to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:29 | 24.07.2015

Πολιτισμός

Πλήγμα για το βιβλίο το 23% ΦΠΑ

Στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων απευθύνεται με ανοιχτή επιστολή του το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου


Στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων απευθύνεται με ανοιχτή επιστολή του το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, προκειμένου "να δοθεί άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα" που προέκυψε για τον κόσμο του βιβλίου με την τροποποίηση του νόμου για τους συντελεστές του ΦΠΑ, βάσει του οποίου το μεν βιβλίο εντάσσεται στο 6%, οι υπηρεσίες, όμως, για την παραγωγή του βιβλίου υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%.

 

Όπως επισημαίνει η ΕΝΕΛΒΙ, "η τεράστια αυτή διαφορά (από το 6% στο 23%) δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων, καθώς το περιθώριο μικτού κέρδους μας επ' ουδενί δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά των δύο συντελεστών".

Παράλληλα καταγράφει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν άμεσα από αυτή την απόφαση, επισημαίνοντας ότι "η αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 16% θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη ρευστότητα της μικρομεσαίας εκδοτικής επιχείρησης", ενώ "είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, σήμερα, να διεκδικήσει μια μικρομεσαία εκδοτική επιχείρηση την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλους φόρους. Επίσης, είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το λιγοστό προσωπικό των εφοριών η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της επιστροφής του ΦΠΑ τόσων πολλών επιχειρήσεων".

Ακριβώς λόγω όλων των ανωτέρω, "οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν στην ανάθεση της παραγωγής τους σε τυπογραφεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ (στο στάδιο της παραγωγής) καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα αφού η εκδοτική παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Οι εγχώριες μονάδες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους και πολλές από αυτές θα κλείσουν" και, τέλος, "με αυτόν τον τρόπο θα χειροτερεύσει και το εμπορικό ισοζύγιο του κράτους".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)