to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 22.11.2013

Κοινωνία

Το Πνευματικό Κέντρο Ευελπίδων δεν είναι για «φάγωμα»…

Σε συγκέντρωση στη κτηματική υπηρεσία Αθηνών (Φερρών 24 & Αριστοτέλους) τη Δευτέρα 25/11, στις 9:30 π.μ. ενάντια στην έξωση του πολιτιστικού κέντρου καλεί η συνέλευση κατοίκων Γκύζη-Πολυγώνου-Κυψέλης - Για "πλήρη αδιαφορία" κατηγορεί τη δημοτική αρχή η Ανοιχτή Πόλη


Κάτοικοι από το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Πολύγωνο, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 7-11-2013, προχώρησαν σε παρεμβάσεις – παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την αδικαιολόγητη πολύμηνη καθυστέρηση για την υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου μεταξύ Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ, για το κτίριο Ευελπίδων 18, που φιλοξενεί το Δημοτικό Πολιτιστικό (Αθλητικό) Κέντρο της περιοχής. 

Των παρεμβάσεων είχε προηγηθεί κοινοποίηση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «Ανοικτής Επιστολής», που διατυπώνονταν το αίτημα των κατοίκων για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την ομαλή και ποιοτική συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου, στο χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Κατά την παρέμβασή μας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, την Παρασκευή 15-11-2013, ενημερωθήκαμε ότι το Τ.ΕΘ.Α. με το από της 13-11-2013 έγγραφό του προς τη Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών, ζητά τη διοικητική αποβολή του ΟΠΑΝΔΑ - Δήμου Αθηναίων από το συγκεκριμένο κτίριο. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη τονίσαμε στη διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της πολύμηνης ολιγωρίας – αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής υπό το Γ. Καμίνη, προκειμένου να ανανεωθεί η μίσθωση του συγκεκριμένου κτιρίου για τις ανάγκες του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων. 

Θυμίζουμε τις δηλώσεις της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, κας Ν. Παπαχελά, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας το καλοκαίρι, περί «… μεγάλων αναγκών των δικαστηρίων που επιβάλουν την αποχώρηση του Δήμου από το κτίριο», αλλά και τη λογική ανταλλαγής του κτιρίου με άλλο στο Γουδί (;;;) που προκύπτει ότι είχε υιοθετήσει ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης για πολύ καιρό. 

Από τη πλευρά μας θέσαμε στη διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ, χωρίς να λάβουμε ουσιαστική απάντηση, θέματα λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του Κέντρου. 

Τη Τρίτη 19-11-2013, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταγγέλλοντας την υποκριτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που από τη μία δηλώνει «θετική» στη παραμονή του Πνευματικού Κέντρου στο κτίριο Ευελπίδων 18 και από την άλλη μέσω της διοίκησης του Τ.ΕΘ.Α. καλεί τον ΟΠΑΝΔΑ – Δήμο Αθηναίων να αποχωρήσει άμεσα από το κτίριο.  Παρά τις εκκλήσεις μας για συνάντηση με το δ/ντή του γραφείου του Δ. Αβραμόπουλου, κο Μασούρα, αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί λίγες μέρες πριν το έγγραφο για διοικητική αποβολή του Δήμου Αθηναίων από το κτίριο της Ευελπίδων, δήλωνε ρητά σε εκπρόσωπό μας, ότι απόφαση του υπουργού είναι «η παραμονή του Πολιτιστικού Κέντρου στο συγκεκριμένο κτίριο;»

Τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τ.ΕΘ.Α., υποστράτηγο Γ. Σταθιά, ο οποίος ούτε  λίγο ούτε πολύ μας δήλωσε ότι «το αίτημα για διοικητική αποβολή του ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων από το κτίριο, επιβλήθηκε από ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.» Με απλά λόγια από το γραφείο του Πρωθυπουργού,  το οποίο από το καλοκαίρι διά στόματος κου Α. Παπαστάμου είχε δείξει μεγάλη ευαισθησία για τις ανάγκες των δικαστηρίων σε αντίθεση με αυτές των κατοίκων. Τα περί μεταστέγασης του Πνευματικού Κέντρου σε «ισοδύναμο χώρο», που αναφέρθηκαν  από τον υποστράτηγο Γ. Σταθιά, δεν μπορεί να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη στιγμή που δεν λάβαμε καμία τεκμηριωμένη απάντηση στα ερωτήματα για το «ποιος είναι αυτός ο χώρος», «αν δεν υπάρχει πότε θα κατασκευαστεί», «ποιος θα καλύψει το κόστος κατασκευής» κλπ κλπ

