to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 17.09.2021

Κοινωνία

Πλήγμα στη διαφάνεια και στους δημοκρατικούς θεσμούς η δίωξη εκπαιδευτικών του ΠΥΣΔΕ Πειραιά

Τι δηλώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου και ιδιαίτερα στην εργασία στο δημόσιο τομέα αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς και κεντρικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του. 

Με το Νόμο 4473/17 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η διαδικασία κρίσης των στελεχών της εκπαίδευσης. Με τον παραπάνω νόμο μειώθηκαν τα μόρια της συνέντευξης, ενώ αυξήθηκαν τα μόρια των υποψηφίων που αφορούσαν τα ακαδημαϊκά και παιδαγωγικά προσόντα των υποψηφίων.

Ταυτόχρονα ο νομοθέτης έδινε τη δυνατότητα στο σώμα των εκπαιδευτικών μέσω των συλλόγων διδασκόντων να κρίνει τον κάθε υποψήφιο – μέλος του. Μέσω αυτής της διαδικασίας  οι εκπαιδευτικοί αποτύπωναν τη γνώμη τους για τους υποψήφιους διευθυντές που προέρχονταν από το σχολείο τους, την οποία και κατέθεταν οι αιρετοί τους εκπρόσωποι.

Η κρίση αυτή των συλλόγων διδασκόντων λειτουργούσε ως συμπληρωματικό εργαλείο αξιολόγησης για τα διευρυμένα Συμβούλια επιλογής διευθυντών, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, περιορίζοντας έτσι τον υποκειμενισμό και την αυθαιρεσία των συνεντεύξεων.

Συνεπώς, μέσα από έναν συνδυασμό αξιολόγησης των ακαδημαϊκών και παιδαγωγικών προσόντων, των αποτελεσμάτων της συνέντευξης και της δήλωσης προτίμησης προέκυπτε πίνακας μοριοδότησης μέσα από τον οποίο τοποθετήθηκαν οι διευθυντές.

Αυτή ακριβώς τη διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία ακολούθησαν και τα μέλη των συμβουλίων επιλογής διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά. Ωστόσο απ όλη την Ελλάδα και μόνο στο Πειραιά και στη Β’ θμια εκπαίδευση, τέσσερις υποψήφιοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας με μήνυση την ποινική δίωξη των μελών του διευρυμένου συμβουλίου επιλογής διευθυντών για την αξιολόγηση τους, μεταξύ των οποίων και των δύο εκλεγμένων αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται διοικητική διαδικασία προσφυγής που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει αν κρίνει ότι αδικήθηκε και παρά το γεγονός ότι οι ενστάσεις των τεσσάρων υποψηφίων απορρίφθηκαν διοικητικά, εκείνοι προχώρησαν στην υποβολή μηνύσεων.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι οι δύο εκ των μηνυτών, ο κ. Καραπιπέρης και η κα Χατζηγιαννίδου έγιναν τελικά Διευθυντές!!! Ο κ. Σταυρόπουλος Πολύδωρος δεν απεδέχθη  τη θέση όταν του δόθηκε η δυνατότητα, ενώ ο κ. Γουρδομιχάλης διεκδίκησε τη θέση του διευθυντή σε ένα μόνο σχολείο, ενώ υπήρχαν και άλλα σχολεία τα οποία θα μπορούσε να διευθύνει!!!

Είναι δηλαδή σαφές ότι πρόκειται για μια εκδικητική δίωξη και ότι μια καθαρά διοικητική διαφορά επιχειρείται να λυθεί σε ποινικό επίπεδο.

Με αφορμή την ποινική δίωξη των αιρετών αλλά και των λοιπών μελών του συμβουλίου η οποία αποκτά ευρύτερες διαστάσεις δηλώνουμε τα εξής :

·         Η μήνυση αποτελεί ποινικοποίηση του ρόλου των αιρετών και των μελών των συμβουλίων και λειτουργεί ως πράξη εκφοβισμού τους

·         Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Πειραιά καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.

·         Στη πράξη η μήνυση αμφισβητεί και προσπαθεί να ακυρώσει  την πρόθεση του νομοθέτη να καθιερώσει τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τη δημοκρατία στο χώρο της εκπαίδευσης .

·         Στη θέση των μελών του ΠΥΣΔΕ Πειραιά δικάζονται όλοι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που εξέφρασαν την άποψή τους και συμμετείχαν στη διαδικασία.

·         Τέλος μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα προκαλούσε αναξιοπιστία ως προς τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών, καθώς θα επηρέαζε την κρίση των μελών των συμβουλίων λειτουργώντας εκφοβιστικά, αλλά και θα δημιουργούσε αμφισβήτηση στο πρόσωπο των ίδιων των Διευθυντών των Γυμνασίων και Λυκείων του Πειραιά.

Η Ν.Ε. Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, αλλά και ότι θα σταθεί αρωγός στον αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου για περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη συμμετοχή και διαφάνεια στο χώρο της εκπαίδευσης.

Για ένα Δημόσιο Σχολείο ανοιχτό, δημιουργικό, ελεύθερης σκέψης και  έκφρασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)