to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 22.03.2018

Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου «ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη»

Πλήθος κόσμου από διαφορετικούς χώρους υποδέχτηκε με θέρμη και συγκίνηση την αφιερωματική εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Βούτσης.


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνοντας τη δεύτερή του εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» και συνδυάζοντας, αυτήν τη φορά, τον ποιητικό με τον κριτικό και τον μουσικό Λόγο. Πλήθος κόσμου από διαφορετικούς χώρους υποδέχτηκε με θέρμη και συγκίνηση την αφιερωματική εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ν. Βούτσης.

Ανάμεσα στις εκφραστικές και μεστές απαγγελίες των ποιημάτων του Μανόλη Αναγνωστάκη από τους ηθοποιούς Θανάση Δόβρη και Μαρία Σκουλά, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας μίλησε για τον ποιητή και την ακέραια, συνολική προσωπικότητά του, αναδεικνύοντας περισσότερο το πολιτικό και ιδεολογικό νόημα που παράγει το έργο του Αναγνωστάκη, ιστορικά και συγχρονικά, όχι μόνο στο πλαίσιο της Αριστεράς, αλλά και πολύ ευρύτερα. Η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρία Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, εστίασε στοὙστερόγραφο του Αναγνωστάκη, ξεκλειδώνοντας τους συμβολισμούς, τις λέξεις και τα νοήματα σε αυτό το ύστερο έργο του ποιητή, που χαρακτηρίζεται από μια αποφθεγματική/σπαρακτική γραφή. Με βάση αυτήν τη γραμμή πλεύσης του ποιητή, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου συνόψισε τον ποιητικό κόσμο και το όραμα του Αναγνωστάκη. Τέλος, ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου μίλησε, με αφορμή τη μελοποίηση των ποιημάτων του Μανόλη Αναγνωστάκη, για την ποιητική της μουσικής, την τονικότητα, τους συμβολισμούς και τα πολιτισμικά συμφραζόμενα μέσα από τα οποία η ποίηση συναντιέται με τη μουσική, ενώ παράλληλα μας προσέφερε τη δυνατότητα να ακούσουμε μερικά χαρακτηριστικά δείγματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)