to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πλήρη δικαιώματα στα gay ζευγάρια

Θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί, εκτός από το δικαίωμα στην υιοθεσία


Επειτα από σιωπή η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες -από την ημέρα της ορκωμοσίας της- η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι φαίνεται να αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα: η κεντροαριστερή εφημερίδα «L’Unità» (η οποία πρόσκειται στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στην πλήρη αναγνώριση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών που η ιταλική κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για πλήρη αναγνώριση των συμβιώσεων των ομόφυλων ζευγαριών, με το ίδιο καθεστώς το οποίο ισχύει στη Γερμανία και που ίσχυε και στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τη θέσπιση του γάμου. Και στην Ιταλία, ουσιαστικά, όταν εγκριθεί η πρόταση νόμου του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία θα προσυπογράψει επίσημα ο Ρέντσι, τα gay ζευγάρια θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα που έχουν παντρευτεί. Μόνη διαφορά, το δικαίωμα στην υιοθεσία, το οποίο, σύμφωνα με τη «L’Unità», προς το παρόν δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί.

Ο ένας από τους δυο συντρόφους, όμως, θα μπορεί να υιοθετεί το παιδί που το άλλο μέλος του ζευγαριού έχει ενδεχομένως αποκτήσει από προηγούμενο γάμο ή δεσμό.

«Είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι ο γάμος και η υιοθεσία. Ξέρουμε, όμως, παράλληλα, ότι σε όλες τις χώρες οι κοινωνικές αυτές κατακτήσεις έγιναν βαθμιαία και αυτό πιστεύουμε πως θα συμβεί και στην Ιταλία», δήλωσε ο Αουρέλιο Μανκούζο, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων. Υπάρχουν πολλά «αν και εφ’ όσον», αλλά η κίνηση αυτή έχει, παρά ταύτα, μεγάλη, ουσιαστική σημασία. Ο Ρέντσι, μετριοπαθής καθολικός κεντρώος, αποφάσισε να δείξει ότι δεν θέλει να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα.

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάσθηκε από τη «L’Unità» καθιστά σαφές ότι η πλήρης εξομοίωση της συμβίωσης με τον γάμο, θα ισχύσει μόνον για τους ομοφυλόφιλους, διότι υπάρχει μια λογική εξήγηση: οι ετεροφυλόφιλοι, αν το επιθυμούν, μπορούν, οποιαδήποτε στιγμή, να παντρευτούν. Αρα, οι συμβιώσεις τους θα αναγνωρισθούν, αλλά με πιο «χαλαρά» σύμφωνα, όπως έχει ήδη συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να δούμε, βέβαια, αν η έγκριση του νόμου θα μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα, διότι το συντηρητικό σκέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναμένεται να φέρει ουσιαστικές αντιρρήσεις και κολλήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ρέντσι πρέπει να προσφύγει σε προσωρινή συμπόρευση ή με τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ή με το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο. Και οι δυο αυτές δυνάμεις είναι στην αντιπολίτευση και αρκετά στελέχη τους (κυρίως στο κίνημα του Γκρίλο, αλλά όχι μόνο) έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της νομικής, ισχυρής αναγνώρισης των συμβιώσεων και δικαιωμάτων της κοινότητας LGBT.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, η έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου θα πάρει υποχρεωτικά αναβολή. Μετά την κίνηση αυτή, όμως, παρά τα όποια εμπόδια, μπορεί να βγει ένα ξεκάθαρο πρώτο συμπέρασμα: μόνον στην Ελλάδα, πλέον, δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για ευρεία και αποτελεσματική αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων. Το θέμα συνεχίζει να μην τυχαίνει της πρέπουσας αντιμετώπισης, να θεωρείται επουσιώδες – και είναι απαράδεκτο. Οπως, ακριβώς, και το ότι δεν έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη, κρατική καμπάνια κατά της ομοφοβίας, σε κάθε επίπεδο.

Θεωρώ ότι και το ιταλικό αυτό «ταρακούνημα» μπορεί να συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση. Διότι η πλήρης αναγνώριση θεμιτών δικαιωμάτων δεν βλάπτει ποτέ κανέναν, αλλά, ίσα ίσα, εμπλουτίζει και ενισχύει τις κοινωνίες μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)