to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 05.12.2012

Κοινωνία

Πνέει τα λοίσθια το ανδρικό σπέρμα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη

Σημαντική μείωση της ποιότητας του σπέρματος στην πορεία του χρόνου διαπιστώνει μεγάλη γαλλική μελέτη, κάνοντας λόγο για πραγματική απειλή για την ανδρική γονιμότητα.



Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Human Reproduction, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον Δρ Ζοέλ Λε Μοάλ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θεωρώντας ότι η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω επιδείνωση του ανδρικού σπέρματος. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα σπέρματος από 26.000 Γάλλους, την περίοδο 1989-2005. Τα δείγματα προέρχονταν από 126 κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αφορούσαν άνδρες 35 ετών κατά μέσο όρο, χωρίς προβλήματα γονιμότητας (οι σύζυγοι τους αντιμετώπιζαν ζήτημα υπογονιμότητας). Το δείγμα θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό του υγιούς ανδρικού πληθυσμού της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια των 17 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σπέρμα εμφάνιζε σημάδια αραίωσης κατά 32,2%. Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων εμφάνιζε μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου το 1989 σε 49,9 εκατ. το 2005. 

Αν και η ποσότητα αυτή είναι ακόμα αρκετά πάνω από το επίσημο όριο (15 εκατ. ανά χιλιοστό του λίτρου) για την ανδρική γονιμότητα, είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο (55 εκατ. ανά χιλιοστό του λίτρου) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτω από το οποίο αυξάνεται πλέον ο χρόνος γονιμοποίησης. 

Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με παλαιότερες ευρωπαϊκές έρευνες, περίπου ένας στους πέντε άνδρες έχουν πλέον αραιότερο σπέρμα από αυτό που χρειάζεται για φυσιολογική γονιμοποίηση. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της γυναικείας γονιμότητας, τείνουν να δημιουργήσουν μια ανησυχητική κατάσταση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή. 

Ανάλογη εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική έρευνα, υπήρξε η διαχρονική μείωση (33,4%) και στην ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία. 

Αν και η νέα έρευνα περιορίστηκε στη Γαλλία, πιστεύεται ότι έχει γενικότερη ισχύ. Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις έρευνες των τελευταίων 20 περίπου ετών που δείχνουν επιδείνωση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος σε πολλές χώρες (πιο πρόσφατα σε Ισραήλ, Ινδία, Ν.Ζηλανδία και Τυνησία). 

Η πρώτη μελέτη που σήμανε συναγερμό, ήταν στην Δανία το 1990 (δημοσιεύτηκε British Medical Journal) και είχε διαπιστώσει αραίωση του σπέρματος παγκοσμίως κατά 50% μεταξύ 1940-1990. Έκτοτε, διάφορες εξηγήσεις έχουν προταθεί, από τα στενά ανδρικά εσώρουχα και τους φορητούς υπολογιστές που οι άνδρες ακουμπούν πάνω τους, έως τις τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον που διαταράσσουν το ενδοκρινικό-ορμονικό σύστημα, αλλά δεν έχει ακόμα δοθεί μια οριστική απάντηση στο πρόβλημα, που συνεχώς φαίνεται να επιδεινώνεται. 

Η αραίωση του σπέρματος έχει συνοδευτεί με μια αύξηση του καρκίνου των όρχεων, του οποίου τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. 

Ο καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας Ρίτσαρντ Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χαρακτήρισε «άκρως εντυπωσιακή» τη γαλλική μελέτη που, όπως είπε, πρέπει πλέον να πείσει κάθε σκεπτικιστή. «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και ότι ήρθε η ώρα για δράση. Κάτι στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας, στη διατροφή ή στο περιβάλλον το προκαλεί και σταδιακά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιές είναι οι κυριότερες αιτίες, αλλά οι πιο πιθανές είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και η ρύπανση του περιβάλλοντος με χημικά», τόνισε. 

Πάντως άλλοι επιστήμονες, όπως ο Βρετανός Ανδρολόγος Άλαν Πέισι του Πανεπιστημίου Σέφιλντ και ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Γιενς Πέτερ Μόντε, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι το θέμα δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά, κατά πόσο όντως το ανδρικό σπέρμα πνέει τα λοίσθια. 

Επικαλούνται άλλες μελέτες που δεν έχουν διαπιστώσει πτώση της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος, ενώ μια ιταλική έρευνα έχει συμπεράνει μάλιστα ότι υπήρξε βελτίωση κατά την τελευταία δεκαετία.

Για καλό και κακό, πάντως, για την προστασία του σπέρματος, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες χαλαρά εσώρουχα (που δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των όρχεων και δεν ασκούν πίεση πάνω τους), αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και παχυσαρκίας, καθώς και μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες βιομηχανικές χημικές ουσίες. 


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)