to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 29.11.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Αθλητισμός

Ποδοσφαιριστές στα... όρια της φτώχειας, θύματα ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων!

«Και μια ωραία ημέρα, ο ποδοσφαιριστής διαπιστώνει πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα, και ότι το χρήμα και η δόξα έχουν κάνει φτερά. Η δόξα, αυτό το πεφταστέρι, δεν του άφησε ούτε ένα γράμμα παρηγοριάς”. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο γράφει για τον «ποδοσφαιριστή» και την «χρυσόσκονη» που χάνεται μαζί με τη φήμη… Όμως η πραγματικότητα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας είναι ακόμη πιο σκληρή.


Επιμέλεια: Αλέκα Ζουμή

Αυτό αποδεικνύεται από μία ακόμη έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFpro) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η έρευνα διενεργήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής. Ομοσπονδίες, όμως, από πλούσια πρωταθλήματα, όπως η Ισπανία και η Αγγλία, δεν παρείχαν τα στοιχεία που ζήτησε η διεθνής ομοσπονδία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σοκαριστικά, καθώς οι πλειονότητα των ποδοσφαιριστών ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι, μάλιστα, αργούν πολύ να καταβληθούν ή δεν καταβάλλονται ποτέ, εκβιασμούς και ρατσιστικά κρούσματα!

Συγκεκριμένα, το 60% των 14.000 ποδοσφαιριστών από 54 διαφορετικές χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα της FIFPro, τόνισαν πως οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια και τέσσερις στους δέκα αποκάλυψαν πως του οφείλονται μισθοί πολλών μηνών, ενώ κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί τα δύο τελευταία χρόνια και ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.

Ποδόσφαιρο πνιγμένο στο ψέμα

«Υπάρχουν πολλά ψέματα στο ποδόσφαιρο. Πολλές υποσχέσεις σχετικά με τα συμβόλαια δεν πραγματοποιούνται» αναφέρει συγκεκριμένα αμυντικός που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ιρλανδίας. «Το εξοργιστικό είναι πως κανείς δεν πιστεύει πως πολλές ομάδες δεν σέβονται τα συμβόλαια που υπογράφουν και δεν πληρώνουν τους παίκτες τους, αλλά αυτή είναι η ωμή αλήθεια και αποτελεί ντροπή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τη FIFA», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Τέο φαν Σέγκελεν και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος: «Δεν έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές τρία πανάκριβα αυτοκίνητα σε διαφορετικά χρώματα. Η πραγματικότητα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που πιστεύει η πλειονότητα των φιλάθλων.»

Ποδοσφαιριστές… στα όρια της φτώχειας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 40.3% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 δολάρια. Το 14.5% λαμβάνει μισθό μεταξύ των 1.000 και 2.000 δολαρίων, το 24.6% κερδίζει από 300 έως 1.000 δολάρια και 20.6% δεν βάζει στην τσέπη του πάνω από 300 δολάρια! Το 41% των παικτών αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, ποσοστό που αγγίζει το 79% στη Μάλτα, το 75% στην Τουρκία, 74% στη Ρουμανία και το 96% σε χώρες όπως η Γκαμπόν, η Τυνησία και η Βολιβία!

«Ποδόσφαιρο χωρίς ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει»

Ο φαν Σέγκελεν ζήτησε από την παγκόσμια συνομοσπονδία να επιβάλει στους συλλόγους τον κανόνα πως δεν μπορούν να ξεπερνά τον ένα μήνα η καθυστέρηση για την καταβολή των αποδοχών στους παίκτες:
«Η FIFA πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ποδόσφαιρο χωρίς ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει και πρέπει να επιβάλει κανόνες στους συλλόγους, ώστε να μην ξεπερνούν τα όρια. Η πλειονότητα των παικτών έχει μικρούς μισθούς, μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια εργασιακή ανασφάλεια. Δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους και η FIFA δεν κάνει τίποτα.»

Κακοποίηση και ρατσιστικές επιθέσεις

Σοκαριστικά είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την (ψυχολογική και φυσική) κακοποίηση των παικτών. Περίπου το 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί επιθέσεις, εκτός γηπέδου, από οπαδούς, παράγοντες, ακόμη και συμπαίκτες, ενώ το 16% αποκάλυψε πως έχουν απειληθεί, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν εκβιαστεί για να λύσουν τα συμβόλαια τους. Παράλληλα, το 7.5% ανέρχεται το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που έχουν γίνει στόχο ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων.  

Απροστάτευτοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές – «Στημένα» σε υψηλό ποσοστό

Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, εκτιμά ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές αποτελούν το πιο ευαίσθητο μέρος της κοινωνίας του ποδοσφαίρου, καθώς, δεν προστατεύονται επαρκώς τα δικαιώματα τους.
Κατά μέσο όρο, ένας ποδοσφαιριστής από κάθε ενδεκάδα, θα προσεγγισθεί από άτομα που στήνουν παιχνίδια, μία φορά στην καριέρα του. Το 7% των ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, έχει δεχθεί κρούση για να συμμετέχει σε προκαθορισμό αποτελέσματος σε αγώνα και το 9% απάντησε στην έρευνα ότι στο πρωτάθλημα του, έχει χειραγωγηθεί παιχνίδι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)