to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:10 | 21.11.2014

Πολιτική

Πλήρης κυβερνητική συμμόρφωση στις απαιτήσεις της τρόικας - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου

Πλήρης η κυβερνητική συμμόρφωση στις απαιτήσεις της τρόικας - Βρυξέλλες και Βενιζέλος προανήγγειλαν συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και στα σκληρά μέτρα της αξιολόγησης και στη νέα "πιστωτική γραμμή" που θα συνοδεύεται από τρίτο Μνημόνιο


Μετά από ένα μακρύ διάστημα "αντιστάσεων", λεονταρισμών, "κόκκινων γραμμών" και περιπάτων αναψυχής στις αγορές, η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως χθες την απαίτηση της τρόικας για υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο τρέχον Μνημόνιο, καθώς και την "οδηγία" των δανειστών για νέα "πιστωτική γραμμή", που θα περιλαμβάνει νέους όρους για τη χώρα και την επιτήρηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ για τα επόμενα ένα-δύο έτη.

Όπως προανήγγειλαν οι Βρυξέλλες και υπαινίχθηκε ο Βενιζέλος, όλα θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν μεταξύ του Γκ. Χαρδούβελη και της τρόικας, με τηλεδιάσκεψη.

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε χθες το βράδυ στις 23:00 και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 3:00, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Τρόικα και συγκυβέρνηση διαπραγματεύονται με στόχο το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου δεν εξετάσθηκε στη τηλεδιάσκεψη, αλλά αναμένεται να εξετασθεί στο Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Αν και στη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η ελληνική πλευρά  δεν μπόρεσε να πείσει τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για την ορθότητα των προβλέψεων του Προϋπολογισμού 2015 σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ωστόσο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα παραμένει ως ορόσημο το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και για αυτό θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές έως τα τέλη της επομένης εβδομάδος.

Η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε 2,6- 3,6 δισ. Ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Στόχος της συγκυβέρνησης είναι τα κλιμάκια της τρόικας μαζί με τους επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου για μια εβδομαδιαία αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί ανήμερα στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα ταξιδέψουν μαζί με τον Γκίκα Χαρδούβελή για τις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη μέσα στην επομένη εβδομάδα και πιθανόν και μετά το Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου θα επιχειρηθεί να κλειδώσει η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου

Διατεθειμένοι να περιμένουν λίγο ακόμα αρκεί να δούν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για τα οποία πιέζουν εμφανίζονται τώρα οι δανειστές, συνεχίζοντας παραλληλα τον εκβιαστικό τόνο για το ενδεχόμενο μη επίτευξης άμεσης συμφωνίας με την τρόικα.


«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες προσθέτοντας:  «Αν όμως ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά».

Επανέλαβε επίσης ότι  «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως ανέφερε, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες.  

«Αυτό θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών», είπε.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ad hoc επέκταση του προγράμματος αλλά πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης και ομόφωνη επικύρωσή του από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Θεωρητικά, η εν λόγω «παράταση» μπορεί να γίνει για όσο διάστημα επιθυμούν οι δύο πλευρές, καθώς δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη στο καταστατικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσό που έχει ακόμα λαμβάνειν η Ελλάδα είναι μόλις 1,8 δις θα έβγαζε νόημα μόνο μια τυπική παράταση ενός ή δυο μηνών η οποία γίνεται για καθαρά πρακτικούς λόγους και περιλαμβάνει όμως μια καθαρή λύση που βγάζει τις διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο.

Μια συμφωνία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πιθανότατα θα συνοδευόταν από νέο δανεισμό (και όχι προληπτικό). Επομένως, είτε η παράταση αφορά δύο μήνες είτε ένα χρόνο, θα συνοδεύεται από μνημόνιο με σαφείς δεσμεύσεις για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τέλος, όπως είναι γνωστό η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων το Γερμανικό και το Ολλανδικό), ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι τα εν λόγω κοινοβούλια, «της σκληρής γραμμής» προτιμούν τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, με την οποία εξασφαλίζουν την αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αλλά όπως γίνεται σαφές, για να «δώσουν», πρέπει να «πάρουν»: τι άλλο από μέτρα, εδώ και τώρα.

Δίνουν χρόνο για να πάρουν μέτρα και στο βάθος απειλές επέκτασης του τρέχοντος μνημονίου. 

Πληροφορίες: Ρεπορτάζ της Χριστίνας Βασιλάκη, ανταποκρίτριας του 105,5 Στο Κόκκινο στις Βρυξέλλες, Αυγή

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)