργο, Ορφανίδη Αδάμ και το Γραμματέα της ΝΕ του κόμματος Καρβούνη Δημήτρη, επισκέφτηκαν το Δήμο Νευροκοπίου και στο Δημαρχείο είχαν επαφές με εκπροσώπους των σωματείων του λεκανοπεδίου και τον υπεύθυνο αθλητισμού του Δήμου κ. Φλήκα Μιχαήλ. Εκπροσωπήθηκαν τα σωματεία Ακρίτας Νευροκοπίου, πρωταθλητής στην Α1 Δράμας, δια του Προέδρου του κ. Ταμπουρίδη Ελευθέριου και μελών της Διοίκησης, Βροντού, Γραμμένη, Λευκόγεια, ενώ ο πατέρας Σίμος εκπροσώπησε την υπό σύσταση ομάδα των χωριών Βαθύτοπος και Κατάφυτος.


    Αντίστοιχα την Πέμπτη 27/7 το πρωί έγινε επίσκεψη στο Δήμο Προσοτσάνης και επαφή με τα σωματεία του Δήμου και το Δήμαρχο κ. Λύσσελη Άγγελο. Εκπροσωπήθηκαν τα σωματεία Δόξα Πετρούσας, Δόξα Σιταγρών, Άρης Μαυρολεύκης, Πανσυνεταιριστική, Γραμμένη, Κοκκινόγεια, Μεγαλόκαμπος.


    Με τους εκπροσώπους των σωματείων, αλλά και τους θεσμικούς φορείς, έγινε διαβούλευση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλοι τόνισαν πως η κατάσταση είναι πέρα από τα όρια και τις αντοχές τους. Δεν έχουν καμιά οικονομική στήριξη από την Πολιτεία τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ και οι Δήμοι περιορίζονται στο να συντηρούν τις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Όλοι τόνισαν επίσης πως υπάρχει ανάγκη κάθαρσης, που θα γίνει ή από κάτω ή από πάνω ή και από τα δυο ταυτόχρονα. Και κάθαρση σημαίνει να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.


    Από πλευράς του ο Ν.Μάλλιαρης τόνισε πως απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας από όλους, αναστοχαστική και αυτοκριτική διάθεση και κοινή προσπάθεια για να αναζωογοννηθεί το ποδόσφαιρο με βάση το φίλαθλο πνεύμα και τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθε». Το ποδόσφαιρο χρειάζεται νέο όραμα για να μην μαραζώσει στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το όραμα δεν έχουν θέση όσοι μπήκαν μόνο για να το εκμεταλλευθούν και να πλουτίσουν.


    Την Τετάρτη 26/6 στις 7.30μμ το Αθλητικό Τμήμα διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση στο Ωδείο της πόλης, με θέμα: « Επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια της κρίσης, προβλήματα και λύσεις». Εκεί , παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη Κυριάκου, εκπροσώπων της ΕΠΣ Δράμας, του Προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών, γυμναστών και ποδοσφαιριστών ο Ν.Μάλλιαρης παρουσίασε τις βασικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το ποδόσφαιρο.


    Τόνισε πως η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και η διέξοδος από την κρίση περνά από την αναζωογόνηση των σωματείων, με  συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων σ’ αυτά, φιλάθλων, παραγόντων, ποδοσφαιριστών, ως μέλη με δικαιώματα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» καθώς  και από την εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου που θα αποτρέπει την ανάπτυξη παρασιτικών-ιδιοτελών-κερδοσκοπικών φαινομένων και θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της ΕΠΟ και των τοπικών ποδοσφαιρικών ενώσεων. Το ποδόσφαιρο πρέπει να διέπεται από αρχές και κανόνες εντός και εκτός γηπέδων. Είναι ανάγκη να ξανααναδείξουμε τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα, το ήθος, να ξαναφτιάξουμε ένα ποδόσφαιρο με παιδαγωγικό χαρακτήρα χωρίς τυφλό φανατισμό και στείρο οπαδισμό.                   

    Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα στηρίξει τα σωματεία, ειδικά αυτά που αποδεδειγμένα διέπονται από φίλαθλο πνεύμα, ενώ ζήτησε και τη συμβολή  όλων στην προσπάθεια που θα καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την εξυγίανση του πιο λαϊκού αθλήματος. Παρουσίασε και προσπάθειες από σωματεία της Ευρώπης που αποτελούν υποδείγματα όπως η Μπαρτσελόνα των 150.000 μελών, η Σπόρτιγκ Λισσαβόνας των 220.000 μελών, η  Ρεάλ ,η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ.


    Ο δήμαρχος Δράμας στηλίτευσε κι αυτός κατεστημένες νοοτροπίες, ενώ δεσμεύτηκε πως παρόλο που οι χρηματοδοτήσεις για αθλητισμό και πολιτισμό είναι μειωμένες κατά 50% κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί. Ισχυρίστηκε πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο βάζει κανόνες, αλλά αυτοί καταστρατηγούνται.


    Νωρίτερα ο Ν. Μάλλιαρης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Εθνικό Στάδιο Δράμας με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, παλιές δόξες του δραμινού ποδοσφαίρου, ενώ έδωσε και συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


    Τέλος, την Πέμπτη 27/6 το απόγευμα διοργανώθηκε  Περιφερειακή σύσκεψη των αθλητικών τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΜ-Θ στην Ξάνθη. Όλοι όσοι ήταν παρόντες συζήτησαν για πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν, ώστε οι αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το ποδόσφαιρο να προχωρήσουν στην πράξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)