to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 28.11.2012

Διεθνή

Πλημμύρισε χθες η Ταχρίρ - Ένας νεκρός από δακρυγόνα

Περισσότεροι από 300.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας την απόσυρση του δικτατορικού σύμφωνα με την αντιπολίτευση καθεστώτος.


Το πλήθος που συγκεντρώθηκε από το μεσημέρι στους γύρω δρόμους πριν συρρεύσει στην πλατεία φώναζε απευθυνόμενο στον πρόεδρο «Φύγε!» και ζητούσε να πέσει η κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές τάσσονται  ενάντια στην απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εκχωρήσει στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες. Ένας  52χρονος διαδηλωτής στην Ταχρίρ κατέληξε νεκρός εξαιτίας της εισπνοής δακρυγόνων  ο πρώτος νεκρός στο Ταχρίρ και ο τρίτος από τον εκτροχιασμό του πολιτικού κλίματος στην Αίγυπτο. Σε κλίμα οργής είχαν γίνει την Τρίτη οι κηδείες δύο νεαρών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: ενός 15χρονου μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκε σε ταραχές στο Νταμανχούρ και ενός 16χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Κάιρο.
Παρόντες στη διαδήλωση ήταν ορισμένοι επιφανείς ακαδημαϊκοί και «διδάσκαλοι της πίστης» από το ιστορικό πανεπιστήμιο του Αλ Αζάρ (με μακρά ισλαμική παράδοση), ένδειξη πως ο Μόρσι έχει αποξενώσει τμήμα μετριοπαθών μουσουλμάνων. Το «παρών» έδωσαν και οι Κόπτες. 
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, την Αλεξάνδρεια, του Σουέζ και αρκετές πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.  Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Μόρσι πως το διάταγμα που προβλέπει την επέκταση των εξουσιών του είναι προσωρινό δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.  Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος (το διάταγμα προστατεύει νομικά το Σώμα που καλείται να το προετοιμάσει) και κυρίως αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ του πολιτικά ενισχυμένου Ισλάμ και της «κοσμικής» αντιπολίτευσης.

Αν και το αίτημα για την κεντρική θέση στη σαρία δεν φαίνεται να περνά, ο ισλαμικός νόμος θα έχει τον ίδιο βαρύνοντα ρόλο που είχε και επί Μουμπάρακ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)