to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 17.05.2013

Κοινωνία

Πλήρης διάλυση: Τα ελληνικά Πανεπιστήμια αποκλείονται από τις διεθνείς ακαδημαϊκές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Η δήλωση της Θεανώς Φωτίου και η σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κα


Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου, αναφορικά με το θέμα έκανε την εξής δήλωση:

«Το Υ.ΠΑΙ.ΘΑ. λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων συνδρομών, επιβάλει τη στέρηση από την ηλεκτρονική πρόσβαση στις διεθνείς επιστημονικές πηγές. Ως γνωστόν, σε αυτή την πρόσβαση βασίζεται τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και η έρευνα όλων των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας. Πρόκειται για κύριο εργαλείο διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και ο περιορισμός χρήσης του επιφέρει ραγδαία επιδείνωση της επιστημονικής προόδου της χώρας μας. 

Ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχει ενημερώσει τα ΑΕΙ της χώρας για αποκλεισμό πρόσβασης από το τέλος Μαΐου 2013 λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων συνδρομών από πλευράς Υπουργείου, ενώ κάποιοι διεθνείς οίκοι έχουν σταματήσει από τον μήνα Απρίλιο. Είναι σημαντικό ότι από τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρει ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιήσει οικονομία κλίμακας στα όρια του προϋπολογισμού του έτους 2000, ενώ έχει αυξήσει το σύνολο των συνδρομών. 

Το Υ.ΠΑΙ.ΘΑ. αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, με καθυστερήσεις αποφάσεων και με διοικητικές ταχυδακτυλουργίες, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ενώ την ίδια στιγμή προτείνει τη μείωση του προϋπολογισμού χρηματοδότησης κατά το ένα τρίτο σε βάθος τριετίας και κατά το ένα δεύτερο για το 2013!

Η σκοπιμότητα των ανωτέρω ενεργειών είναι καθαρά οικονομική-μνημονιακή, αλλά οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές για την Έρευνα και την Ανώτατη Εκπαίδευση του τόπου μας. Για το λόγο αυτό η βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, με Ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, την άμεση εκταμίευση της χρηματοδότησης».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:

 

Θέμα: «Αποκλεισμός Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων από τις διεθνείς ακαδημαϊκές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες»

Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ, ΕΠ, Ερευνητών και υποψηφίων διδακτόρων βασίζεται στην πρόσβαση και σε ηλεκτρονικές πηγές. Πρόκειται για το κύριο εργαλείο ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης και ο περιορισμός χρήσης του επιφέρει ραγδαία επιβράδυνση στην πρόοδο των επιστημόνων της χώρας ή ισοδύναμα μια σημαντική επιβάρυνση στο ατομικό τους εισόδημα, αφού εν τέλει θα χρειαστεί να πληρώνουν την πρόσβασή τους στις παραπάνω πηγές. 

Ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ενημερώνει περιοδικά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για τον αποκλεισμό πρόσβασης από το τέλος Μαΐου 2013 λόγω της μη καταβολής των απαιτούμενων συνδρομών από πλευράς Υπουργείου. Για κάποιους διεθνείς οίκους ήδη η πρόσβαση έχει σταματήσει από τον προηγούμενο μήνα. Στα οικονομικά στοιχεία που αναφέρει ο Σύνδεσμος αναφέρεται ότι το σύνολο των συνδρομών των μεμονωμένων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκών των ερευνητικών ιδρυμάτων της ΓΓΕΤ για το έτος 2000 είχε κόστος 12.360.789 ευρώ προ ΦΠΑ. Το κόστος αυτό κάλυπτε 19.192 συνδρομές εκ των οποίων οι 13.754 ήταν επαναλαμβανόμενες δηλαδή, περισσότερα του ενός Ιδρύματα είχαν την ίδια συνδρομή.  Οι μοναδικοί τίτλοι ήταν 9.446 στο σύνολο των Ιδρυμάτων ενώ η πλειονότητα των Ιδρυμάτων είχε συνδρομή σε λιγότερες από 500 έντυπες συνδρομές/Ίδρυμα. Από το 2002 οι συμβάσεις του Συνδέσμου αφορούν μόνο σε ηλεκτρονικά περιοδικά με ισότιμη πρόσβαση για όλα τα μέλη του  (57 ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα). Μέχρι τις 31-12-2012 κάθε Ίδρυμα-μέλος του Συνδέσμου είχε πρόσβαση σε περίπου 14.500 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. Όπως προκύπτει από το τελευταίο στοιχείο, ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχει περικόψει τα κόστη πρόσβασης στα επίπεδα του έτους 2000, ενώ το πλήθος των προσβάσιμων τίτλων είναι πολλαπλάσιο. 

Για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στα επιστημονικά περιοδικά το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μηδενική πίστωση για το 2012, με συνολικό προϋπολογισμό τριετίας €59.200.000 και €18.500.000 για το 2013. Ενώ η χρηματοδότηση εντάχθηκε στη                                          ΣΑΕ 046/ΤΡΟΠ.00/29.5.2012, απεντάχθηκε με την ΣΑΕ 046/ΤΡΟΠ.01/17.12.2012 και επανεντάχθηκε σε διαφορετικό έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (αποφ. 22431/28.12.2012) με προϋπολογισμό €22.000.000 και πίστωση για το 2013 ύψους €9.000.000! Έκτοτε, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε με το αρ. πρωτ. 39638/ΣΤ1/21.3.2013 έγγραφο την επανένταξη της άνωθεν χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό για το 2013 ύψους €9.971.021,90. 

Η σκοπιμότητα των ανωτέρω ενεργειών είναι καθαρά οικονομική-μνημονιακή, αλλά οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές για την Έρευνα και την Ανώτατη Εκπαίδευση του τόπου μας, καθώς και για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.  

Επειδή η Ανώτατη Εκπαίδευση και η Έρευνα είναι σημαντικές συνιστώσες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση  

Επειδή οι καθυστερήσεις των αποφάσεων και οι διοικητικές ταχυδακτυλουργίες του Υπουργείου εκθέτουν την ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς

Επειδή κανείς από τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές δεν πρέπει να σηκώσει το βάρος της πληρωμής για την ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

1.Για ποιο λόγο προέβη στην άρση της αρχικής ένταξης της χρηματοδότησης την 17η Δεκεμβρίου 2012;

2.Για ποιο λόγο προτείνει τη μείωση του προϋπολογισμού χρηματοδότησης κατά το ένα τρίτο σε βάθος τριετίας και κατά το ένα δεύτερο για το 2013, ενώ την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αποδεικνύει ότι πραγματοποιήθηκε εκ των ενόντων οικονομία κλίμακας που αγγίζει τα όρια του έτους 2000;

3.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και  εκταμίευσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, όπως ζητείται με το υπ’ αριθμ. 39638/ΣΤ1/21.03.2013 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.; 

4.Σε ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να επιτραπεί απρόσκοπτα η ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θεανώ Φωτίου

Τάσος Κουράκης 

Χρήστος Μαντάς 

Απόστολος Αλεξόπουλος 

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Γιώργος Σταθάκης 

Γιώργος Πάντζας 

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ευγενία Βαμβακά 

Στέφανος Σαμοϊλης 

Δημήτρης Γάκης

Ηρώ Διώτη

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Ανδρέας Ξανθός

Χαρά Καφαντάρη

Νίκος Μιχαλάκης

Δημήτρης Στρατούλης

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Βασίλης Κυριακάκης

Θανάσης Πετράκος

Γιάννης Σταθάς

Ρένα Δούρου

Σταύρος Κοντονής

Μαρία Τριανταφύλλου

Αφροδίτη Σταμπουλή

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)