Μετά τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι:

Θεωρούμε συνυπεύθυνους στη επιχείρηση «αρπαγής» του κτιρίου Ευελπίδων 18 από τους κατοίκους, τόσο το Δήμο Αθηναίων, που επέδειξε αδικαιολόγητη ολιγωρία στη διεκδίκηση του χώρου, όσο και την κυβερνητική πλευρά (ΥΠΕΘΑ, υπουργείο Δικαιοσύνης, γραφείο Πρωθυπουργού), που επιδεικνύουν χαρακτηριστική αδιαφορία απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες για δημόσιες πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές. 

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, αξιοποιώντας κάθε μέσο, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων 18, ως δημόσιου χώρου άθλησης και πολιτισμού των κατοίκων και των μαθητών της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις μας στρέφονται: (α) ενάντια σε αυτούς που σχεδιάζουν – άμεσα ή έμμεσα - την απομάκρυνση του Κέντρου από το κτίριο που φιλοξενείται από το 1984 και (β) ενάντια σε κάθε πολιτική που υποβαθμίζει τη λειτουργία του με απολύσεις προσωπικού και ελλείψεις των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία του.  

Απαιτούμε:

Από τη κυβέρνηση δια του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Τ.ΕΘ.Α., να ακυρώσει οποιαδήποτε ενέργεια για την αποβολή του ΟΠΑΝΔΑ – Δήμου Αθηναίων από το κτίριο Ευελπίδων 18.

Από το  Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε κάθε απαραίτητη ενέργεια (πολιτική, διοικητική, νομική) προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση ανανέωση του μισθωτηρίου συμβολαίου για το κτίριο Ευελπίδων 18.

Από τον ΟΠΑΝΔΑ την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ποιοτική λειτουργία του Κέντρου. Συγκεκριμένα: τη τακτική συντήρηση – αναβάθμιση του εξοπλισμού του, τη μέγιστη αξιοποίηση του χώρου με την ανάπτυξη προγραμμάτων για την κάλυψη μορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών των κατοίκων, την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού για τα προγράμματα αυτά, τη προβολή των προγραμμάτων του στη γειτονιά με σχετικό ενημερωτικό υλικό, τη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών του σε άνεργους, νέους (μαθητές – φοιτητές) και συνταξιούχους.   

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Πρωτοδικείου Αθηνών, να αποσύρουν δημόσια το ενδιαφέρον τους για μετεγκατάσταση υπηρεσιών τους στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΦΕΡΡΩΝ 24 & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ) ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-11-13 (9:30 ΠΜ), ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ – ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ – ΚΥΨΕΛΗΣ

(τηλ. Επικοινωνίας: 6977-160623, 6944 911248, 6974 729674)

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 25-11-2013 (7:30 ΜΜ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

Πλήρης αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το πολιτιστικό κέντρο της οδού Ευελπίδων.

Προχωρά ακάθεκτη, τελικά, η έξωση του πολιτιστικού κέντρου της οδού Ευελπίδων από το κτήριο που στεγαζόταν όλα αυτά τα χρόνια, με την πλήρη συνεργασία κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Αφού εξανεμίστηκαν οι «ευαισθησίες» του πρώην δημάρχου Αθηναίων και νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου για τις ανάγκες των κατοίκων, φάνηκε και η παγερή αδιαφορία του νυν δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για το θέμα. Απ’ ότι φαίνεται, η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για το κλείσιμο ενός χώρου, ο οποίος στεγάζει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής. 

Ο κ. Καμίνης μάλλον θεωρεί πολυτέλεια ένα χώρο πολιτισμού και άθλησης, σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας και της κυβέρνησης, που αποτελούν γι’ αυτόν «ιερό νόμο». Δεν αποκλείεται ο κ. Καμίνης να σχεδιάζει το κλείσιμο ολόκληρου του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος αποψιλώνεται σταδιακά από εγκαταστάσεις και προσωπικό και απαξιώνεται μεθοδικά από τη δημοτική αρχή.

Η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση σ’ αυτήν την πολιτική και την απόλυτη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο κλείσιμο του πολιτιστικού κέντρου της Ευελπίδων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)