to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:02 | 04.04.2017

Πολιτική

«Πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα για το δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου»

Το πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα για το δίκτυο ύδρευσης Ηρακλείου ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.


Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά την πρωτολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε ότι από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα από συνεννοήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «έχει μπει αποφασιστικά και για πρώτη φορά στο τραπέζι το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου».

 

Σημείωσε ότι είναι ένα έργο που «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έναντι πολλών άλλων, αλλά οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα προγράμματα  - ορισμένα από τα οποία χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα».

 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε επίσης ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Ηράκλειο ανακοίνωσε το έργο και επίσημα, με την επισήμανση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη του Ηρακλείου, ότι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση και ότι το έργο αξιολογείται ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, «καθώς και ότι το δικό σας Υπουργείο επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

 

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση, ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσηςτόνισε ότι «η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη σημασία αυτού του έργου με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Σημείωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου, κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πριν από λίγον καιρό, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος του νέου δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου, με κόστος 2,4 εκατομμύρια ευρώ".

 

Σχετικά με τα τμήματα του δικτύου ύδρευσης στα οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «αυτό το διάστημα «τρέχει» η αξιολόγηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ΔΕΥΑ Ηρακλείου για αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Ηλιούπολη και ΔειλινάΑκαδημία και Αλικαρνασσός, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνοντας  ότι «αυτό το κομμάτι του έργου θα υλοποιηθεί αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με δημόσια δαπάνη».

 

Παράλληλα, ανακοίνωσε και επίσημα τα 2 εκ προς την Περιφέρεια Κρήτης για το έργο: «Προχωρούμε και διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση και της περιφέρειας Κρήτης, έτσι ώστε και μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί ένα σκέλος αυτού του έργου. Θα δοθούν, λοιπόν, 2 εκατομμύρια ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στο 2017, για τη χρηματοδότηση των νέων έργων αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου».

 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: «Έχουμε ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων υποδομής στους δήμους. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πέρα από το σκέλος της χρηματοδότησης και μία διαδικασία προτυποίησης των μελετών».

 

Κατά τη δευτερολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης, αναφέρθηκε στα χρέη της ΔΕΥΑΗ, σημειώνοντας ότι παρά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τη σχετική ρύθμιση με την οποία ρυθμίζονταν οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ, από τη ΔΟΥ Ηρακλείου έχουν καταλογιστεί πρόσθετες προσαυξήσεις αρκετών εκατ. ευρώ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

«Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους θα σας πουν ότι προέρχονται από «χρέη  - φαντάσματα» από τις αμαρτωλές δεκαετίες του 1990 και του 2000 –, αμαρτίες που δυστυχώς βρίσκουμε και σήμερα μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Είμαστε φυσικά σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών ώστε να βρεθεί μια λύση και να γίνει σεβαστό τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νομοθέτη για την εύρυθμη τακτοποίηση των χρεών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το αναφέρω για να σας πω πως βρισκόμαστε ενώπιον ευθυνών του παρελθόντος ενάντια στις οποίες δίνουμε καθημερινά μάχη.»

 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη σημασία των σημερινών ανακοινώσεων: «Ωστόσο, με τη χρηματοδότηση του έργου που συζητάμε σήμερα κάνουμε την αναγκαία υπέρβαση και περνάμε σε μια νέα εποχή. Σε ό,τι σας αφορά, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ που από τη πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για το θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νομό, παρακολουθώντας βήμα-βήμα το έργο»

Κατά τη δευτερολογία του ο Υπουργός,  απάντησε στον βουλευτή συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα: «Οι ώριμες, λοιπόν, μελέτες, τα κομμάτια του έργου –γιατί προφανώς είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί έναν συνολικό σχεδιασμό με διάφορες τμηματικές, αν θέλετε, φάσεις υλοποίησης- μπορούν να υλοποιηθούν από τα χρήματα τα οποία θα δοθούν από εμάς. Από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δεσμευθεί οι συγκεκριμένοι πόροι. Άρα, μπορεί να ξεκινήσει η περιφέρεια άμεσα την υλοποίηση αυτών των τμημάτων, όπως, βεβαίως, μπορεί και ο δήμος, απευθυνόμενος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να πάρει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει την υλοποίηση εκείνου του κομματιού των μελετών που του αναλογεί.»

 

Συμπερασματικά, ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι «έχουμε, λοιπόν, ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα στα χέρια μας. Αυτό είναι το σημαντικό: ότι για πρώτη φορά για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο έχουμε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο εμπλέκει όλους τους βαθμούς –αν θέλετε- της Διοίκησης -Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Κεντρικό Κράτος- τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το σημαντικό. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε»

 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς ο σωστός σχεδιασμός, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον βαθμό και το κομμάτι που του αναλογεί, μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση τόσο σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, ήδη από τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και θα υλοποιηθεί η δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει ενώπιον του λαού.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)