to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 25.11.2014

πηγή: ekriti.gr

Κοινωνία

Επιτυχής η επιχείρηση διάσωσης των 700 μεταναστών

Αντίξοες και δύσκολες είναι οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια ΝΑ της Κρήτης, όπου είναι σε εξέλιξη από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού μετά από συναγερμό που σήμανε για ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης.


Φωτ. άρχειου

Με επιτυχία διεξήχθη η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού για τη διάσωση των περίπου 700  παράτυπων μεταναστών που επιβαίνουν στο φορτηγό πλοίο «Μπάρις» το οποίο τα ξημερώματα έμεινε ακυβέρνητο, ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ λίγο μετά τις 19:00 και κάτω υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κατάφερε να συνδεθεί με το ακυβέρνητο πλοίο και να ξεκινήσει τη διαδικασία ρυμούλκησής του προς ασφαλές λιμάνι στα νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος έφερε σημαία Κιριμπάτι με τέσσερα παραπλέοντα σκάφη και δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού να προσπαθούν να το προσεγγίσουν, κόντρα στις κακές καιρικές συνθήκες. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στο σκάφος επιβαίνουν 700 άνθρωποι, των οποίων η ζωή δεν κινδυνεύει άμεσα, αφού ήδη οργανώνεται σχέδιο μετεπιβίβασης τους σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή και κυρίως στη Φρεγάτα "Ύδρα" που συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης. Το πλοίο όπως λένε οι πληροφορίες ξεκίνησε από χώρα της Αφρικής με προορισμό την Ιταλία και το όνομα του είναι " El Baris", με σημαία Κιριμπάτι. H επιχείρηση δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή και τα κύματα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα δύο μέτρα. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλατζάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr θα γίνει προσπάθεια οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στην Ιεράπετρα, αν και σύμφωνα με τον δήμαρχο ο αριθμός των μεταναστών είναι μεγάλος. Συνήθως φιλοξενούμε γύρω στα 100-150 άτομα, αλλά τώρα ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό ίσως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο οι μετανάστες που επιβαίνουν στο φορτηγό πλοίο να μεταφερθούν στην Σητεία, με δήμαρχο και Αστυνομικό Διευθυντή να συγκαλούν σύσκεψη προκειμένου να δουν το ενδεχόμενο αυτό.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο διοικητής του Νοσοκομείο στην Ιεράπετρα κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, είπε πως το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δεχθεί τους μετανάστες, όχι όμως να τους φιλοξενήσει καθώς δεν υπάρχει χώρος. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ματαλλιωτάκη, σε ετοιμότητα βρίσκεται και δωμάτιο για πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα, αφού κανείς δεν γνωρίζει για την ώρα αν οι μετανάστες, που είναι διαφόρων εθνικοτήτων, είναι όλοι υγιείς ή όχι. Σε πρώτη φάση πάντως υπάρχει μέριμνα από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σίτισης μέχρι να συνέλθουν οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο τα άτομα που βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο, να μετεπιβιβασθούν εν πλω σε μικρότερα πλοία και να μεταφερθούν ή σε Ιεράπετρα ή σε Σητεία ή ακόμη και να μοιραστούν.  

Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε ο κ.Γιώργος Ματαλλιωτάκης στο Ράδιο Κρήτη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)