to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 18.06.2023

Πολιτική

Πλήρη ηγεμονία τόσο στη κοινωνία όσο και στο εσωκομματικό τοπίο ζητά ο Μητσοτάκης

Χωρίς παγίδες και δυσκολίες, πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διαδικασία της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Το μπλόκο του επικοινωνιακού επιτελείου της Ν.Δ. στην «ΑΥΓΗ» και άλλα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ προστάτεψε τον πρωθυπουργό από κακοτοπιές, μία εβδομάδα πριν την προσφυγή στην κάλπη. Υπό αυτό το πρίσμα, η διαδικασία ήταν, το λιγότερο ανούσια και πληκτική και δοκίμασε το κουράγιο των τηλεθεατών.


Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί για απαντήσεις από Μητσοτάκη για το ναυάγιο

Απαντήσεις με... επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε για ακόμη μια φορά να δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στο 2015, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και κάνοντας λόγο για «φερόμενη ευαισθησία» ενώ το 2015 δεν υπήρχε ανθρωπισμός για το κολαστήριο της Μόριας.

Υπεραμύνθηκε, όπως αναμενόταν, της ακραίας πολιτικής του στο μεταναστευτικό σημειώνοντας «από την πρώτη στιγμή θέσαμε προτεραιότητες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική. Ο περιορισμός των ροών, της κρίσης στα νησιά, η ταχύτερη εξέταση εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων και η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών πτυχών όπως στην Μόρια. Αυτή η πολιτική απέδωσε. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και η χώρα μας πρωταγωνίστησε στη χορήγηση ανθρωπιστικών θεωρήσεων όπως το κάναμε με το Αφγανιστάν. Ακολουθήσαμε πολιτική που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα. Στη θάλασσα έχουν χαθεί πολλοί λιγότεροι άνθρωποι από το 2019 σε σχέση με όσους χάθηκε από το 2015 έως το 2019. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη άλλαξε πολιτική, αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ασύλου χωρίς φύλαξη εξωτερικών συνόρων. Τα βήματα που φαίνεται να γίνονται βρίσκονται πιο κοντά στα θέσεις της χώρας μας. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω αιφνιδιάζεται από τον κ. Τσίπρα που επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι τους διακινητές. Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Τσίπρα, δεν είδα να υπάρχει ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας. Η πατρίδα μας καταδικάστηκε για αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς».

Στο στόχαστρο το ΕΣΥ

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πανδημία, έδειξε και αρετές και αδυναμίες. Προβληματίζομαι όταν μου λένε ότι ένα τακτικό χειρουργείο αργεί μήνες. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση των επειγόντων περιστατικών και στην ανακαίνιση των κέντρων υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν προσθέσετε εμπεριστατωμένη πολιτική προληψης και α βαθμιας φροντίδας έχουμε ολιστική προσέγγιση. Στο μεσοπρόθεσμο δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ οι προσλήψεις, θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει ένας πρώην πρωθυπουργός. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαίου. Τα ίδια έλεγε και λέει. Είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρόσβαση στη πιο δύσκολη και ακριβή θεραπεία, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε δεσμευτεί στο προγραμμά μας να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε προσλήψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα αξιοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες πχ μέσα από την πυροσβεστική. Αποδίδω σημασία στις διακομιδές από τον αέρα. Θα προστεθούν και οι έξι νέες βάσεις των ευέλικτων ελικοπτέρων», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για το εσύ ΕΣΥ διεξάγεται σε μια συγκυρία όπου βρίκσεται σε σε πλήρη κατάρρευση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι το σχέδιο του περιλαμβάνει περαιτέρω συρρίκνωση, κλείσιμο δομών, μετατροπή σε ιδιωτικά, δείχνοντας «άλλες λύσεις».

Συνεχίζεται η προπαγάνδα για την Ροδόπη

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Ροδόπης και των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και πότε ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιωματα με τους άλλους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Αυτή η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε το 1990, συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο όλων των κομμάτων. Το τουρκικό προξενείο ήθελε την κοινότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική κόντρα στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος ελληνικών συμφερόντων. Να θυμίσω ότι το θέμα αυτό μπήκε στο δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης. Αυτά είναι πράγματα τα οποία ήταν λίγο πολύ γνωστά, ότι το προξενείο έδινε σαφείς εντολές. Ενημέρωση του κ. Τσίπρα υπήρξε μία γενική πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενώσω ήμουν ακόμα πρωθυπουργός μετά τις εκλογές η οποία εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του προξενείου. Αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα, του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος. Να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και κλείσουν το θέμα. Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας. Εγώ την επόμενη ημέρα οφείλω την πολιτική μας να την εφαρμόσω απαρέγκλιτα. Με ρωτήσατε αν θα θέσω το θέμα στον κ. Ερντογάν. Τα ζητήματα των μειονοτήτων αφορά την Ελλάδα και βεβαίως θα το θέσω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις».

Στο κράτος ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Επανέλαβε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του  υπ. Υποδομών και, μάλιστα, αυτή η εξαγγελία θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του. Υπό αυτό το πρίσμα, τίθενται τα ερωτήματα: Για ποιο λόγο δεν ψήφησε τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ; Ποια είναι η στόχευση του νόμου της Ν.Δ. που μεταφέρει την εποπτεία των εταίρων ύδρευσης από το δημόσιο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Δηλώνει ακόμα, όπως το 2018, υπέρμαχος της εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ;

Μηνύματα πλήρους κυριαρχίας στο εσωκομματικό ακροατήριο 

Οι πρώτες καμπάνες ήχησαν για αρκετούς πρωτοκλασάτους της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι εσχάτως δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την πιθανότητα, η διαφαινόμενη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να λύσει τα χέρια του προέδρου του κόμματος, αγνοώντας κομματικές και άλλες ισορροπίες στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

Δίκιο έχετε να φοβάστε, τους διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφέστατα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Λαύριο.

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλασάτα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες», είπε! Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να κατακτά ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό και από το αναπάντεχα μεγάλο του Μαϊου, δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν και για τίποτα λογαριασμό. Θα αφήσει εκτός κυβέρνησης όποιον θεωρεί ότι δεν ταιριάζει στο προφίλ του νέου κυβερνητικού σχήματος και θα αξιοποιήσει στελέχη που ο ίδιος έχει αναδείξει, και δίνουν λογαριασμό μόνο στον ίδιο!!

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr, Αυγή, Εφημαρίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)