to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 18.11.2012

Διεθνή

Πνίγεται στο αίμα η Γάζα, αντιαεροπορικές σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Η πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη των βομβαρδισμών είναι η Κυριακή με τη Γάζα να «μετρά» 19 νεκρούς.


Λωρίδα της Γάζας

Ισοπεδώνονται κτίρια και παιδιά ανασύρονται νεκρά από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει με κύμα αεροπορικών επιδρομών τη στρατιωτική επιχείρηση που ενδέχεται να οδεύει προς χερσαία επέμβαση. Η πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη των βομβαρδισμών είναι η Κυριακή με τη Γάζα να «μετρά» 19 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα παιδιά. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, καθώς αναχαιτίζονταν από τον «Σιδηρούν Θόλο» ρουκέτες της Χαμάς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια στιγμή διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι -ο οποίος δηλώνει πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις» ότι μία συμφωνία ανακωχής θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

Στο πλευρό του Ισραήλ δηλώνει την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζοντας σταθερά το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά επιχειρεί ταυτόχρονα να «φρενάρει» χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στην Ταϊλάνδη, σημείωσε όμως πως θα ήταν «προτιμητέο» να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μακελειό σε επιδρομή στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μπαράζ επιδρομών το απόγευμα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για κλιμάκωση των επιχειρήσεων διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής την Κυριακή, εκ των οποίων εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Ο συνολικός απολογισμός σε πέντε ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα φθάνει πλέον τους 65, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή είχε στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα στις πέντε ημέρες που διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Ανταποκριτές του BBC μετέφεραν εικόνες χάους από το σημείο της επίθεσης, με ανθρώπους να σκάβουν στα ερείπια αναζητώντας εναγωνίως επιζώντες. Χαοτικές σκηνές επικράτησαν και στο νοσοκομείο της Σίφα όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Στόχος της επιδρομής ήταν ο αξιωματούχος της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού· εννέα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων παιδιών. «Η σφαγή της οικογένειας Νταλού δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία» διακήρυξαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Συνολικά επτά κατοικίες που ανήκουν σε αξιωματούχους της Χαμάς βομβαρδίστηκαν την Κυριακή.

Σε άλλες επιδρομές την Κυριακή σκοτώθηκε ένα άτομο στην Σετζαΐγια, μια γειτονιά στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, και δύο στην Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της.

Το πρωί είχαν χτυπηθεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς δύο κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ο ένας να υποστεί ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Στα κτίρια στεγάζονται το τηλεοπτικό δίκτυο al-Quds TV της Χαμάς, καθώς και το Sky News και το ITN. Μέχρι πέρυσι στεγάζονταν και τα γραφεία του BBC.

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ. Το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Την ευθύνη για την επίθεση με στόχο το Τελ Αβίβ, τη δεύτερη εντός της ημέρας, ανέλαβε η Χαμάς. Στην επίθεση που είχε σημειωθεί νωρίτερα ένα άτομο τραυματίστηκε από τα συντρίμμια ρουκέτας που αναχαιτίστηκε νότια του Τελ Αβίβ.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκαν 120 επιδρομές στη Γάζα, ενώ εκτοξεύτηκαν στην ισραηλινή επικράτεια 55 ρουκέτες -οι 36 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο», το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)