to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 31.01.2015

Διεθνή

Το Podemos πλημμύρισε τους δρόμους της Μαδρίτης

Τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας το Podemos σε μια συγκλονιστική συγκέντρωση


Φωνάζοντας το σύνθημα «ναι, είναι εφικτό» ("Si se puede, si se puede!"), υποστηρικτές του κόμματος Podemos διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης για να εκφράσουν τη θέλησή τους να υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη, λίγους μήνες πριν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, στις οποίες το κίνημα φιλοδοξεί να επαναλάβει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης θύμισε τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, του κινήματος που είχε γεννηθεί την 15η Μαΐου 2011 στους ίδιους δρόμους. Το Ποδέμος ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 300.000, ενώ η ισπανική αστυνομία εκτίμησε πως οι διαδηλωτές ήταν 100.000.

«Ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους στην Πουέρτα δελ Σολ ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Ποδέμος. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ανέμιζαν μεταξύ άλλων σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «ναι, μπορούμε», «η αλλαγή γίνεται τώρα», ή «Ο Πάμπλο πρόεδρος» (σ.σ. της κυβέρνησης).

Κατόπιν οι διαδηλωτές έκαναν μια «μεγάλη πορεία για την αλλαγή» στους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

 

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση 

«Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Embedded image permalink

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα "ναι, μπορούμε" και "τικ τακ τικ τακ", υπονοώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την πολιτική ελίτ της χώρας. 

-------

«Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
 

Οι τοπικές εκλογές του Μαΐου θα αποτελέσουν και το πρώτο τεστ σε πραγματικές συνθήκες για τη δυναμική του ισπανικού κινήματος πολιτών που ξεκίνησε από τις πλατείες και έφτασε να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Podemos προηγείται στην πρόθεση ψήφου, καταφέροντας να διεισδύσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Pais, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συγκεντρώνει το 28,2%, με το σοσιαλιστικό PSOE να ακολουθεί με 23,5%, και το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,2%.

Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, το κόμμα (τότε δεν είχε ακόμα πάρει τη μορφή του πολιτικού σχηματισμού) κατάφερε να εκλέξει 5 ευρωβουλευτές, επί συνόλου 54.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)