to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 29.11.2022

Πολιτική

Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν ούτως ή άλλως στη δουλειά τους

Το υπουργείο Υγείας θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ από την 1η Ιανουαρίου δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο Mega - Τι είπε για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας από υγειονομικούς σήμερα - Τι σχεδιάζει το υπουργείο για το φιάσκο του οικογενειακού γιατρού


Oι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουρίου 2023, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ θα τεθεί επί τάπητος από την επιτροπή των ειδικών που αναμένεται να συνεδριάσει για να καθορίσει το πλάνο της επιστροφής. Πάντως, ήδη το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχει έτοιμη πρόταση προς τους ειδικούς η οποία προβλέπει την επιστροφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ειδικά για τους γιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές, 170 είναι οι ανεμβολίαστοι γιατροί, 800 οι νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Συνολικά 7.000 είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά οι 5.300 εργάζονται ήδη με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ 1.700 υγειονομικοί είναι σε αναστολή και αναμένεται να επιστρέψουν.

Συγκεκριμένα στο συρτάρι του υπουργείου Υγείας υπάρχει πρόταση που προβλέπει παραπάνω από ένα rapid test την εβδομάδα για τους γιατρούς που θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Τα τεστ θα πρέπει να τα κάνουν οι γιατροί με δικά τους έξοδα.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλου τύπου απαγορεύσεις που να σχετίζονται με την παρουσία τους στις κλινικές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ethnos.gr.

Για τη συμβολική κατάληψη των υγειονομικών

Ο Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης στη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας στην οποία προχώρησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, κατά τη δεύτερη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Οι τριήμερες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες και θα κορυφωθούν την Πέμπτη 1/12 με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή.

«Είναι μία ομάδα γιατρών οι οποίοι έχουν έρθει να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζουμε την Πέμπτη», σχολίασε στο Mega ο υπουργός.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί εδώ πέρα ξέρετε υπάρχει μία περίεργη αίσθηση πολλές φορές στην Ελλάδα ως προς το δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί ούτε να καταλαμβάνεται μία είσοδος, ούτε να καταλαμβάνεται ένα Υπουργείο. Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, αλλά υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί, που δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω, επειδή μου ειπώθηκε ότι τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο το λαό, δεν ανήκουν στους συνδικαλιστές. Ανήκουν σε όλο το λαό και ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Είναι σεβαστή η κάθε διαμαρτυρία. Αλλά έκαναν απεργία χθες και απέργησε το 2% των γιατρών. Υπάρχει και το άλλο 98% το οποίο θέλει να εργάζεται».

Για το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις απο΄το σύνολο του ιατρικού κόσμου και συνιστά ταφόπλακα για τη δημόσια υγεία στη χώρα, ο υπουργός δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στους γιατρούς. Η τρίτη, η οποία προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση σε όσους διαμαρτύρονται, που είναι μία ιδεοληπτική αντίδραση, είναι ότι προκειμένου να κάνουμε ελκυστικό και πάλι το ΕΣΥ στους γιατρούς πέρα από τη μισθολογική αύξηση δίνουμε μία δυνατότητα σε όσους εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο ΕΣΥ, δηλαδή συμμετέχουν και στις εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να μπορούν ήπια μια φορά την εβδομάδα να έχουν και ιδιωτικό έργο».

Προσωπικός γιατρός: Παράταση για τα αντικίνητρα

Επίσης, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο θέμα του προσωπικού γιατρού, που τρεις μήνες μετά την αρχή της εφαρμογής του, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ακάλυπτοι, μιας και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αποτυχία του. Αναγκαστικά λοιπόν σήμερα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα παρατείνει την εφαρμογή των αντικινήτρων μετά την 1η Δεκεμβρίου, πράγμα που προανήγγειλε ο υπουργός στη συνέντευξή του στο  MEGA, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ποινές όσο δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη του θεσμού. Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δοθούν, το υπουργείο ελπίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)