to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 21.01.2014

πηγή: pamesports.gr

Αθλητισμός

Ποδοσφαιριστές ήταν σκλάβοι των Ναζί

Μια απίστευτη ιστορία από το μακρινό παρελθόν έφερε στο φως της δημοσιότητας το BBC. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με την ανακάλυψη μιας φωτογραφίας της δεκαετίας του ’30 σε ένα αγρόκτημα 100 μίλια από το Σάο Πάολο.


Στην εν λόγω φωτογραφία έχουν απαθανατιστεί τα μέλη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, φυσικά ερασιτεχνικής, που ποζάρουν με το έμβλημα της ομάδας του στο οποίο υπάρχει και η σβάστικα.

Η φωτογραφία βρέθηκε από τον Χοσέ Ρικάρντο Ρόσα Μασιέλ, ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει όλα τα κομμάτια του παζλ της συγκεκριμένης ιστορίας ανακαλύπτοντας επίσης και τούβλα τα οποία είχαν ανάγλυφο το σήμα των Ναζί. Όταν ο Ρόσα Μασιέλ έδωσε στους ειδικούς τα ευρήματά του τότε αποκαλύφθηκε πως ζει και κατοικεί στην πρώην ιδιοκτησία μιας οικογένειας ακροδεξιών, η οποία είχε στενούς δεσμούς με τους Ναζί.

Ένα από τα… χόμπι αυτής της οικογένειας ήταν να αγοράζει ορφανά αγόρια, τα οποία γινόντουσαν σκλάβοι στην φάρμα και η μοναδική ελευθερία που είχαν οι νεότεροι εξ αυτών ήταν το ότι τους επιτρεπόταν να παίζουν ποδόσφαιρο.

Ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αργκεμίρο ντος Σάντος, ο οποίος αγωνίστηκε στη Φλουμινένσε, στη Βάσκο ντα Γκάμα και στη Μποταφόγκο τη δεκαετία του ’40 και σήμερα είναι 89 ετών, παραδέχτηκε τώρα πως ήταν ένας από αυτούς τους σκλάβους.

«Υπήρχαν φωτογραφίες του Χίτλερ και ήσουν υποχρεωμένος να χαιρετάς. Δεν καταλάβαινα τίποτα από αυτά. Είχαμε δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα, ήμασταν καλοί στο ποδόσφαιρο και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ήταν όλοι ερασιτέχνες. Έπαιξα στην Μποταφόγκο, στη Βάσκο και στη Φλουμινένσε.

Οι παίκτες τότε ήταν εφημεριδοπώλες και λούστροι», δήλωσε στο BBC ο ντος Σάντος .Τα ορφανά αγωνιζόντουσαν κόντρα σε αγρότες ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το ποδόσφαιρο αποτελούσε “κλειδί” για την ιδεολογία των ιντεργκραλίστας (φασιστική πολιτική κίνηση στη Βραζιλία) ενώ γινόντουσαν και στρατιωτικές παρελάσεις στα γήπεδα καθώς το ποδόσφαιρο αποτελούσε μέρος της προπαγάνδας του Βραζιλιάνου δικτάτορα, Γκετούλιο Βάργκας.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)